Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 56 | 27.02.2024 | 8 |
5405-2019 (10 03 01)
Skanssin biodiversiteettipuiston eli Skanssinmäen ja Skanssin keskuspuiston (osa) puistosuunnitelman sekä Sorakadun (osa) katusuunnitelman hyväksyminen (Skanssi 037)
Tiivistelmä:
Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Skanssinmäen ja Skanssin keskuspuiston (osa) puistosuunnitelma ja Sorakadun (osa) katusuunnitelma luonnon monimuotoisuuspuiston toteuttamiseksi.
Kylk § 56
Kaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja maisemasuunnittelija Johanna Salmela 21.2.2024:
Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelussa on valmistunut puisto- ja katusuunnitelma Skanssin rakentuvalle asuinalueelle. Puisto- ja katusuunnitelma käsittää alueen, joka rajautuu Kaarinan rajaan, Helsingin valtatiehen, Uudenmaankatuun ja Itäkaareen. Alue tulee olemaan merkittävä vetovoimatekijä 6 000-7 000 asukkaan asuinalueella sekä tärkeä osa Itä-Turun viheralueverkostoa.
Skanssin biodiversiteettipuiston alue sijoittuu pääosin asemakaavassa virkistysalueeksi kaavoitetulle alueelle. Nyt hyväksyttäväksi esitettävä puisto- ja katusuunnitelma käsittää Skanssinmäen asemakaava-alueella (kaavatunnus 7/2018, tullut voimaan 20.3.2021) olevat viheralueet sekä osan Sorakadun katualueesta, Mt 110 Haritun puistotien liittymä -nimisen asemakaavan (kaavatunnus 28/2016, tullut voimaan 13.5.2017) viheralueet, osan Skanssin keskuspuiston asemakaava-alueen viheralueista (kaavatunnus 32/2016, tullut voimaan 27.10.2018) sekä Uudenmaantien liittymä -nimisen asemakaava-alueen viheralueet (kaavatunnus 46/2006, tullut voimaan 8.11.2008).
Osa biodiversiteettipuistosta sijoittuu asemakaavoittamattomalle alueelle.
Aiemmat päätökset
Kaupunginhallitus hyväksyi 5.11.2012 § 509 Skanssin suunnittelualueen teemat ja tavoitteet ohjeellisesti noudatettavaksi alueen suunnittelussa. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kysymyksessä on kaupungin johdon alainen strateginen hanke, jonka ohjauksesta ja seurannasta vastaa kaupunginhallitus.
Skanssin alueen maankäytön yleissuunnitelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 13.10.2014 § 392 ohjeellisena yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen pohjaksi. Päätöksen mukaan Skanssin kokonaisuudesta tulee laatia konsulttityönä viheralueiden ja hulevesien käsittelyn yleissuunnitelma, joka tulee hyväksyttää kustannusarvioineen kaupunginhallituksessa. Kaupunginhallitus on 5.6.2023 § 219 hyväksynyt Skanssin keskuspuiston, Kontregardinpuiston ja Itäkaaren (osa) puisto- ja katusuunnitelman sekä sen kustannusarvion 8,3 miljoonaa. Ko. puistosuunnitelman yhteydessä hyväksyttiin myös Skanssin keskuspuistoon kuuluva osa Skanssin biodiversiteettipuistosta ja puiston hoito- ja käyttösuunnitelma oli päätöksen oheismateriaalina.
Kyseistä biodiversiteettipuiston osan puistosuunnitelmaa on muutettu muun muassa lisäämällä merkintä poistettavista puista. Muutosten johdosta puistosuunnitelman muutettu osa tulee uudelleen hyväksyttäväksi nyt käsiteltävänä olevassa puisto- ja katusuunnitelmassa.
Skanssin biodiversiteettipuisto (luonnon monimuotoisuuspuisto) on yksi kaupunginvaltuuston 19.6.2023 § 39 hyväksymän luonnon monimuotoisuusohjelman (LUMO) toimenpiteistä.
Skanssin biodiversiteettipuisto on osa Urban Biodiversity Parks (Urban Biodiversity Parks as co-creative platforms for enhancing biodiversity, learning and community involvement in urban ecological regeneration) -hanketta. Laajempi Urban Biodiversity Parks -hanke on saanut rahoitusta European Urban Initiative Innovative Action -ohjelmasta. Hankkeen kokonaisbudjetti sisältäen henkilökustannukset, ostopalvelut ja investointikustannukset on 4.873.704 euroa. Turun kaupungin osuus hankebudjetista on 2.240.783 euroa, josta EU:n tukiosuus on 1.792.626 euroa. Infrainvestointiohjelmassa hankkeelle on varattu vuodelle 2024 200.000 euroa ja vuosille 2025 ja 2026 kummallekin 400.000 euroa.
Skanssin ympäristösuunnittelu ja biodiversiteettipuisto
Skanssin ympäristösuunnittelua on tehty yhtä aikaa asemakaavoituksen kanssa, edellä mainittuja kaupunginhallituksen hyväksymiä periaatteita ja maankäytön yleissuunnitelmaa seuraten. Osallistamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota, eteenkin puisto- ja katusuunnitelman ideointivaiheessa. Lisäksi biodiversiteettipuiston toteuttamiseen liittyen on järjestetty Kerro kantasi -kysely luonnonmonimuotoisuuden edistämisestä Turun asuinalueilla. Kysely oli käynnissä 30.1-19.2.2024.
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan biodiversiteettipuistoista alustoja, joilla monimuotoisuutta voidaan lisätä aktiivisesti kaupunkiympäristössä. Biodiversiteettipuistoja kehitetään sekä virkistysalueina että myös kokemuksellisina oppimisympäristöinä, joiden avulla lisätään tietoa monimuotoisen luonnon suojelusta. Erilaiset ryhmät kuten asukkaat, yhdistykset, opetuslaitokset ja yksityinen sektori osallistetaan toimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen, jotta monimuotoisen luonnon lisäämisestä tulee osa yhdyskuntarakennetta. Hankkeessa toteutetaan Skanssiin Euroopan ensimmäinen biodiversiteettipuisto. Lisäksi toteutetaan pienempiä luonnon monimuotoisuutta lisääviä pilotteja valittavilla asuinalueilla.
Turun kaupunki on hankkeen päätoteuttaja ja muut kumppanit ovat Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Valonia, Luonnonvarakeskus, Villi Vyöhyke ry, Vaso Oy ja Blokgarden Oy. Lisäksi hankkeessa on mukana 3 seuraajakaupunkia Malmö (Ruotsi), Kosice (Slovakia) ja Neapoli-Sykies (Kreikka). Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024-30.8.2027.
Puisto- ja katusuunnitelma
Skanssin asuinalueen länsireunaan, harjualueelle, on suunniteltu biodiversiteettipuisto (luonnon monimuotoisuuspuisto). Biodiversiteettipuisto eroaa perinteisistä luonnonsuojelualueista siten, että siellä monimuotoista luontoa ei vain suojella, vaan myös pyritään aktiivisesti lisäämään erilaisilla toimenpiteillä. Puistosta kehitetään myös kaupunkilaisille houkutteleva oleskelualue, jossa luonnosta voi oppia. Puistoon on tehty hoito- ja käyttösuunnitelma (oheismateriaali 2), jota tarkennetaan vielä toteutussuunnitteluvaiheessa yhteistyössä ympäristöviranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Elyltä on 6.5.2022 saatu lausunto (oheismateriaali 5), joka on huomioitu suunnitelmissa ja tullaan edelleen huomioimaan puiston toteutuksessa.
Skanssin biodiversiteettipuiston hoito ja käyttösuunnitelmassa on hahmotettu alueelle 21 vyöhykettä, joita hoidetaan eri tavoin. Skanssin biodiversiteettipuistossa on valittu luontokadon kannalta kriittisiä aiheita, joita ovat: Paahdeympäristöjen hoito, lahopuun lisääminen, niittyjen perustaminen, harvinaiset luonnonkasvit, jalojen lehtipuiden istuttaminen, kokeellisen kalkkikedon perustaminen, ympäristötaideteos hiiltyneestä puusta sekä kaupunkilaisten osallistaminen luonnonhoitoon.
Biodiversiteettipuisto ulottuu pohjoisessa Sorakadun (Skanssinmäen asemakaava-alue) katualueelle.
Skanssinmäen ja Skanssin keskuspuiston (osa) puistosuunnitelma ja Sorakadun (osa)katusuunnitelma esitetään hyväksyttäväksi Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 46 §:n mukaisena suunnitelmana. Hyväksyttävä osuus on liitteessä 1 merkitty sinisellä rajauksella suunnitelmaan.
Skanssin biodiversiteettipuiston alue ei ole kokonaisuudessaan asemakaavoitettua aluetta. Asemakaavoittamattomalle alueelle (esitetty harmaalla liitteessä 1) haetaan tarvittaessa erikseen rakennusvalvonnalta koirapuiston osalta toimenpidelupa. Asemakaavoittamatonta aluetta koskien nyt hyväksyttävä suunnitelma hyväksytään kuntalain mukaisena alueen toteutusta ohjaavana suunnitelmana, jonka avulla varmistutaan, että arvokkaan harjualueen luonto- ja maisema-arvot otetaan huomioon osayleiskaavan edellyttämällä tavalla.
Nähtävilläolo
Puistosuunnitelma oli nähtävillä 15.1-29.1.2024. Lisäksi naapuritaloyhtiöille lähetettiin lausuntopyyntö suunnitelmaluonnoksesta. Nähtävänä oloaikana suunnitelmasta tuli yksi muistutus.
Muistutus 1
Muistutuksessa Vallikadulle esitetään puisto- ja katusuunnitelmasta poikkeavaa linjausta ja pyydetään huolehtimaan siitä, että Skanssin alueelle muutoksia tehtäessä, Vallikadun toteuttamiselle varataan riittävästi tilaa.
Vastaus muistutukseen 1
Vallikadun loppuosan linjaus ei ole tässä suunnitelmassa ratkaistava asia. Vallikatu ja sen viheralueet esitetään Skanssin puisto- ja katusuunnitelmassa vain reitistön ja Skanssin viheraluekokonaisuuden hahmottamiseksi. Voimassa oleva asemakaava ei mahdollista kadun rakentamista muistutuksessa merkitylle alueelle.
Suunnitelman nimiöön on tehty pieniä teknisluontoisia muutoksia nähtävillä olon jälkeen.
Kustannusarvio
Hankkeen hankeosatasoinen investointikustannusarvio on 985.000 euroa. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 129,4 (2015=100, heinäkuu 2022). Kustannusarvio sisältää 15 % hankevarauksen. Kustannusarvio on 998 000 euroa muutettuna joulukuun 2023 mukaiseen maarakennuskustannusindeksin indeksilukuun 131,09.
Infrainvestointiohjelmassa vuosille 2024–2027 (kaupunginhallitus 18.12.2023 § 476) on varattu Skanssin biodiversiteettipuiston toteuttamiseen 1,0 milj. euroa vuosille 2024-2026.
Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.
Urban Biodiversity Parks -hanke on saanut rahoitusta European Urban Initiative Innovative Action -ohjelmasta 80 % hankebudjetista. Kuten edellä on todettu, Turun kaupungin osalta EU:n tukiosuus on 1 792 626 euroa. Hyväksytty hankeaikataulu on 1.3.2024 – 30.8.2027.
Liite 1W 9111 008 Skanssin puisto - ja katusuunnitelma; Skanssinmäen, Skanssin keskuspuiston (osa) ja Sorakadun (osa) puisto- ja katusuunnitelman19.12.2023
Oheismateriaali 1Skanssin puistosuunnitelmaselostus 28.12.2023
Oheismateriaali 2Skanssin biodiversiteettipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma 30.1.2022
Oheismateriaali 3Muistutus
Oheismateriaali 4Kaava-alueet
Oheismateriaali 5ELY-keskuksen lausunto 6.5.2022
Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilö, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Skanssinmäen ja Skanssin keskuspuiston (osa) puistosuunnitelma ja Sorakadun (osa) katusuunnitelman.
Asemakaavoittamattoman alueen osalta suunnitelma hyväksytään kuntalain mukaisena alueen toteutusta ohjaavana suunnitelmana.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
Liitteet:
Kylk § 56
Liite 1:W 9111 008 Skanssin puisto - ja katusuunnitelma; Skanssinmäen, Skanssin keskuspuiston (osa) ja Sorakadun (osa) puisto- ja katusuunnitelman 19.12.2023