Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta3206.02.20246

11144-2022 (02 08 00, 10 03 01)

Lahdenperäntie ja Pikikurjentie väli Lahdenperäntie - Vanha Pikisaarentie katusuunnitelmat (Särkilahti, Pikisaari)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Lahdenperäntien ja Pikikurjentien väli Lahdenperäntie - Vanha Pikisaarentie katusuunnitelmat. Suunnitelmien tarkoituksena on sorapintaisten katujen asfaltointi, katujen pintakuivatuksen ja rakenteen parantaminen sekä katujen kunnossapidon kustannusten vähentäminen.

Kylk § 32

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 30.1.2024:

Nykytilanne

Lahdenperäntie:

Nykyisellään Lahdenperäntie on 190 metriä pitkä sorapintainen katu. Kadun nykyinen leveys vaihtelee 4,60 ja 6,00 metrin välillä. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä ja läpiajoliikennettä.

Pikikurjentie väli Lahdenperäntie – Vanha Pikisaarentie:

Nykyisellään Pikikurjentie on sorapintainen katu. Suunniteltavan katuosuuden pituus on 90 metriä. Kadun nykyinen leveys vaihtelee 4,75 ja 5,50 metrin välillä. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä ja läpiajoliikennettä.

Katujen saneeraus on käynnistetty runsaan kunnossapitotarpeen, huonon kantavuuden sekä kuivatuksen parantamisen takia.

Lahdenperäntien asemakaavaehdotus on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 19.12.2023 § 433 ja muutoksenhakuaika umpeutui 2.2.2024.​ Koska kaavasta ei valitettu hallinto-oikeuteen, kaava kuulutetaan voimaan 10.2.2027.

Suunnitelma

Sorapintaisten Lahdenperäntien ja Pikikurjentien välin Lahdenperäntie - Vanha Pikisaarentie rakennekerrokset on suunniteltu uusittavan ja kadut asfaltoitavan sorapintaisten katuosuuksien kunnon parantamiseksi sekä kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi. Suunniteltu ajoradan leveys on molemmilla osuuksilla 5,00 metriä.

Kuivatus on suunniteltu toteutettavan avo-ojilla. Kuivatuksen parantamiseksi Lahdenperäntien välin Merenkävijänkatu – Puomikuja kadun eteläreunan nykyinen oja perataan. Pohjoispuolen oja jätetään painanteeksi. Lahdenperäntien loppuosuudelle, sekä Pikikurjentien suunnittelualueen osuudelle on suunniteltu avo-ojat molemmin puolin katua.

Lahdenperäntien eteläpuoleisella pellolla mereen laskeva oleva oja perataan. Merenkävijänkadun ojaa perataan noin 60 metrin matkalta Lahdenperäntien ja Merenkävijänkadun risteyksestä etelään päin.

Katuvalaistus uusitaan.

Kustannukset

Lahdenperäntien ja Pikikurjentien väli Lahdenperäntie – Vanha Pikisaarentie rakentamisen rakennusosatasoinen kustannusarvio on 160 000 euroa (alv 0 %). Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 131,6 (2015=100, elokuu 2023). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Lahdenperäntien ja Pikikurjentie väli Lahdenperäntie - Vanha Pikisaarentie katusuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 27.2.- 13.3.2023 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana suunnitelmiin saapui yksi muistutus.

Muistutus

Muistuttajan näkemys on, että nähtävillä olevat Pikisaaren kadut erityisesti Puomikuja ovat nykyisellään käyttötarpeisiinsa nähden ympäristöön ja liikenteelle sopivia. Lisäksi muistuttaja toteaa, että Lahdenperäntien pintaa on nostettu ja muistuttajan mielestä ojituksesta huolehtiminen riittäisi pitämään tulvavedet kaduilta poissa. Muistuttajan mukaan vettä on ollut ainoastaan Puomikujan Lahdenperäntien puoleisessa päässä Lahdenperäntien alittavien huonokuntoisten rumpujen vuoksi.

Muistuttajan näkemys on, että kaduilla on toimivat katuvalot, jotka eivät kaipaa uudistamista.

Muistuttaja on esittänyt myös muita, kyseisiin katuihin liittymättömiä asioita.

​Vastine muistutukseen

Katujen saneeraustarve on lähtenyt kunnossapidon tarpeista ja erityisesti Lahdenperäntie on altis tulvavesille ja kadun rakenne on huonokuntoinen. Heikkokuntoinen Lahdenperäntien katurakenne uusitaan kokonaan. Katujen kuivatus on toteutettu avo-ojin, jonka vuoksi nykyiset ojat tulee myös perata toimivuuden takaamiseksi.

Kadunrakennusurakan yhteydessä vanhentunut katuvalaistus on järkevää ja taloudellista uusia samaan aikaan.

Muistuttajan esittämät muut asiat eivät liity kyseiseen kadunrakentamiseen.

Liite 1​Lahdenperäntien katusuunnitelma K3899 001 pvm. 3.1.2024

Liite 2​Pikikurjentien väli Vanha Pikisaarentie - Lahdenperäntie katusuunnitelma K3900 001 pvm. 3.1.2024

Oheismateriaali 1​Muistutus 13.3.2023

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyn Lahdenperäntien katusuunnitelman ja liitteessä 2 esitetyn Pikikurjentien välin Lahdenperäntie - Vanha Pikisaarentie katusuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 32
Liite 1:Lahdenperäntien katusuunnitelma K3899 001 pvm. 3.1.2024
Liite 2:Pikikurjentien väli Vanha Pikisaarentie - Lahdenperäntie katusuunnitelma K3900 001 pvm. 3.1.2024