Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta1523.01.20241

2178-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus; Kukkamaariankatu 44, Yli-Maaria (os. Kukkamaariankatu 44) (9/2023)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella muutetaan osa peltoa ja rakentamatonta asuinpientalotonttia pysäköintialueeksi, jotta monitoimitalo Ypsilonin välituntipihaa saadaan laajennettua nykyisten pysäköintipaikkojen tilalle, monitoimitalon tiloissa toimivan koulun kasvaneiden tarpeiden mukaisesti. Rakennuksen laajentamiseen varaudutaan osoittamalla tontille lisää rakennusoikeutta. Rakentamattoman asuinpientalotontin metsäinen osuus liitetään osaksi Vakiniitunmetsän virkistysaluetta.

Kylk § 15

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Miska Laine 18.1.2024:

Kukkamaariankatu 44:ään on laadittu 28.10.2023 päivätty ja 8.1.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Nyky- ja suunnittelutilanne

Suunnittelualueen pinta-ala on 2,88 ha. Se koostuu monitoimitalo Ypsilonin tontista, osasta Vakiniitunmetsän virkistysaluetta, yhdestä kaupungin omistuksessa olevasta rakentamattomasta asuinpientalotontista ja yhdestä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alueesta. Osa Tietäjienpolkua kulkee kaava-alueella. Monitoimitalon nykyinen pihatila ei ole riittävä sekä pysäköintiin että talossa toimivien koulun ja päiväkodin tarpeisiin. Monitoimitalolla ei myöskään ole rakennusoikeutta riittävästi laajennustarpeisiin, ja pihalla ei ole katoksia. Voimassa olevassa asemakaavassa luonnontilaisena säilytettävä alue on luonnonsuojelun arvion mukaan kulunut välituntikäytössä, ja aiheuttaa nykytilassaan vaaratilanteita pihan käyttäjille.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet

Tavoitteena on mahdollistaa monitoimitalo Ypsilonin leikkipihan kehittäminen osoittamalla pysäköinti Ypsilonin pohjoispuolella olevalle joutomaalle ja osalle yhtä myymätöntä asuinpientalotonttia. Tavoitteena on myös lisätä rakennusoikeutta monitoimitalon tontille laajennusosan toteuttamisen mahdollistamiseksi.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos laaditaan kaupungin aloitteesta.

Kaupunkiympäristölautakunta on 25.4.2023 § 157 hyväksynyt asemakaavanmuutoksen tavoitteet.

Ilmoitus asemakaavanmuutoksen vireilletulosta on lähetetty kirjeitse osallisille (sis. 18.4.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma).

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 30.10 - 28.11.2023. Ehdotuksesta ei tullut yhtään muistutusta.

Samaan aikaan kaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos ja Varsinais-Suomen Ely-keskus antoivat kaavaehdotuksesta lausunnon. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksesta. ELY-keskus piti hyvänä, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen on hulevesien osalta huomioitu kaavamääräyksissä. Alueen nykytila ja sen myötä arviot alueen luontoarvojen säilyttämisen mahdollisuuksista kielivät siitä, että kaavamääräyksissä yleisesti ja alueiden maankäytön suunnittelussa on tarpeen jatkossa arvioida paremmin myös mahdollisuudet ja tarve ohjata alueen käyttöä sekä tunnistaa maankäytön suunnittelussa myös sen aiheuttama alueen käyttö ja kulutus.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4 Suunnittelun vaiheet, vaihtoehdot ja vuorovaikutus.

Kaavaehdotuksesta on nähtävilläolon jälkeen poistettu liittymämerkinnät LPA-1 –alueille sekä kaava-alueen ulkopuolella sijaitsevan luo-alueen merkintä.

Lausuntojen perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Asemakaavanmuutosehdotus

​Asemakaavamuutosehdotukseen sisältyy kaksi uutta autopaikkojen korttelialuetta (LPA) ja yleisten rakennusten tontin (Y-1) rakennustehokkuuden lisääminen.

​Suunnittelualueelle on osoitettu 3700 m2 autopaikkojen korttelialuetta ja Y-1-tontille on osoitettu 1960 k-m2 uutta rakennusoikeutta. Virkistysalueen määrä suunnittelualueella kasvaa 336 m2. Lisäksi autopaikkojen korttelialueen reunaan on merkitty istutettava alue kaupunkikuvan parantamiseksi, ja säästettävä puu korttelialueiden väliin luonnonsuojelun lausunnon perusteella.

​Hulevesien hallintaan kiinnitetään enemmän huomiota, ja viheralueita lisätään ja säästetään.

​Pysäköintialueiden toteutuksen suunnitteluun on annettu vaihtoehtoja ja ne voidaan toteuttaa joko yhdessä tai erikseen.

Infrakustannukset ja kaavatalous

​Kaava-alueen LPA-alueet eivät ole yleisiä alueita ja siten niiden toteuttajasta on päätettävä erikseen. Myös alueiden välinen kulkuyhteys liittyy LPA-alueiden toteuttamiseen, vaikka onkin VL-alueella, mutta yhteyttä ei ole ainakaan tässä vaiheessa tarpeellista toteuttaa, koska molemmille LPA-alueille on erillinen kulkuyhteys. Näin ollen asemakaavan toteuttamisesta ei aiheudu kaupungille infrakustannuksia.

Toimivalta

Asemakaavanmuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu hallintosäännön 50 §:n 4. kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1​Kartta Kukkamaariankatu 44

Oheismateriaali 1​Selostus Kukkamaariankatu 44

Oheismateriaali 2​Tilastolomake Kukkamaariankatu 44

Oheismateriaali 3​OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4​Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 28.10.2023 päivätyn ja 8.1.2024 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Kukkamaariankatu 44. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot ja tonttijaonmuutokset: Yli-Maaria 132-2, 133-2 ja 3 ja 159-1.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurku Energia Sähköverkot Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus


Liitteet:

Kylk § 15
Liite 1:Kartta Kukkamaariankatu 44