Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta1923.01.20246

8953-2022 (02 08 00)

Pakkarinpuiston puistosuunnitelma puiston peruskorjaamiseksi (IX)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Pakkarinpuiston puisto-suunnitelma, jonka pohjalta puisto peruskorjataan.

Kylk § 19

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola 8.1.2024:

Suunnittelualueen nykytila

Suunnittelualue on voimassa olevassa asemakaavassa (kaavatunnus 10/1990) puistoaluetta (kaavamerkintä VP). Alue on kooltaan noin 5500 m2 koostuen leikkipaikasta, kentästä sekä istutetusta puistoalueesta käytävineen.

Pakkarinpuiston käyttö on lisääntynyt huomattavasti lähialueiden asuinrakentamisen myötä. Leikkipaikan lähellä sijaitsevilla uusilla asuinalueilla Sataman suunnassa ja Kakolanmäellä ei ole leikkipuistoja, tämän vuoksi Pakkarinpuiston merkitys korostuu alueellisena kohtaamispaikkana ja leikkipuistona. Pakkarinpuisto on merkittävä leikkialue alueen lapsiperheille, koululle ja päivähoidolle. Leikkipaikan käyttö on intensiivistä ja leikkialue ei vastaa muuttuneeseen käytön tarpeeseen. Leikkivälineiden, leikkialueen ja puiston kunto on heikko ja alue on peruskorjauksen tarpeessa. Leikkipuiston peruskorjaus sisältyy Leikintekoa-ohjelmassa määriteltyihin peruskorjaustoimenpiteisiin (Kh 22.06.2021 § 307)

Suunnitelma

Suunnitelma sisältää leikkipaikan ja ympäröivän puistoalueen perusparannuksen. Muurin kunnostamisen suunnittelu ei kuulunut tämän suunnittelutyön yhteyteen. Suunnittelun tavoitteena on suurentaa ja uudistaa leikkipaikkaa kokonaisvaltaisesti, parantaa puiston valaistusta sekä tehdä puistosta entistä houkuttelevampi liikunta-, oleskelu- ja kohtaamispaikka kaikenikäisille.

Leikkialueen kalusteet ja valaistus uusitaan, samoin leikkialuetta ympäröivä metalliaita osittain. Leikkialueen yhdistettynä teemana on meri ja linna, mikä näkyy kalusteiden visuaalisessa ilmeessä sekä värivalinnoissa. Kalusteet on valittu siten, että ne tarjoavat leikkimahdollisuuksia sekä pienille että isommille lapsille. Osa leikkivälineistä on inklusiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että välineet tarjoavat mahdollisuuksia kaiken tasoisille leikkijöille. Leikkipaikan yhteyteen tulee myös joitakin kuntoiluvälineitä, joita voivat käyttää kaikenikäiset. Leikkipaikalla turva-alustamateriaalina käytetään kauttaaltaan hiekkatekonurmea alueen suuren käyttöasteen takia.

Aukiomaista kenttää hieman pienennetään ja nurmialuetta kasvatetaan. Laajempi nurmialue mahdollistaa auringonoton ja eväsretket. Nykyiset istutukset pääsääntöisesti säilyvät. Muutamia huonokuntoisia puita ja pensasalue poistetaan. Puistoon tulee jonkin verran uusia puu-, pensas- ja perennaistutuksia. Puistokalusteet uusitaan. Penkkien ja roska-astioiden ohella tulee joitakin piknikryhmiä, pyöriviä istuimia sekä divaaneja. Divaanit sijoitetaan laiturimaiselle liuskekivipintaiselle alueelle. Puiston nykyisten käytävien sekä kentän pinnoite kunnostetaan.

Valaistus uusitaan ja valaisinpylväitä lisätään puiston alueelle. Aukiomaisen kentän pintaan heijastetaan gobo-heittimellä kuviokokonaisuus leikkiin ja tasapainoiluharjoitteluun. Kuivatus hoidetaan osin nupukivikourujen avulla. Leikkipaikka salaojitetaan.

Kuuleminen

Hankkeen alkaessa tehtiin Kerrokantasi kysely asukkaiden toiveista, kyselyyn saatiin kolme vastausta, joita huomioitiin suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan.

Pakkarinpuistoon puistosuunnitelma oli nähtävillä 29.5.2023-12.6.2023. Suunnitelmasta ei jätetty yhtään muistutusta.

Kustannukset

Pakkarinpuiston puistosuunnitelmavaiheen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 448 000 euroa. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 127,50 (elokuu 2022) (2015=100). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi. Hanke esitetään toteutettavaksi 2024-2025 Puistot ja leikkipaikat -hankelistan yhteydessä.​

Liite 1​Pakkarinpuiston puistosuunnitelma W 6812002, pvm. 17.5.2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Pakkarinpuiston puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 19
Liite 1:Pakkarinpuiston puistosuunnitelma W 6812002, pvm. 17.5.2023