Jäkärlän urheilupuiston peruskorjaus

Hankekortti 13.12.2023

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.2.2023 §32 Infrahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen päivityksen. Ohjeen mukaan hankekortti laaditaan yli miljoonan euron, mutta alle kolmen miljoonan yksittäisestä perusinfrainvestointihankkeesta. Hankekortin laatii kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentamisen palvelualue. Hallintosäännön 54 §:n kohdan 23) mukaisesti kaupunkiympäristöjohtaja hyväksyy infrahankkeiden hankekortit, joiden kustannusarvio tai kustannusarvion vaihteluvälin keskiarvo on alle 3 miljoonaa ja infrahankkeiden hankelistat, joissa yksittäisen hankkeen kustannusarvio on alle 3 miljoonaa euroa.

TIIVISTELMÄ

Jäkärlän urheilupuistoon on suunnitteilla peruskorjaus, jossa nykyisiä suorituspaikkoja korjataan tai muunnetaan uuteen käyttötarkoitukseen ja lisäksi rakennetaan uusi ulkokuntosali. Urheilupuistossa on nykyisillään hiekkakenttä, tenniskenttä, huoltorakennus, juoksurata ja juoksusuora, pituushyppypaikka, kuulantyöntöpaikka, moukarin- ja kiekonheittopaikka, korkeushyppypaikka, seiväshyppypaikka, keihäänheittosuora sekä jalkapallokenttä. Nämä suoritepaikat ovat kuluneet ja osittain vaurioituneet ja vaativat korjaustoimenpiteitä. Juoksuradan ja -suoran pinnoite on paikoin murtunut ja kuoriutunut. Radan rakenteet ovat paikoin vajonneet. Yleisurheilun suorituspaikkojen pinnoitteet ovat myös kuluneet. Suunnitelmat liittyvät toisiinsa ja hankkeen hallittavuuden kannalta suunnitelmat kannattaa toteuttaa yhtenä hankkeena. Turussa on kaksi koko kaupungin käyttöön tarkoitettua yleisurheilukenttää, joista toinen sijaitsee Jäkärlän urheilupuistossa. Alueella on käynnissä asemakaavan muutos (17/2018 Arkeologinkatu), jossa urheilupuiston pohjoisosaa on esitetty laajennettavaksi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.12.2023 § 231 Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman. Tavoite koulun valmistumiselle on lukuvuoden 2026-2027 alkuun. Uuden koulun myötä Jäkärlän urheilupuiston käyttö lisääntyy, joka on myös peruste urheilupuiston peruskorjaukselle.

hankeryhmä

Hankekortin on laatinut suunnitteluinsinööri Markus Kujala. Hankekortin laadinnan yhteydessä on kuultu liikuntapalveluista Amanda Ojalaa ja Janina Mäkistä. Lisäksi liikuntapalvelut ovat kuulleet yleisessä kuulemistilaisuudessa alueen asukkaita ja käyttäjiä. Hankekortin laatimisen yhteydessä on myös kuultu kaavoittajaa Jani Eteläkoskea, Tilapalveluista Jouni Färmiä, ympäristönsuojelusta Emma Kosonen ja infran kunnossapidosta Aki Männistöä.

aikaisemmin laaditut selvitykset ja suunnitelmat

Hankkeesta ei ole laadittu tarveselvitystä.

Urheilupuistosta on seuraavia suunnitelmia:

Jäkärlän urheilupuisto. Urheilukentän automaattinen kastelujärjestelmä. 17.2.2023. D 8359 009.

Jäkärlän urheilupuisto. Perusparannussuunnitelma, Suoritepaikat, sadevesiviemärit, salaojat, leikkaukset, kerrokset. 24.11.1989. D/8359/5.

Tenniskenttä Jäkärlässä. Asemapiirros, Korkeudet, Salaojat, Kerrokset, Poikkileikkaus. 03.11.1987. C/8359/4.

Jäkärlän urheilupuisto. Perusparannussuunnitelma ja leikkaukset. 07.02.1990.

hankkeen laajuus

Hankkeen sijainti ja laajuus on esitetty oheisessa karttaotteessa. Karttaote noudattaa voimassa olevien asemakaavojen 42/1986 ja 8/2001 mukaisia virkistysaluerajausta.

hankkeen tarvitsemat luvat ja päätökset

Hanke edellyttää puistosuunnitelmaa, jonka kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy. Puistosuunnitelman tulee olla voimassa olevan kaavan mukainen. Puistosuunnitelma tuodaan keväällä 2024 hyväksymiskäsittelyyn asemakaavan virkistysalueelle.

Jäkärlän urheilupuisto, suunnittelualueen rajaus

hankkeen kytkeytyminen muihin hankkeisiin

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.12.2023 § 231 Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman. Tavoite koulun valmistumiselle on lukuvuoden 2026-2027 alkuun. Uuden koulun myötä Jäkärlän urheilupuiston käyttö lisääntyy. Kentän peruskorjauksen suunnittelussa on otettu huomioon Tilapalveluiden valmistelussa olevan Jäkärlän urheilupuiston huoltorakennuksen peruskorjauksen.

Jäkärlän urheilupuiston peruskorjaus on suunniteltu valmistumaan samaan aikaan tai ennen Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin valmistumista, jotta käyttäjillä on käytössä tarvittavat puitteet.

HANKKEEN TAVOITTEET JA LAATUTASO

Hankkeen tavoitteena on peruskorjata urheilupuiston suoritepaikkojen olosuhteita puiston alueella.

Jäkärlän urheilupuistoon on suunniteltu nykyisen juoksusuoran ja -radan pinnoitteiden ja pohjarakenteiden korjaus, lisäksi korjataan nykyiset pituushyppy-, kuulantyöntö-, seiväs- ja korkeushyppy-, moukarinheitto-, kiekonheitto- ja keihäänheittopaikat. Yleisurheilukentän alueella korjataan myös kulku- ja huoltoreitit. Vanhat puustorivit poistetaan ja tilalle istutetaan uusia puita, joiden lajivalinnassa huomioidaan juurien, lehvästöjen ja siitepölyn vaikutus suoritepaikkojen toimivuuteen. Yleisurheilukentälle asennetaan uusia valaisinpylväitä, katsomo, kuivatusjärjestelmä, sähkökaappi, tekonurmea ja yleisurheilukentän kattava aita. Kameravalvontaa varten asennetaan kaapeliputkivaraukset.

Yleisurheilukentän pohjoispuolella nykyinen tennis- ja hiekkakenttä muunnetaan käyttötarkoitukseltaan. Hiekkakenttä muutetaan uudeksi skeittipaikaksi ja hiekkatekonurmikentäksi, joka on myös jäädytettävissä talviaikaan. Nykyinen tenniskenttä muutetaan monitoimikentäksi ja se käännetään 90 astetta niin että se tulee olemaan samansuuntainen nykyisen huoltorakennuksen kanssa. Huoltorakennuksen itäpuolelle rakennetaan uusi ulkokuntosali nykyisen heinikon kohdalle. Koko urheilupuiston alueella kulkureittien pohjarakenteet ja kaltevuudet korjataan ja paikoin pintoja korotetaan. Nykyiset hiekkapintaiset kulkureitit asfaltoidaan. Kulkureittien leveys säilytetään nykyisissä mitoissaan.

Yleisurheilukentän alueella suoritepaikkojen laatutaso palautetaan harrastetason käyttöön, kuten se on aiemminkin ollut, ennen kulumisesta ja pitkästä käytöstä syntynyttä tason laskemista.

Edellä mainituilla muutoksilla on merkittäviä vaikutuksia urheilupuiston käyttäjille. Suoritepaikkojen käytöstä tulee miellyttävämpää, helpompaa ja paikoin turvallisempaa. Koko puiston yleiskuva paranee näiden muutosten seurauksena, joka vaikuttaa koko alueeseen.

Jäkärlän urheilupuiston yleissuunnitelman asemapiirrosluonnos

toteutuksessa käytettävä urakkamuoto ja vaiheistus

Jäkärlän urheilupuiston peruskorjaus toteutetaan kokonaishintaurakkana. Hankkeen voi jakaa vaiheisiin, sillä urheilupuiston yleisurheilukentän alue on erillinen hiekka- ja tenniskentästä. Hankkeen jakaminen vaiheisiin ei vaikuta alueen toimintoihin tai liikenteeseen merkittävästi, mutta mahdollistaa läheisen koulun käyttää osaa urheilupuistosta rakennustöiden aikana. Hanke ei ole kustannuksiltaan niin merkittävä, että vaiheistus olisi tarpeellinen.

hankkeen kustannusarvio

Hankkeen rakennusosatasoinen kustannusarvio on 2.600.000 € (MAKU 130,4: 2015=100). Kustannusarvio sisältää 30 % hankevarauksen.

Hankkeen merkittävän kokoluokan puolesta voidaan hakea valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö laatii vuosittain neljää seuraa vuotta koskevan liikuntapaikkojen avustushakemuksia koskevalle seuraavan vuoden käsittelylle ja päätöksenteolle. Hanketta esitetään rahoitussuunnitelmaan joulukuun 2023 aikana. Korkein avustussumma, joka hankkeelle voidaan myöntää, on 750 000 euroa. Hakemuksen liitteeksi vaaditaan investointipäätös tai hankekorttipäätös. Mahdollista avustusta ei ole huomioitu hankkeen laskelmissa.

Hankekortti hyväksytään kaupunkiympäristöjohtajan päätöksellä.

hankkeen aikataulu

Hanke esitetään toteutettavaksi investointiohjelmassa vuonna 2025. Tämä edellyttää, että hankkeen toteutussuunnittelu tehdään vuoden 2024 aikana siten että puistosuunnitelma on kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymiskäsittelyssä viimeistään vuodenvaihteessa 2024/2025.

vaikutukset

Ë Suoritepaikkojen käyttö tulee turvallisemmaksi ja käyttäjille miellyttävämmäksi

Ë Käyttäjien ulkoliikuntaolosuhteiden laatu paranee

Ë Alueen hulevedet saadaan johdettua tehokkaammin pois

Ë Suoritepaikkojen käyttöikää saadaan kasvatettua

Ë Kisatapahtumia varten saadaan katsojille oma paikka ja järjestäjille paremmat puitteet

Ë Alueen huoltotoimet tulevat helpommin tehtäväksi parannettujen olosuhteiden kautta

Ë Uusilla muutoksilla ja korjauksilla saadaan lisättyä käyttäjämääriä

Ë Uusilla puistomuutoksilla saadaan ohjattua kävely ja pyöräily paremmin

Hankkeella ei ole merkittävää vaikutusta naapurustoon, käyttäjämäärien kasvu on huomioitu kaavoituksessa varaamalla lisäpysäköintitilaa Merovinkikadulla

-Hankkeen kustannukset

 

 


hankkeen vaikutustarkastelu.

Liitteet

Liite 1 Yleissuunnitelma