Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43419.12.20236

3331-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Asemanaukio (31/2023)

Tiivistelmä: -

Kylk § 434

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna Solin 13.12.2023:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos Pohjolan, Pitkämäen, Iso-Heikkilän ja VIIkaupunginosiinsijoittuvalle alueelleosille tilasta 514:3:9 Rautatieasema ja lunastusyksiköstä 871:5:1 Turun asema, korttelin 64 tontille 2, ja korttelin 18 tonteille 3 ja 4. Työnimeltään kaavanmuutos on Asemanaukio.

Kaavamuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu hallintosäännön 50 §:n 4) kohdan mukaisesti kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Kaava laaditaan kaupungin aloitteesta. Kaupunginvaltuuston päätöksen 20.4.2020 § 51 mukaisesti kaupunki käynnistää raitiotiehankkeen edellyttämät asemakaavamuutokset. Kaupunginhallitus päätti 2.10.2023 § 356, että yleissuunnitelma välillä Satama-Varissuo hyväksytään toteutussuunnittelun pohjaksi, ja että toteutussuunnittelun aikana kaupunki laatii asemakaavoitusohjelman mukaisesti raitiotien edellyttämät asemakaavanmuutokset.

Em. yleissuunnitelmassa raitiotie on suunniteltu kulkevan nykyisen päärautatieaseman alueen kautta. Toteutuessaan reitti kulkisi Humalistonkadulta Asemanaukion kautta asemarakennuksen edustalta ja jatkuisi rautatien eteläpuolella nykyisellä pysäköintikäytössä olevalla alueella ja rautatiealueella. Raitiotien vierelle on suunniteltu jalankulku- ja pyörätiet. Asemarakennuksen edustalle Asemanaukiolle sijoittuisi raitiotiepysäkki.

Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna Solin.

Kaavan tavoitteet

Tavoitteena on mahdollistaa raitiotien rakentaminen nykyisen päärautatieaseman alueelle ja radan varteen. Alueelle tarvitaan myös sähkönsyöttöasema, jonka sijaintia tutkitaan kaavatyön yhteydessä. Osoitteissa Ratapihankatu 51 ja 53 sekä Tukholmankatu 1 sijaitsevien tonttien osalta kaavanmuutos on tekninen ja niiden käyttötarkoituksia ei ole tässä vaiheessa tarkoitus muuttaa.

Kaavanmuutosalueella on merkittäviä rakennushistoriallisia arvoja, jonka vuoksi toimenpiteitä on tutkittava yhteistyössä museoviranomaisten kanssa. Rakennushistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot ja niiden asettamat vaatimukset on tutkittava kaavan valmistelun yhteydessä.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemanaukio

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Asemanaukio.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue