Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43519.12.20237

8452-2023 (10 03 01, 08 00 00)

Talvikadun toteuttaminen Piiparinpolulla kevättalvella 2024

Tiivistelmä:

Turun kaupunki toteuttaa Runosmäen Piiparinpolulla talvikatukokeilun 15.1.- 15.3.2024 välisenä aikana osana SCALE-UP -hanketta. Kokeilun keskeisimpiä tavoitteita ovat paikallisten sidosryhmien aktivoiminen omaehtoiseen talven tekemiseen sekä aktiivisten ja kestävien liikkumismuotojen parempi ympärivuotinen käytettävyys ja imago. Kokeilussa ei tehdä muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kylk § 435

Kaupunkiympäristö, kaupunkiliikkumisen ratkaisut, projektikoordinaattori Eetu Sonck 14.12.2023:

Turun kaupunki osallistuu EU-rahoitteiseen SCALE-UP-hankkeeseen 2021–2025, joka toteutetaan yhdessä Madridin ja Antwerpenin kaupunkialueiden kanssa. SCALE-UP:n päätavoitteena on kehittää datapohjaisia ja käyttäjäkeskeisiä strategioita älykkään, puhtaan ja osallistavan liikkuvuuden nopeuttamiseksi alueellisissa liikenteen solmupisteissä. Hanke edesauttaa ilmastotavoitteiden ja Euroopan liikennepoliittisten tavoitteiden saavuttamista.

Turun kaupunki toteuttaa hankkeessa kymmenen kestävään liikkumiseen liittyvää toimenpidettä, joista yksi on T10 Talvi liikkumisvuodenaikana. Talvikatukokeilu vastaa talvitoimenpiteen osaan, jonka tehtävänä on talvikatukonseptin luominen ja pilotoiminen Turussa.

Kokeilun toteutuspaikaksi on valittu Piiparinpolun jalankulun ja pyöräilyn väylä Runosmäessä. Piiparinpolku on keskeinen kevyen liikkumisen väylä Runosmäen alueella ja soveltuu näin hyvin talvikatukokeilun paikaksi. Kalusteet sijoittuvat Runosmäen kirjaston edustalle Piiparinpolun molemmin puolin. Tämä alue on kokeilun tapahtuma-aukio ja keskeisin toiminnan sijainti. Kokeilun keskeisimpiä tavoitteita ovat paikallisten sidosryhmien aktivoiminen omaehtoiseen talven tekemiseen sekä aktiivisten ja kestävien liikkumismuotojen parempi ympärivuotinen käytettävyys ja imago.

Talvikatukokeilu rahoitetaan SCALE-UP -hankkeen budjetista. Kokeilun kalustukseen, istutuksiin, kuljetuksiin ja talvikunnossapitoon on varattu 20 000 €. Lisäksi yksittäisiä elementtejä toteutetaan paikallisten sidosryhmien, sekä kulttuurin- ja yhteisöllisyyden kärkihankkeen resurssein.

Kokeilun tavoitteet

​Kokeilun tavoitteena on luoda talvikaudelle viihtyisä oleilun, toiminnan ja liikkumisen käytävä, jota on mahdollista hyödyntää pienimuotoisessa, alueen luonteeseen sopivassa toiminnassa ja tapahtumissa. Kokeilun painopiste on paikallisten toimijoiden aktivoinnissa oman alueensa käyttämiseen talvikauteen sopivilla ja heidän omista tarpeistaan kumpuavilla tavoilla. Kokeilu edistää kaupunkilaisten osallisuutta, sillä sen suunnittelua ja toteutusta tehdään tiiviissä yhteistyössä alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa.

​Talviaukiokokeilu toteuttaa osaltaan Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman tavoitteita: 1) Kävelyn ja oleilun huomioiva suunnittelu, 2) Viihtyisät ja turvalliset reitit ympäri vuoden, 3) Kävelyyn ja oleiluun kannustava kulttuuri. Ohjelman toimenpiteistä kokeilussa painottuvat talviolosuhteiden parantaminen kävelyn ja oleilun näkökulmasta, sekä kokeilukulttuurin ja kaupunkitilan väliaikaisten käyttöjen edistäminen.

Kokeilun toteutus lisää alueen viihtyisyyttä kehittämällä alueen julkisia kaupunkitiloja sekä viheralueita entistä avoimemmaksi ja toimeliaammaksi. Lisäksi kokeilu tukee SCALE-UP-hanketta, jonka yhtenä toimenpiteenä on lisätä kestävää talviliikkumista erilaisin keinoin. Lisäksi tavoitellaan Turun kulkutapajakauman muuttumista kestävämpään suuntaan tarjoamalla mahdollisuus lisätä kaupunkilaisten talviaktiivisuutta ja kannustamalla ulkoilemaan ympäri vuoden.

Sidosryhmäyhteistyö ja synergiat

Kokeilun suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa sekä kaupungin kärkihankkeiden (Kulttuurin kärkihanke, Yhteisöllinen Turku) kanssa.

Talvikadun suunnittelua on tehty alusta asti tiiviissä yhteistyössä kaupungin aluetyön kanssa. Valmisteluun on osallistettu laaja joukko kaupungin toimialoja kirjastotoiminnasta kunnossapitoon yhteisessä suunnittelutapaamisessa, jossa esiteltiin kokeilun tavoitteet ja jaettiin ajatuksia kunkin roolista toteutuksessa. Kokeilu on saanut näissä keskusteluissa hyvin positiivisen vastaanoton. Aluetyö on avustanut suunnitelmien ja toteutuksen viestimisestä Runosmäen asukasyhdistyksille ja toimijoille. Näin suunnitteluun on saatu mukaan mahdollisimman hyvä ymmärrys paikallisista tarpeista ja toiveista ympäristön ja toimintojen kehittämiseksi.

Piiparinpolun talvikatukokeilusta järjestettiin alueen asukkaille kerro kantasi -kysely. Runosmäen asukkailta toivottiin mielipiteitä tärkeimmistä asioista, joilla Runosmäen talvikaudesta tehtäisiin entistä kiinnostavampaa, turvallisempaa, aktiivisempaa ja hauskempaa. Kyselystä ilmeni väylien kunnossapidon ja viihtyisyyden kehittämisen tarve. Nämä näkökohdat ovat keskeisessä osassa toimenpiteen toteutuksessa.

Talviaukion toteutusperiaate

Talvikatu on kevyellä toteutuksella tehtävä kokeilu, jossa painopiste on paikallisten toimijoiden aktivoinnissa oman alueensa käyttämiseen talvikauteen sopivilla ja heidän omista tarpeistaan kumpuavilla tavoilla. Talvikatu sisältää erilaisia fyysisiä elementtejä, jotka parantavat alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä talvikaudella. Elementtejä ovat valaistus, talvikasvillisuus, oleskelukalusteet, taide, tulet ja tapahtumat. Alueen asukkaat toivovat yhteiskäyttötiloja ja talvikatu voisi yhteisenä, joskin ulkona olevana, tilana osaltaan vastata tähän tarpeeseen esimerkiksi myyjäis- tai työpajapaikkana.

Ulkokalusteet sijoittuvat Runosmäen kirjaston ja nuorisotalon edustalle Piiparinpolun molemmin puolin. Tämä alue on kokeilun tapahtuma-aukio ja keskeisin toiminnan sijainti. Toimenpiteiden maa-alueet ovat kaupungin omistuksessa. Nuorisotalo vuokraa aluetta Tilapalveluilta. Tilapalveluiden kohdemanageria on konsultoitu tilan käytöstä kalusteiden sijoittamiseen. Talvikunnossapito/ puhtaanapito, kuljetukset ja istutukset tilataan alueen kunnossapidon urakoitsijalta Infraroad Oy:ltä.

Vaikutukset liikenteeseen ja kunnossapitoon:

Vaikutukset viihtyisyyteen ja elävään katukuvaan:

Kokeilun arviointi

Talvikadun käyttöä dokumentoidaan yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Kyselyn ja haastattelujen avulla selvitetään niin asukkaiden, alueen toimijoiden kuin kaupunkilaisten näkemyksiä kokeilusta. Talvikadun käyttöä arvioidaan Telraam-laitteilla, joita asennetaan alueelle kaksi kappaletta. Dataa kerätään ennen kokeilua, sen aikana ja sen jälkeen.

Arvioinnin osa-alueet ovat:

1) Kokeilun vaikutukset ihmisten liikkumiseen ja käyttäytymiseen.

2) Asukkaiden ja toimijoiden tyytyväisyys ja kokemukset kokeilusta.

3) Toteutusprosessin, vuorovaikutuksen ja tiedotuksen onnistuminen.

Oheismateriaali 1​Kalusteiden sijoittuminen

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee tiedoksi Piiparinpolun talvikatukokeilun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.