Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40328.11.20234

5237-2023 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Sauna, Ruissalo (P 2023-494)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle ehdotetaan hakemuksesta saatujen viranomaislausuntojen perusteella saunan rakentamista koskevan poikkeamishakemuksen hylkäämistä.

Kylk § 403

Konsernihallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 20.11.2023:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Vuokra-alue Ruissalon tilasta 853-503-1-3, alueyksikön tunnus 853-503-1-3-0-151

Osoite: Pikku-Pukintie 89

Hakija

Ruissalon Päivänhovi Oy

Rakennushanke

Sauna 25 k-m2, I kerros

Kaavoitustilanne

Ruissalon osayleiskaava (voimaan 16.10.1999)

R: Loma- ja matkailualue.

Alueelle sallitaan olemassa olevien loma-asuntojen peruskorjaus ja uudelleen rakentaminen siten, että rakennukset hyvin sopeutuvat jäljellä olevaan ympäristöön. Uusien loma-asuntojen rakentamista ei sallita. Alueella saa olla kaksi yhteiskäyttöön tarkoitettua kokoontumishuoneistoa.

Aluetta koskevat muun ohella seuraavat kaavamääräykset:

3. Rakennuslupaa tai rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta koskevaa lupaa ei saa myöntää, mikäli rakennustoimenpide:

a) lisää huoneistojen lukumäärää tai kasvattaa olennaisesti alueen kerrosalaa

b) vähentää rakennuksien tai ympäristön kulttuurihistoriallista tai maisemallista arvoa

c) tuo alueelle toimintaa, mikä aiheuttaa melua, tärinää, pölyä, hiukkas- tai kaasupäästöjä tai muita ympäristöhäiriöitä

d) aiheuttaa raskasta tai runsasta moottoriajoneuvoliikennettä.

4. Toiminnot tulee sijoittaa ensisijaisesti olemassa oleviin rakennuksiin: rakennusten peruskorjaus on sallittu. Erityisestä syystä sallitaan vähäinen lisärakentaminen, mikäli rakennus sopeutuu sijaintinsa, mittasuhteidensa, värityksensä, julkisivumateriaaliensa ja rakennustyylinsä osalta ympäröivään rakennuskantaan ja luonnonmaisemaan.

Poikkeukset

- Saunan lattiakorko +2.1 (lattiakorkeuden tulisi olla vähintään +2,65 metriä) RJ 17 §.

- Alueelle on yleiskaavamääräyksen mukaan sallittu vain olemassa olevien loma-asuntojen peruskorjaus ja uudelleen rakentaminen ja kaksi yhteiskäyttöön tarkoitettua kokoontumishuoneistoa (MRL 43 §).

- Uuden rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle (MRL 72 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijalle on varattu mahdollisuus antaa vastineensa lausuntoihin ja kielteiseen päätösehdotukseen. Vastineessa kerrotaan rakennuspaikan ympäristöön jo toteutuneesta rakentamisesta, kommentoidaan annettuja lausuntoja ja pyydetään hakemuksen hyväksymistä.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Varsinais-Suomen ELY-keskus (kulttuuriympäristö): kieltävä

Varsinais-Suomen ELY-keskus (luonnonsuojelu): ehdollinen

Turun museokeskus: kieltävä

Ympäristönsuojelu: ehdollinen

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Ruissalon Pukinsalmen ranta-alueella. Alue on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY) Ruissalon huvila-alue. Päivähovin päärakennus on valtakunnallisesti arvokas 1890-luvulla rakennettu kesähuvila Villa Spoof. Ruissalon Päivänhovi Oy hallitsee aluetta maanvuokrasopimuksen perusteella. Hakijan selvityksen mukaan yhtiö muodostuu kahdeksasta osakesarjasta, jotka kukin oikeuttavat hallitsemaan yhtä rakennuspaikkaa vuokra-alueella. Yhtiö on valtuuttanut huoneiston A2 omistajat hakemaan tarvittavia lupia muun muassa saunan rakentamiseksi. Sauna sijoittuisi osakkeen A2 nojalla hallinnoidulle noin 3000 neliömetrin suuruiselle rakennuspaikalle, jolla sijaitsee vuonna 1971 rakennettu kelohonkainen vapaa-ajanrakennus. Kelohonkamökin lisäksi Päivänhovin rakennuspaikoilla sijaitsee Villa Spoof sekä viisi viimeisen viiden vuoden aikana rakennettua lomahuvilaa.

Kyseinen kelohonkamökki, jonka yhteyteen uusi sauna rakennettaisiin, on muutettu vuonna 2017 myönnetyn poikkeamispäätöksen (dnro 4903-2016) perusteella saunarakennuksesta lomarakennukseksi. Poikkeamispäätöstä vastaavan rakennusluvan (2017-957) pohjapiirroksesta käy ilmi, että rakennuksessa on jo pieni saunatila. Maanvuokra-alueella sijaitsevat uudet lomahuvilat on rakennettu vuonna 2012 myönnetyn poikkeamispäätöksen (dnro 7712-2011) perusteella. Vuonna 2012 hakemus on alun perin sisältänyt myös uuden saunan, mutta tuolloin päätöksessä on todettu, että ”uuden saunan rakentaminen ei ole perusteltua, koska vuokra-alueella, aivan rannan tuntumassa on jo yksi iso saunarakennus.” Se, että kyseinen entinen yhteissauna on muutettu poikkeamispäätöksellä lomarakennukseksi ei ole erityinen syy sallia uuden saunan rakentamista kyseisen lomarakennuksen yhteyteen varsinkin, kun lomarakennus sisältää pohjapiirustuksen perusteella jo saunatilat. Lisäksi saunojen ja rakentamisen määrä vuokra-alueelle kertautuisi, mikäli myös muut osakkaat (7 kpl) haluaisivat vastaavasti rakentaa lomarakennuksen yhteyteen erillisen saunan. Uusi sauna rakennettaisiin alavalle paikalle ja alimmasta suositellusta lattiakorkeudesta poiketen. Uudisrakentaminen meritulvavaara-alueelle ei ole perusteltua.

Turun museokeskus on todennut lausuntonaan, ettei museo puolla uuden saunan rakentamista rantaan, nyt entisen saunarakennuksen viereen. Vanhan kesähuvilaympäristön säilyminen on ollut tavoitteena Ruissalon vuonna 1999 vahvistetussa osayleiskaavassa, jossa kielletään uusien loma-asuntojen rakentaminen alueelle. Saunan muuttaminen kesäasunnoksi on jo luonut osayleiskaavan vastaisen tilanteen, jossa Ruissaloon on muodostunut uusi loma-asunto. Museokeskus toteaa, että tämä kehityskulku ei saa jatkua.

​Kulttuuriympäristön osalta Varsinais-Suomen ELY-keskus on lausunut, että asemapiirroksessa saunarakennus on sijoitettu vanhan huvilarakennuksen ja merenrannan väliin, viistosti huvilarakennuksen eteen. ELY-keskus katsoo, että saunan sijoittaminen arvokkaan huvilan eteen ei ole valtakunnallisten kulttuuriympäristön arvojen kannalta perusteltua, eivätkä rantasaunat ole Ruissalon huvila-alueelle perinteisesti kuuluva ratkaisu. Viereinen entinen saunarakennus on kookkaampi kuin läheiset muut uudehkot loma-asunnot ja saunatilat olisi sen perusteella mahdollista toteuttaa rakennuksen sisään. ELY-keskus katsoo, että hakemuksen mukaista poikkeuslupaa ei tule myöntää.

​Varsinais-Suomen ELY-keskus on lausunut luontoarvojen osalta, että rakennusluvan käsittelyssä on tarpeen edellyttää tarkkaa kuvausta saunan jäteveden käsittelystä, rakennustöiden edellyttämistä raivauksista, tarvittavista puuston poistoista ja mahdollisista kaivutöistä pinta-aloineen ja työmenetelmineen sisältäen selvityksen mm. kuinka säilytettäviksi tarkoitettujen puiden juuristo otetaan huomioon rakennustöissä sekä esityksen rakennustyön ajankohdasta. Samoin on tarpeen kuvata tarkemmin poistettavan puuston määrä ja laatu. Em. pohjalta on mahdollisuus arvioida hankkeen vaikutukset Ruissalon Natura-alueeseen ja sen suojeluarvoihin asianmukaisella tavalla. Luvan myöntävän viranomaisen on valvottava, että vähintään ns. Naturan esiarviointi tehdään. Rakennusluvasta tulee pyytää ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikön lausunto.

Ympäristönsuojelu edellyttää, että rakennuslupavaiheessa tulee ympäristönsuojelulta pyytää lausunto jätevesien käsittelystä. Vähäiset määrät erillisen saunarakennuksen pesuvesiä, kuten kannettu vesi, voidaan imeyttää maahan, mutta ei kuitenkaan lähemmäksi rantaa kuin saunarakennus. Jätevedet eivät saa joutua suoraan vesistöön. Sauna sijoittuu tulvaherkälle ranta-alueelle, mikä tulee erityisesti huomioida suunnittelussa. Vuokra-alueen pohjoisraja sivuaa Ruissalon lehdot -luonnonsuojelualueen (YSA 203051) rajaa, jonka etäisyys rakentamiskohteeseen on lähimmillään noin 150 metriä. Rakentamisen kohde sijaitsee Natura-alueella (FI0200057 Ruissalon lehdot). Vuokra-alueen ontoissa tammissa elää kuitenkin todennäköisesti erakkokuoriaisia, joiden levähdys- ja lisääntymispaikkojen hävittäminen tai heikentäminen on luonnonsuojelulain 78 §:n nojalla kielletty. Saunan sijainti ja jätevesien käsittely tulee ratkaista niin, että lähiympäristön kookkaat puut, erityisesti tammet, säilytetään. Puuston säilyminen edellyttää myös niiden juuristoalueen koskemattomuutta. Mahdollisessa rakennuslupavaiheessa poistettavat puut tulee luetteloida ja merkitä piirustuksiin. Ympäristönsuojelu katsoo, että rakennushankkeen edellyttämä poikkeaminen osayleiskaavalla osoitetusta maankäytöstä ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä siitä aiheudu todennäköisesti merkittäviä haittoja niille suojeluarvoille, joiden perusteella Ruissalon lehdot Natura-alue on sisällytetty Natura 2000 -suojelualueverkostoon, mikäli läheisen luonnonsuojelualueen koskemattomuutta ei loukata eikä erakkokuoriaiselle ja muille uhanalaisille eliölajeille tärkeitä elinympäristöjä (lähinnä kookkaita tammia) hävitetä tai heikennetä.

​Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen aiheuttaisi haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista, mutta se vaikeuttaisi rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §). Näin ollen lautakunnalle esitetään hakemuksen hylkäämistä.

Liite 1​Asemapiirros 27.4.2023

Oheismateriaali 1​Sijaintikartta

Oheismateriaali 2​Hakemuksen perustelut

Oheismateriaali 3​Huoneiston omistajan vastine

Oheismateriaali 4​Museokeskuksen lausunto

Oheismateriaali 5​Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto

Oheismateriaali 6​Ympäristönsuojelun lausunto​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä hakemuksen.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään rakennusvalvontataksan 3.1 ja 31.1 §:ien perusteella kielteisen päätösehdotuksen valmistelusta 50 % maksuperusteiden mukaisesta sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (2 kpl), yhteensä 715 euroa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRuissalon Päivänhovi Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedXXXXX
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut, myynnistä suoritukseen
tiedMuseopalvelut
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX


Liitteet:

Kylk § 403
Liite 1:Asemapiirros 27.4.2023