Maanvuokrasopimusluonnos

 

Vuokranantaja

 

Turun kaupunki      (kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

 

Vuokramies

Kiinteistö Oy Hotelli Marina   (vuokramies)

Y-tunnus 1969137-4

Linnankatu 34

20100 TURKU

 

Kaupungin päätökset

 

Tonttipäällikön päätöspöytäkirja xx.xx.202 § xx

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Kartalla M 368 / 28.9.2023 osoitettu noin 490 m2:n suuruinen alue, joka on osa Turun kaupungin yleistä aluetta (vesialue) 853-3-9909-0.

 

Vuokra-alue on 06.02.1999 voimaan tulleen asemakaavan 10/1997 mukaista Aurajoki-nimistä vesialuetta (W).

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

 

Vuokra-alue rajoittuu naapurustoon liitekartan M 368 / 28.9.2023 mukaisesti. Alue rajoittuu saman kaavan mukaiseen Aurajoki-nimiseen vesialueeseen (W) sekä kaavan 23/2015 mukaiseen Läntinen Rantakatu-pihakatualueeseen.

 

Vuokra-aika

 

Vuokra-aika alkaa tammikuun 1. päivänä 2024 ja jatkuu toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla enintään kuitenkin joulukuun 31. päivään 2028 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Tällä uudella maanvuokrasopimuksella jatketaan kaupungin ja vuokramiehen välistä yleistä aluetta 853-3-9909-0 käsittävää 20.10.2016 allekirjoitettua maanvuokrasopimusta kaupungin päätöksen mukaisin ehdoin.

 

Tämä maanvuokrasopimuksen voimaantullessa todetaan edellä mainittu yleistä aluetta koskeva maanvuokrasopimus päättyneeksi 31.12.2023.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/66)

5 luvun säännösten mukaisesti pienvenelaiturin sijoituspaikaksi liittyen tontin 853-7-36-1 toimintaan. Vuokra-aluetta ei ilman vuokranantajan nimenomaista etukäteistä suostumusta saa käyttää muuhun käyttötarkoitukseen. Veneet tulee kiinnittää laituriin kylkikiinnitysperiaatteella. Laiturialuetta ei saa sulkea ja alueelle tulee olla kaikilla vapaa pääsy.

 

Vuokramies on velvollinen noudattamaan vesialueella Turun kaupungin vahvistetun satamajärjestyksen määräyksiä sekä Turun kaupungin antamia muita ohjeita.

 

Turun kaupungin viranomaisilla on oikeus asettaa vuokra-alueen edustalle vesiliikennettä varten kaikkia lainsäädännön, valtion ja Turun sataman määräämiä, muuten vesialuetta koskevia tai vesiliikenteen vaatimia kiinnikkeitä, kelluvia merkkejä ja laitteita vuokramiestä kuulematta.

 

Vuokramiehen on korvauksetta sallittava kaupungin vesialueen valvontaan ja vesialueen huoltotöihin liittyvän vuokra-alueella sijaitsevan laiturin lyhytaikainen käyttö.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokramies on kaupungin vaatiessa velvollinen aitaamaan vuokra-alue viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

Vuokrasopimuksen muut ehdot

 

1. Vuokra

 

Perusvuokra on kaksi tuhatta kolmesataaviisikymmentäkaksi (2.352) euroa vuodessa, alv 0 %. Vuokra määräytyy 6 %:n mukaan vuokra-alueen pääoma-arvosta (490 m² x 80 €/m²/­v).

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 2161 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2025 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun kaupungin tilille yhtenä eränä toukokuun kuluessa.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvat perintäkulut.

 

3. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

4. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta kolmannelle.

 

5. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Tätä vuokrasopimusta ei tarvitse kirjata Maanmittauslaitoksella.

 

6. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

7. Rakentaminen vuokra-alueelle

 

Vuokramiehellä on oikeus rakentaa viranomaisten hyväksymä pienvenelaituri vuokra-alueelle. Muu rakentaminen ei ole sallittua.

 

Turun kaupungin on hyväksyttävä laiturisuunnitelma ennen laiturin rakentamista ja sijoittamista vuokra-alueelle. Turun kaupungin on hyväksyttävä oleelliset muutokset pienvenelaituriin ennen muutostöiden aloittamista.

 

Mikäli em. toimenpiteet vaativat rakennusvalvontaviranomaisen myöntämän luvan, on vuokramies velvollinen hankkimaan ko. luvan ennen rakentamista.

 

Vuokramies on tietoinen vuokra-alueen edustan vesialueen vesiliikenteestä sekä sen aiheuttamista rakennelmiin kohdistuvista rasituksista ja vaurioista.

 

8. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alue ja vuokra-alueella oleva laituri hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, vuokramies on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai kolmannelle aiheutuneen vahingon.

 

Muilta osin vuokramiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokrasopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

9. Vesialueen pilaamiskielto

 

Vuokra-alue on Aurajokeen kuuluvaa vesialuetta.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta saastu eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 134 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos vesistöön on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

10. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja sillä olevan edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainittujen laiturin kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

11. Vuokra-alueen uudelleen vuokraus

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokra-ajan päättyessä saada vuokra-alue uudelleen

vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

12. Sopimuksen purkamien ja irtisanominen

 

Tämän vuokrasopimuksen purkamisesta ja irtisanomisesta on voimassa mitä edellä kohdassa ”Vuokra-aika” on mainittu sekä muutoin, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

13. Toimenpiteet vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokra-ajan päättyessä vuokramies on velvollinen luovuttamaan vuokra-alueen kaupungin vapaaseen hallintaan vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kuin se oli vuokra-ajan alkaessa.

 

Vuokramies on velvollinen poistamaan vuokra-alueelta sinne rakentamansa ja sijoittamansa edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainitun laiturin sekä siistimään vuokra-alueen yhden (1) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä. Muussa tapauksessa kaupunki on oikeutettu poistamaan vuokra-alueelta siellä olevan vuokramiehen omistaman omaisuuden ja siistimään vuokra-alueen sekä perimään näistä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset vuokramieheltä.

 

14. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun kaupungille nimeään ja kotipaikkaa sekä yhteydenotto-osoitettaan ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan yhteydenotto-osoitteeseen. Maksukehotukset lähetetään kuitenkin laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

15. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Vuokramies on velvollinen korvaamaan kaiken tuottamuksellaan tai sopimusrikkomuksellaan vuokranantajalle aiheuttamansa vahingon sekä korvaamaan siitä johtuneet palkka- ja muut kustannukset.

 

Jos vuokramies rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen vuokra viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet palkka- ja muut kustannukset.

 

Sopimussakon suorittamalla vuokramies ei vapaudu tämän vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan.

 

16. Ranta-alueen vapaana pito

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta rajoittaa kulkua vuokra-alueeseen rajoittuvalla Aurajoen rantakivetyksellä.

 

17. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

Turun kaupungin puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.