Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus 
Maankäyttöjohtaja3013.11.2023 

14561-2019 (10 00 01)

Turun kaupungin ja Kaarinan kaupungin välisen maankäyttösopimuksen ja luovutuskirjan muutokset (Ala-Lemu), korvaa päätöksen 11.11.2023 § 29

Maankäyttöinsinööri Reino And 26.10.2023:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyi 17.12.2019 § 94 Kaarinan ja Turun kaupunkien välisen maankäyttösopimuksen ja kiinteistöjärjestelyihin liittyvän luovutuskirjan. Maankäyttösopimus koskee Turun kaupungin velvoitetta osallistua Ala-Lemun Niemen asemakaavasta (Kaarina, Ala-Lemun Niemen asemakaava, A3931) koituviin yhdyskuntarakentamiskustannuksiin. Luovutuskirjalla Turun kaupunki luovuttaa osana maankäyttösopimuskorvausta Kaarinan kaupungille Kaarinan alueella sijaitsevia​ maa-alueita. Maankäyttösopimusta ja luovutuskirjaa ei ole osapuolten välillä allekirjoitettu, koska asian käsittely on ollut Kaarinan kaupungilla edelleen kesken.

Kaarinan kaupunki on neuvotellut Lemon vesiosuuskunnan kanssa johtoverkoston siirtymisestä Kaarinan kaupungille. Lemon vesiosuuskunnan siirtymisestä Kaarinan kaupungille valitettiin hallinto-oikeuteen, josta päätös tuli kesällä 2023. Tästä syystä Ala-Lemun Asemakaava ei ole edennyt ja näin ollen maankäyttösopimusta ja luovutuskirjaa ei ole voitu allekirjoittaa.

Koska aiemmin päätetyssä maankäyttösopimuksessa on kirjattu, että vesihuollosta vastaa Lemon vesiosuuskunta, muutetaan maankäyttösopimusta siten, että vesihuollon toteuttamisesta vastaa Kaarinan kaupunki. Lisäksi maankäyttösopimukseen lisätään, että sopimusalueen tontit toteutetaan Kaupungin puolesta rakentamiskelpoisiksi viimeistään kahden vuoden kuluessa siitä, kun kumpikin alla esitetty ehto on toteutunut:

1. Alueen asemakaava A3931 on tullut lainvoimaiseksi

2. Lemon vesiosuuskunnan (Y-tunnus: 2507962-4) omistama ja hallinnoima vesi- ja viemärivesiverkosto on siirtynyt Kaarinan kaupungille

Turun kaupunki luovuttaa osana sopimuskorvauskorvausta Kaarinan kaupungille maa-alueita, joiden omistaminen Turun kaupungin maankäytön kehittämisen kannalta ei ole välttämätöntä. Turun Kehätien perusparannuksen yhteydessä pidetyssä maantietoimituksessa vuonna 2022 Turun kaupunki luovutti Väylävirastolle osan Kaarinan kaupungille osoitetusta maa-alueesta. Johtuen luovutettavien alueiden omistusmuutoksista vuoden 2019 jälkeen, luovutuskirjaa muutetaan siten, että Kaarinalle luovutettavan alueen pinta-ala pienenee 4643 m2 ja Turun kaupungin luovuttamien maa-alueiden pinta-ala on yhteensä n. 389​ 107 m2. Pinta-alamuutoksella ei ole vaikutusta luovutettavien alueiden arvoon eikä sopimuskorvaukseen.

Muutoin aiemmin päätetyt maankäyttösopimus ja luovutuskirja jäävät sellaisenaan voimaan.

Va. kiinteistökehityspäällikkö Heikki Häkli:

PäätösPäätin, että Turun kaupungin ja Kaarinan kaupungin väliseen maankäyttösopimukseen ja luovutuskirjaan tehdään esittelytekstin mukaiset muutokset.

Muutoin kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 17.12.2019 § 94§ hyväksymä maankäyttösopimus ja luovutuskirja jäävät sellaisenaan voimaan.

Heikki Häkli

va.kiinteistökehityspäällikkö

maankäyttöjohtajan varahenkilö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä​