Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta36731.10.20232
Kaupunkiympäristölautakunta37514.11.20235

5677-2023 (08 00 00)

Kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi otettu liikennesuunnittelupäällikön päätös 13.10.2023 § 88 Pyöräilyn salliminen kuntopoluilla

Tiivistelmä: -

Kylk § 367

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 24.10.2023 § 14 kohdalla ottaa käsiteltäväksi liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirjan 13.10.2023 § 88.

Selvennyksenä edellä mainittuun päätökseen todettakoon, että siinä kuvatut toimet muuttavat ajoneuvojen ajokiellon moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajokieltoon. Merkit siis sallisivat pyöräilyn tietyillä yhdysreiteillä alueiden välillä osan aikaa vuodesta.

Kesällä 2022 aloitetussa kokeilussa mahdollistettiin pyöräily viidellä eri kuntopolulla eri puolilla Turkua noin 7–8 kilometrin verran. Palautteita tuli niin puolesta kuin vastaankin.

Pyöräilyn mahdollistaminen useammilla reiteillä ja ennen kaikkea matkojen lyhentäminen kannustaa pyöräilemään. Ilmasto- ja kulkumuotojakauman tavoitteiden mukaisesti pyöräilyn, jalankulun ja joukkoliikenteen osuuksia tulisi kasvattaa merkittävästi. Lyhyempien pyöräreittien käytön mahdollistaminen vaikuttaa kulkutavan valintaan.

Kaikki päätöspöytäkirjassa mainitut reitit ovat valaistuja. Kyseisillä reiteillä on jo nykytilanteessa pyöräilyä, joten päätöspöytäkirjan päätöksellä muutetaan nykykäytäntö sallituksi. Kuntoreittien pyöräilyä ei pystytä valvomaan.

Kuntopoluilla on ohjeet talviaikaisesta käytöstä. Käytäntö on, ettei tiettyinä aikoina latuverkolla tulisi tapahtua muuta kuin hiihtoa. Latukyltin alapuolella oleva ajoneuvolla ajo kielletty merkki muuttuisi moottoriajoneuvolla ajo kielletty -merkkiin. Tämä ei muuta latuverkon käyttöä, koska talvisaikaan kuntoreiteillä ei sallita muuta kuin hiihtoa. Nykytilanteessa laduilla kuitenkin kävellään sekä ulkoilutetaan koiria kielloista huolimatta.

Mälikkälän luonnonsuojelualueella ei ole pyöräilyä koskevia rauhoitusmääräyksiä eli pyöräilyä ei ole kielletty. Luontoarvot eivät alueella heikkene, jos alueella pyöräillään.

Maastoliikennelaissa määritellään moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajoa maastossa, eli maastoliikennelaki ei koske pyöräilijöitä. Koska kuntopoluille on jo aiemmin asetettu liikennemerkit, mahdollisessa vahinkotapauksessa tulkitaan tapahtumaa tieliikennelain mukaisesti.

Liite 1Liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirja 13.10.2023 § 88

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää pysyttää liikennesuunnittelupäällikön päätöksen 13.10.2023 § 88.

PäätösAsia pantiin pöydälle​ Ålandin Vierimaan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimieliesti.

Kylk § 375

Pöydältä 31.10.2023 § 367

Liite 1Liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirja 13.10.2023 § 88

Liite 2​Pläkkikaupunkia koskeva liikennesuunnitelma

Liite 3​Mälikkälää koskeva liikennesuunnitelma

Liite 4​Runosmäkeä koskeva liikennesuunnitelma

Liite 5​Varissuota koskeva liikennesuunnitelma

Liite 6​Huhkolaa-Harittua-Ispoista koskeva liikennesuunnitelma​

Liite 7​Ilpoista-Luolavuorta koskeva liikennesuunnitelma​

Oheismateriaali 1​Yleiskartta​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​​Kaupunkiympäristölautakunta päättää pysyttää liikennesuunnittelupäällikön päätöksen 13.10.2023 § 88.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

"Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää, että päätöksen vaikutuksia seurataan ensin kokeiluna ja lautakunnalle tuodaan selvitys päätöksen vaikutuksista ennen valtuustokauden loppua."

Ennen päätöksentekoa jäsen Åland teki kaksi muutosehdotusta.

Ensin äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Ålandin Mannin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Kaupunkiympäristölautakunta päättää pysyttää liikennesuunnittelupäällikön päätöksen 13.10.2023 § 88 muilta kuin Mälikkälän liikennesuunnitelmaa koskevin osin (liite 3).”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Pätäri, Kallio, Aalto, el-Khatib, Ilmanen, Kaarniharju, Perho ja Rantanen.

Ålandin Mannin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Toivari, Muurinen ja Vierimaa.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

Tämän jälkeen Ålandin Rantasen kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti:

"Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää, että päätöksen vaikutuksia seurataan ensin kokeiluna ja lautakunnalle tuodaan selvitys päätöksen vaikutuksista ennen valtuustokauden loppua."

Ålandin päätökseksi tulleen muutosehdotuksen perustelut:

​"Kaupunki ei ole käynyt keskusteluja käyttäjien kanssa, eikä osallistuttanut asukkaita tai tehnyt arviota päätöksen vaikutuksista. Kuntoradat on lähtökohtaisesti tarkoitettu virkistyskäyttöön. Nyt tapahtuvaa käyttötavan muutosta on hyvä seurata ja kerätä palautetta, jotta kulkutapojen yhteensovittamista voidaan kehittää tai erottaa toisistaan."

Ålandin Mälikkälää koskevan muutosehdotuksen perustelut:

"Mälikkälän alueella on hevostoimintaa ja laidunmaita, sekä reittejä, jotka risteävät tai ovat yhteisiä jalankulkijoille. Toiminnan yhteensovittaminen pyöräilyn kanssa on haastavaa. Tästä johtuen on tarkoituksenmukaista jättää Mälikkälän osuudet pois päätöksestä. Lisäksi kuntorata on tehty maastohiihdon profiiliin ja se ei kaikilta osin sovellu pyöräilyyn, sillä vauhdit laskujen alapäissä nousevat kohtuuttoman korkeiksi. Ennen kuin alueella sallitaan pyöräily, pitää huomioida miten pyöräilynopeudet saadaan maltillisiksi, jotta reitti olisi kaikille liikkujille turvallinen."

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
tpvLiikunnan palvelukokonaisuus, liikuntapalvelut


Liitteet:

Kylk § 367
Liite 1:Liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirja 13.10.2023 § 88

Kylk § 375
Liite 1:Liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirja 13.10.2023 § 88
Liite 2:Pläkkikaupunkia koskeva liikennesuunnitelma
Liite 3:Mälikkälää koskeva liikennesuunnitelma
Liite 4:Runosmäkeä koskeva liikennesuunnitelma
Liite 5:Varissuota koskeva liikennesuunnitelma
Liite 6:Huhkolaa-Harittua-Ispoista koskeva liikennesuunnitelma
Liite 7:Ilpoista-Luolavuorta koskeva liikennesuunnitelma