Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta38114.11.202311

7221-2023 (02 05 00, 02 08 00)

Turun kaupungin yleisten wc-tilojen käytön muuttaminen maksulliseksi

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että Turun kaupungin yleiset wc- tilat muutetaan maksullisiksi mobiilitekniikkaa hyödyntäen. Maksullisuus toteutetaan loppuvuodesta 2023 ja toistaiseksi voimassa olevana.

Kylk § 381

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kunnossapito, infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin ja kunnossapidon vastaava rakennuttaja Kirsi Kuisma 27.10.2023:

Turun kaupungilla on pysyviä yleisö wc -tiloja Turun linnan läheisyydessä Vallihaudankadulla, Forum Marinumin vieressä Meritullinkadulla, Förin vieressä, Vaakahuoneen vieressä olevassa pumppaamorakennuksessa, Samppalinnanpuiston alarinteessä Itäisellä Rantakadulla sekä Kupittaan puistossa liikennepuiston vieressä.

Edellä mainitut yleiset wc-tilat löytyvät palvelukartalta osoitteesta:

https://palvelukartta.turku.fi/fi/search?q=yleisövessa

Turun kaupungin yleisten wc-tilojen käyttö on vielä viime vuosikymmenellä ollut maksullista. Maksullisuudesta kuitenkin luovuttiin syksyllä 2013, kun ilkivalta wc-tiloissa olleisiin kolikkolippaisiin toi enemmän kustannuksia kuin niistä kertyviä tuloja. Maksuttomuutta perusteltiin tuolloin lisäksi käytön tasapuolisuudella.

Yleisiin wc-tiloihin kohdistunut ilkivalta on kuluvan vuoden aikana merkittävästi lisääntynyt ja esim. Kupittaan puiston yleisö wc on jouduttu sulkemaan ilkivallan takia 18.9.2023. Pelkästään ilkivallan korjauskustannukset ovat olleet tänä vuonna olleet noin 50​ 000 €. Myös lisääntynyt siivouksen tarve näkyy kustannuksissa.

Yleisten wc-tilojen käytön muuttaminen maksulliseksi edellyttää, että tiloihin asennetaan lukot, jotka avautuvat soittamalla palvelunumeroon.

Työ tilataan voimassa olevalla puitesopimuksella Lukkotaiturit Oy:ltä saadun tarjouksen mukaan 9​ 200 € alv 0 % (liite 2). ​ Tarjous koskee Kupittaan, Vallihaudankadun, Meritullinkadun, Förin, Läntisen Rantakadun ja Itäisen Rantakadun yleisiä wc- tiloja (liite 1). Työ maksetaan kaupunkiympäristön kunnossapidon käyttötalouden määrärahoista.

WC:tä käyttäviltä asiakkaalta peritään jatkossa 1,25 € maksu käyttökertaa kohti, josta kaupungille tuloutetaan 0,90 € soittokertaa kohti. Tämä avauspalvelu ei sisälly alkuperäiseen puitesopimukseen, mutta se on tarkoituksenmukaista tilata kilpailutetulta palveluntuottajalta, koska he pystyvät tarjoamaan lukon, jonka kautta avauspalvelu voidaan tilata. Avauspalvelu ei hankintayksikön arvion mukaan ylitä kansallisia kynnysarvoja eikä myöskään vähäarvoisen sopimusmuutoksen rajoja. Palvelusopimus valmistellaan erikseen ja kunnossapitopäällikkö valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus.

Arvioidut myönteiset vaikutukset ovat turhan käytön, majailun ja ilkivallan hillitseminen maksullisuuden avulla sekä siisteyden lisääntyminen. Maksu pidetään kohtuullisena, jotta se ei muodostu esteeksi wc tilojen käyttämiselle. Yleisissä wc-tiloissa on edelleen käytössä jatkuva vartiointi, siivous ja tilojen siisteyden valvonta.

Liite 1Kartta, jossa maksulliseksi muutettavien yleisten wc:iden sijainnit​

Liite 2Tarjous

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että

Lisäksi lautakunta päättää, että päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito


Liitteet:

Kylk § 381
Liite 1:Kartta, jossa maksulliseksi muutettavien yleisten wc:iden sijainnit¿
Liite 2:Tarjous