Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta35831.10.20234

2407-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutosehdotus; Sirkkalankatu, 1. (I) kaupunginosa (os. Sirkkalankatu, Joukahaisenkatu, Lemminkäisenkatu) (7/2023)

Tiivistelmä:

Asemakaavamuutoksella levennetään Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun katualueita, jotta joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkit voidaan sijoittaa Sirkkalankadulle. Joukahaisenkadun katualuetta levennetään myös joukkoliikenteen laatukäytävän mahdollistamiseksi. Kaava-alueen infrakustannukset hyväksytään Lemminkäisenkadun, Kiinamyllynkadun ja Sirkkalankadun hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Kylk § 358

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 10.10.2023:

I kaupunginosaan osille kortteleista 36 ja 37 sekä osille Joukahaisenkadun, Lemminkäisenkadun ja Sirkkalankadun katualueista on laadittu 28.8.2023 päivätty ja 10.10.2023 muistutuksen perusteella muutettu asemakaavanmuutoskartta.

Nyky- ja suunnittelutilanne

Kaava-alue on Turun keskustan ruutukaava-alueen reuna-aluetta. Kaava-alue sijaitsee Turun Tiedepuiston alueella ja toimii porttina Tiedepuiston Itäharjun laajennusalueelle.

Kaava-alueeseen kuuluu osia Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun katualueista. Lemminkäisenkadun katualueen keskimääräinen leveys kaava-alueella on hieman yli 19 m, Sirkkalankadun n. 17,5 m ja Joukahaisenkadun lähes 28 m. Katualueilla on yksi puu Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun kulmauksessa. Joukahaisenkadun itäreunalla ja Lemminkäisenkadun länsireunalla on pyörätie jalkakäytävän rinnalla.

Asemakaavamuutosehdotukseen sisältyy Sirkkalankadun puoleinen reuna-alue korttelin 36 tonteista 6 ja 7. Korttelin 37 tontista 4 kaavamuutosalueeseen kuuluu sekä Sirkkalankadun että Joukahaisenkadun puoleinen reuna. Suunnittelualueen pinta-ala on 0,9757 ha. Korttelin 36 tontin 7 omistaa Turun kaupunki ja se on vuokrattu Varhalle Psykiatrisen sairaalan rakentamista varten. Vuokra-aika jatkuu vuoden 2067 loppuun asti. Saman korttelin tontti 6 on yksityisessä omistuksessa. Korttelin 37 tontin 4 omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Suunnittelualueesta 0,1641 ha (17 %) on yksityisessä omistuksessa ja 0,8116 ha (83 %) kaupungin omistuksessa.

Kaavamuutosalueen äärellä korttelin 36 tontilla 6 sijaitsee suojeltu Villa Medican rakennus, joka on alun perin rakennettu vuonna 1897 tuolloiselle kasarmitontille kouluksi varuskunnan lapsille. Kadun toisella puolella korttelin 37 tontilla 4 sijaitsee Hammaslääketieteen laitoksen vuonna 1965 valmistunut rakennus Dentalia, joka on yleiskaavaehdotuksessa 2029 osoitettu arvokkaaksi rakennukseksi.

Alueen kaupunkirakenne on muutoksien kohteena. Korttelin 36 tontille 7 on rakentumassa Psykiatrisen sairaalan 1. vaihe, jolle on myönnetty poikkeamispäätös vuonna 2020 ja rakennuslupa vuonna 2021. Samalle tontille on vireillä Kiinamyllynkadun asemakaavamuutos, jonka tavoitteena on mm. mahdollistaa Psykiatrisen sairaalan 2. vaiheen uudisrakentaminen.

Joukahaisenkadun itäpuolelle rakennetaan asuinkerrostalokokonaisuutta.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3 Lähtökohdat.

Asemakaavanmuutos laaditaan, jotta joukkoliikenteen runkobussijärjestelmä saadaan toteutettua aiempien päätösten mukaisesti.

Kaavamuutoksen perusteena on pormestariohjelman (Kv 23.8.2021 § 180) kirjaus: Toteutamme muutosta kulkutapajakaumaan toteuttamalla pyöräteitä, lisäämällä kävelyn houkuttelevuutta ja aloittamalla runkobussijärjestelmän toteutuksen. Turun kaupunginvaltuusto päätti 21.9.2020 § 150, että bussien runkolinjasto otetaan käyttöön 1.7.2025.

Lisäksi kaavamuutoksella toteutetaan kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 91 päättämiä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavia periaatteita.

Kaupunginhallitus päätti 2.10.2023 § 356 hyväksyä raitiotien yleissuunnitelman ja siirtymisestä Satama-Varissuo raitiotien toteutussuunnitteluvaiheeseen. Toteutussuunnittelun aikana kaupunki laatii asemakaavoitusohjelman mukaisesti raitiotien edellyttämät asemakaavanmuutokset.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet

Vireillä olevasta Kiinamyllynkadun asemakaavanmuutoksesta (14/2018, 10146-2018) on erotettu omaksi asemakaavakseen Sirkkalankadun, Joukahaisenkadun ja Lemminkäisenkadun katualueita sekä niiden äärellä olevien tonttien 36-6, 36-7 ja 37-4 osia. Tässä kaavamuutoksessa tavoitteena on liittää nämä tontinosat katualueisiin, jotta joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkit voidaan sijoittaa Sirkkalankadulle. Joukahaisenkadun katualuetta on tarkoitus leventää paitsi runkolinjastoa myös joukkoliikenteen laatukäytävää varten.

Asemakaavoituksen yhteydessä tutkitaan Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun luonnetta ja mitoitusta kävelijä- ja pyöräilijäystävällisen katutilan aikaansaamiseksi. Tutkitaan joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkkien sijoittumista Sirkkalankadulle ja raitiotien mahdollistamista Joukahaisenkadulla. Kaduille osoitetaan riittävä tilavaraus raitiotielle ja muille kulkutavoille. Tavoitteena on myös vaalia rakennetun kulttuuriympäristön arvoja aluetta uudistettaessa.

Tavoitteena on, että asemakaavanmuutos on lautakunnan hyväksymiskäsittelyssä vuoden 2023 aikana.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos laaditaan kaupungin aloitteesta.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 30.5.2023 § 195.

Ilmoitus asemakaavanmuutoksen vireilletulosta on lähetetty kirjeitse osallisille 14.6.2023 (sis. 22.5.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma). Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella 17.6.2023.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.4 Lausunnot.

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 4.9.-3.10.2023. Ehdotukseen tuli 2 muistutusta ja siihen saatiin 1 kannanotto nähtävilläoloajan jälkeen.

Kaavamuutosehdotusta on muistutuksen johdosta muutettu siten, että se ei edellytä tontin 36-6 ajoneuvoliittymän siirtoa Lemminkäisenkadulle.

Muistutuksen perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Asemakaavanmuutosehdotus

Asemakaavanmuutoksessa Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun katualueet levenevät.​ Kaavamuutoksella muodostuu yhteensä 2161 m2 lisää katualuetta.

​Sirkkalankadulle on kaavamuutosehdotuksessa osoitettu puurivi kadun molemmille reunoille. Myös Lemminkäisenkadun itäreunalle on osoitettu lyhyt puurivi. Korttelin 37 tontin 4 ajoneuvoliittymälle on osoitettu uusi sijainti.

​Kaavamuutosehdotuksessa on määräys maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioimisesta.

Kaavatalous

​Maanhankinnasta aiheutuvat kustannukset, katualueelle jäävien laitteiden ja esineiden siirtokorvaukset sekä tonttijakokustannukset tulevat kaupungin maksettaviksi. Maanhankintakustannukset ovat yhteensä noin 405 000 euroa. Dentalian tontin osalta korvataan rakenteiden muutoksista aiheutuvia kuluja maanomistajalle noin 520 000 € (alv 0 %). Tonttijako- ja lohkomiskulut ovat kolmelta tontilta yhteensä 8​ 650 euroa. Edellä mainitut kaavamuutoksen aiheuttamat kustannukset yhteensä noin 930 000 € (alv 0 %). Lisäksi kaupungin Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle vuokraaman tontin pienenemisen vaikutus maanvuokrasopimukseen tulee tarkistaa.​

Kaava-alueen kaikkien katujen rakentamiskustannukset määritellään Lemminkäisenkadun, Kiinamyllynkadun ja Sirkkalankadun hankesuunnitelmassa ja hyväksytään hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Näihin kustannuksiin sisältyvät myös kadun leventämisen Villa Medican tontille edellyttämien muutosten kustannukset, koska toisin kuin Dentalian tontin kohdalla muutokset tehdään katurakentamisen yhteydessä.

Toimivalta

Kaavamuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu hallintosäännön 50 §:n 4) kohdan mukaisesti kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Sirkkalankatu

Liite 2Vastineet muistutuksiin

Oheismateriaali 1Selostus Sirkkalankatu

Oheismateriaali 2Tilastolomake Sirkkalankatu

Oheismateriaali 3Lemminkäisenkadun-Sirkkalankadun-Kiinamyllynkadun yleissuunnitelma 28.9.2023

Oheismateriaali 4OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 5Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä vastineet muistutuksiin (liite 2) sekä 28.8.2023 päivätyn ja 10.10.2023 muistutuksen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Sirkkalankatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Villa Medica
tiedSuomen Yliopistokiinteistöt Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus


Liitteet:

Kylk § 358
Liite 1:Kartta Sirkkalankatu
Liite 2:Vastineet muistutuksiin