Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta34724.10.20239

10058-2022 (02 05 00)

Ruoppausmassojen vastaanottomaksu

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että lautakunnan 6.9.2022 § 327 hyväksymät ruoppausmassojen vastaanottomaksut pidetään ennallaan, ja että vastaanottomaksut ovat voimassa toistaiseksi 1.11.2023 alkaen.

Kylk § 347

Kaupunkirakentaminen, massakoordinaattori Anne Savola 6.10.2023:

Kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 72 hyväksynyt Hirvensalon pohjoisrannan esirakentamisen hankesuunnitelman sekä esirakentamisen vaiheiden 1-2b infran kustannusarvioksi 12,4 miljoonaa. Hirvensalon pohjoisrannan (Lauttarannan) esirakentamisen ja siihen liittyvän läjitysalueen ensisijainen tavoite on toteuttaa turvallinen sijoituspaikka ruoppaussedimenteille ja mahdollistaa niiden hyödyntäminen alueen esirakentamisessa. Samalla edistetään kaupungin Itämeren suojelun strategian toteutumista luopumalla meriläjityksestä. Hankealue on meritulva-aluetta, joten alueen myöhempää mahdollista asuinrakentamista varten maanpintaa on nostettava riittävälle tasolle. Hirvensalon pohjoisrannan hankesuunnitelmassa (oheismateriaali 1) on esitetty vastaanottomaksut ruoppausmassoille, joilla katetaan osa hankkeesta aiheutuvista menoista.

Kaupunkiympäristölautakunta on 6.9.2022 § 327 päättänyt vastaanottomaksuista ruoppausmassoille (oheismateriaali 2). Mikäli massat toimitetaan suoraan läjityskennoihin, vastaanottomaksu on 12 eur/m3 ja se sisältää massojen toimittamisen altaisiin kaikkine tarvittavine töineen ja toimenpiteineen. Mikäli massat vastaanotetaan jo laiturilta, vastaanottomaksu on 15 eur/m3 ja se sisältää edellä mainittujen töiden lisäksi sen, että kaupunki (Kiertomaa operaattorina) hoitaa massojen siirron läjitysaltaisiin.

Esitetyillä vastaanottomaksuilla katetaan edellä kuvattuja menoja, joita aiheutuu mm. alueen tarkkailuohjelman mukaisista toimenpiteistä, ruoppausmassojen vastaanotosta, alueen ylläpidosta ja seurannasta (kennojen, hulevesialtaan ja ojien toimivuuden seuranta sekä huoltotoimenpiteisiin liittyvät menot) sekä allasrakenteiden materiaalikustannuksista.

Lautakunta on edellä mainitussa päätöksessään lisäksi päättänyt, että vastaanottomaksu tulee voimaan vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen maksun suuruus tarkistetaan. Maksuihin ei ole tarvetta esittää muutoksia, koska vastaanotetun ruoppausmassan käsittelykulujen rakenne on pysynyt ennallaan. Vuosittaisen tarkistamisen ei kuitenkaan ole käytännön toiminnassa havaittu olevan perusteltua, joten kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään liitteenä 1 olevien maksujen hyväksymistä toistaiseksi voimassa olevina 1.11.2023 alkaen.

Hallintosäännön 39 §:n mukaan lautakunta päättää asiakasmaksujen, palvelujen ja tuotteiden hinnoittelusta kaupunginvaltuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

Liite 1Ruoppausmassojen vastaanottomaksu määräytymisperusteineen

Oheismateriaali 1Hirvensalon pohjoisrantaa koskeva päätös (kv 11.4.2022 § 72) ja hankesuunnitelma

Oheismateriaali 2Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 6.9.2022 § 327

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan vastaanottomaksun. Lisäksi lautakunta päättää, että vastaanottomaksu on voimassa toistaiseksi 1.11.2023 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, järjestämisen tuki
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tiedKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kylk § 347
Liite 1:Ruoppausmassojen vastaanottomaksu määräytymisperusteineen