Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 341 | 24.10.2023 | 3 |
1262-2023 (02 02 02)
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2023 talouden 3. osavuosikatsaus
Tiivistelmä:
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus tuo kaupunkiympäristölautakunnalle tiedoksi kolmannen osavuosikatsauksen raportointijaksolta 1.1.- 30.9.2023. Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen taloustavoitteiden ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta. Lisäksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle raportoidaan hankkeiden kustannusarviomuutokset ja vaikutukset vuositason rahoitukseen sekä talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanne. Marras-joulukuun aikana valmistellaan vielä kaupungin tarkennettu talousennuste, joka toimii tilinpäätösennusteena. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.
Kylk § 341
Konsernihallinto, yhteiset palvelut, talouspalvelut, talouspäällikkö Johanna Korpikoski ja kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 13.10.2023:
Käyttötalouden ennuste
Kaupunkiympäristölautakunnan talousennusteen mukaan tulos on 0,6 milj. euroa talousarviota parempi (ennuste -18,9 milj. euroa, TA -19,4 milj. euroa). Toiseen osavuosikatsaukseen verrattuna (ennuste -19,1 milj. euroa) kaupunkiympäristön taloustilanne on parantunut 0,3 milj. euroa.
Nyt käsiteltävänä olevassa vuoden 2023 kolmannessa osavuosikatsauksessa talouden toteutumiseen ennustetut muutokset ovat seuraavat:
Kaupunkiympäristölautakunnan toimintatuottojen (myyntituotot) ennustetaan ylittävän talousarvion 0,1 milj. eurolla ennusteen ollessa 43,7 milj. euroa (TA 43,6 milj. euroa). Merkittävimmät poikkeamat:
Kaupunkiympäristölautakunnan toimintakulujen tason ennustetaan alittavan talousarvion 0,5 milj. eurolla ennusteen ollessa 64,2 milj. euroa (TA 64,6 milj. euroa). Merkittävimmät poikkeamat:
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimintatuottojen ennustetaan ylittävän talousarvion 3,0 milj. eurolla (TA 36,6 milj. euroa). Tulojen lisäys johtuu matkamäärän lisääntymisestä ja joukkoliikenteen arvonlisäprosentin alentamisesta 0 %:iin tammi-huhtikuun ajaksi. Toimintakulujen ennuste on talousarvion mukainen (TA 62,7 milj. euroa).
Henkilöstö:
Lautakuntakohtaisten suunnittelulukujen toteumaennusteet ovat seuraavat:
Kaupunginhallitus on ohjeistanut 11.09.2023 § 333, että palvelukokonaisuuksien tulee loppuvuoden aikana käyttää tiukkaa tarvehankintaa hankinnoissa ja työvoiman käytössä, koska alkuvuoden menokehitys on ollut suunniteltua voimakkaampaa.
Talouden ja toiminnan toteutuminen sekä työvoiman käyttö on esitetty liitteessä 1 Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 9 2023.
Käyttötalouteen esitettävät talousarviomuutokset
Palvelujen ostoihin esitetään vuodelle 2023 seuraavaa muutosta:
Talousarviolausekkeen sekä pormestariohjelman toimenpiteiden tilanne
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle asetetun talousarviolausekkeen toteutus on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Rakennuslupa-, tarkastus- ja kaavoitusprosessille on laadittu asiakastyytyväisyyskyselyn pohjalta toimintatavat, joilla voidaan palvella asiakkaita asetettujen tavoitteiden mukaisesti asiantuntevasti, viiveettä ja ystävällisesti. Lauseke toteutuu suunnitellusti vuoden 2023 aikana.
Kaupunkiympäristölle asetettujen 27:n pormestariohjelman tavoitteen toteutus on edennyt suunnitellusti.
Talousarviolausekkeen ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanteesta raportoidaan osavuosikatsausten (liite 6) ja tilinpäätöksen yhteydessä.
Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset sekä pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuskustannukset (Kh yhteiset, omaisuudenhallinta)
Kaupunkiympäristön omien investointien ennustetaan toteutuvan 0,2 milj. euroa alle talousarvion (TA 0,4 milj. euroa). Joukkoliikenteen rahoitusosuuksien ja investointimenojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.
Kaupunginhallituksen omaisuudenhallinnan tulosyksikölle on varattu investointiosaan ja käyttötalousosaan talousarviomäärärahat (1602 KH/Maaomaisuus, 1603 KH/Tilaomaisuus, 1604 KH/Infraomaisuus) investointiohjelmien ja kiinteän omaisuuden myyntitavoitteiden toteutusta varten. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa edellä mainittujen kokonaisuuksien toteutuksesta ja raportoinnista.
Kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen (KH/Yhteiset, omaisuudenhallinta) investointimäärärahojen (TAM 192,3 milj. euroa) ennustetaan toteutuvan 20,1 milj. euroa talousarviota pienempänä. Infra- ja tilainvestointien ennuste alittuu yhteensä 62,6 milj. euroa verrattuna talousarvioon. Kaupunkiympäristön rakennuttamisen infrainvestointihankkeiden ennustettu toteuma on 80,1 milj. euroa (TAM 118,5 milj. euroa) ja toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste on 46,0 milj. euroa (TAM 70,3 milj. euroa). Maaomaisuuden hankintamenoennuste on 46,0 milj. euroa (TA 3,5 milj. euroa). Talousarvioylitys johtuu kaupunginvaltuuston 19.6.2023 § 139 tekemästä päätöksestä ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä ratapihan alue 42,5 milj. euron kauppahinnalla.
Liitteissä 2 ja 3 on raportoitu kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointiohjelmien tilanne kohdekohtaisesti.
Infran investointien ennustetaan tässä vaiheessa 38,3 milj. euroa alle talousarviomäärärahojen. Inflaatio jatkaa korkealla tasolla, joka tulee vaikuttamaan edelleen kustannuksiin, mutta rakennuskustannusten muutokset ovat tasaantuneet ja nousupaineet siltä osin tasaantuneet.
Suurimmat infran vuosittaisen määrärahan käytössä ennustetut kohdekohteiset alitukset :
Kupittaa-Turku ratapiha –hankkeen toteutuksessa on ilmennyt edelleen kustannusten ylityspainetta kuitenkin niin, että tähän mennessä sidotut kustannukset eivät ole kuluvan vuoden aikana ylittämässä varattuja määrärahoja. Mahdollinen lisärahoitustarve selviää siten, että se voidaan ottaa huomioon syksyllä taloussuunnitelmaa laadittaessa.
Kauppatori -hanke ei ole ylittänyt vuonna 2015 tehdyn määrärahavarauksen arvoa, kun määrärahavaraukseen on tehty hankkeen aikana syntyneiden maanrakennuskustannusten nousun mukainen indeksikorjaus. Hankkeen kokonaiskustannukseksi arvioidaan tässä vaiheessa yhteensä laajuuden muutokset, edelleen veloitukset ja rahoitusosuudet huomioiden 38,6 milj. euroa vuoden 2023 loppuun mennessä. Edelleen veloitusten ja rahoitusosuuden jälkeen hankkeen vuosiennuste on 1,25 milj. euroa.
Toimitilahankkeiden ennustetaan toteutuvan 24,2 milj. euroa alle talousarviomäärärahojen. Suurimmat hankkeiden vuotuisen määrärahan käytössä ennustetut alitukset ovat:
Lisäksi kustannukset alittuvat vielä:
Poikkeamat johtuvat hankkeiden toteutuksen aloituksen siirtymisestä kesään/syksyyn 2023, jolloin keväällä ja alkukesästä on kulunut vähemmän määrärahaa (Raunistula, Nummi). Energiainvestointien ensimmäiset kohteet ovat alkamassa, mutta kustannusarvioita ei vielä ole, joten määräraha 1,0 milj. euroa on vielä alituslaskelmissa mukana. Muutama valmistunut tai juuri valmistumassa oleva hanke näyttäisi alittavan kustannusarvionsa (Paavo Nurmen stadionin katos, Sirkkalan koulu, Kärsämäen paloaseman peruskorjaus yht. noin 1,2 milj. euroa). Lopulliset tarkat kustannukset tarkentuvat taloudellisissa loppuselvityksissä.
Rahoitusosuudet alittuvat 2,2 milj. euroa suunnitellusta (TA 10,4 milj. euroa). Ennuste muodostuu ARA:n ja Traficomin valtionavustuskohteista mm. pyörätieinvestointeihin sekä CEF-tuesta Kupittaa-Turku -kaksoisraide ja Turun ratapihahankkeelle. Merkittävin poikkeama on Raunistulan pyörätiesillan toteutusaikataulun siirtyminen osittain vuodelle 2024. Sillan toteutusta ei voida toteuttaa Traficomin vaatimassa aikataulussa 31.10.2023 mennessä. Traficomille on esitetty myönnetyn määräajan jatkoa vuodelle 2024. Päätöstä ei ole vielä saatu.
Tarvittavat hankkeiden kustannusarvio- ja aikataulumuutokset sekä vaikutukset vuositason rahoitukseen raportoidaan ja tuodaan kaupunginhallitukselle osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä. Liitteissä 4 ja 5 on esitetty kaupunginhallitukseen nähden sitovien investointiohjelman tasojen poikkeamat kustannusarvioissa, vuositason rahoituksessa ja aikatauluissa. Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi liitteiden 4 ja 5 mukaiset kustannusarvio- ja vuosittaiset rahankäytön muutokset.
Maaomaisuuden luovutustuottojen osuuden ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 22,0 milj. euroa). Myyntivoittoennuste on 19,8 milj. euroa, mikä ylittää talousarvion 1,8 milj. euroa. Osavuosikatsauksen 2/2023 ennusteessa ei ollut mukana Sepänkatu 1:n lisäkauppahinnan maksua.
Maankäyttösopimuskorvausten ennuste on kuluvan vuoden osalta 3,7 milj. euroa (TA 7,0 milj. euroa), osavuosikatsauksen ennusteeseen verrattuna tilanne on parantunut 0,7 milj. euroa. Ennuste perustuu olemassa olevien sopimusten maksuaikatauluihin. Ennusteessa on huomioitu nykyinen markkinatilanne ja korkotaso, joka ei kannusta maksamaan maankäyttösopimuskorvauksia etuajassa.
Pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuskustannusten ennuste 6,0 milj. euroa on talousarvion mukainen ja sisältää Teräskatu-Sammonkatu-Voimakatu alueen puhdistukseen varautumisen 2,7 milj. euroa. Ruoppausmassojen vastaanottomaksujen ennuste alittuu 0,5 milj. euroa talousarviosta (TA 1,2 milj. euroa) ja ruoppausmassojen käsittelymaksujen ennuste alittuu 0,5 milj. euroa suunnitellusta (TA 0,6 milj. euroa).
Yhteenveto
Kaupunkiympäristölautakunnan talousennusteen mukaan tulos on 0,6 milj. euroa talousarviota parempi (ennuste -18,9 milj. euroa, TA -19,4 milj. euroa). Toiseen osavuosikatsaukseen verrattuna (ennuste -19,1 milj. euroa) kaupunkiympäristön taloustilanne on parantunut 0,3 milj. euroa.
Rakennus- ja lupalautakunnan sekä Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan talouden ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.
Kiinteistöjen myyntitulojen talousarvion ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 22,0 miljoonaa euroa) ja myyntivoittojen (TAM 18,0 milj. euroa) ennustetaan ylittyvän 1,8 milj. euroa.
Maankäyttösopimustulojen ennustetaan alittuvan 3,7 milj. euroa verrattuna tavoitteeseen (TA 7,0 milj. euroa).
Kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointimenojen ennustetaan toteutuvan 62,6 milj. euroa tavoitetta pienempänä (TAM 188,8 milj. euroa), josta infrainvestointien alitus 38,3 milj. euroa ja tilainvestointien 24,3 milj. euroa. Rahoitusosuudet alittavat 2,2 milj. euroa tavoitteen (TA 10,4 milj. euroa). Maaomaisuuden hankintamenoennuste on 46,0 milj. euroa (TA 3,5 milj. euroa).
Kaupunkiympäristön omien investointien ennustetaan toteutuvan 0,2 milj. euroa alle talousarvion (TA 0,4 milj. euroa). Joukkoliikenteen investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 0,5 milj. euroa) ja rahoitusosuuksien ennuste on talousarvion mukainen (TA 0,2 milj. euroa).
Talousarviolausekkeen ja pormestariohjelman toimenpiteiden ennustetaan toteutuvan suunnitellusti vuoden 2023 aikana.
Liite 1Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 9 2023
Liite 2Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 09 2023
Liite 3Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 09 2023
Liite 4Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 09 2023
Liite 5Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 09 2023
Liite 6Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanne kaupunkiympäristö 9 2023
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
Liitteet:
Kylk § 341
Liite 1:Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 9 2023
Liite 2:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 09 2023
Liite 3:Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 09 2023
Liite 4:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 09 2023
Liite 5:Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 09 2023
Liite 6:Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanne kaupunkiympäristö 9 2023