Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29919.09.20235

5331-2023 (10 03 01)

Sammontakojankadun katusuunnitelma (Itäharju)

Tiivistelmä:

Sammontakojankadun pohjoisen puoleista jalkakäytävää jatketaan noin 20 m turvallisen jalankulun mahdollistamiseksi Itäharjun 13. korttelin tontille 12 (osoite Sammontakojankatu 2).

Kylk § 299

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Riina Rasimus:

Nykytilanne ja kehittämistarpeet

Sammontakojankatu on noin 150 metriä pitkä kokoojakatu, joka alkaa Ilmarisenkadulta ja jatkuu länteen Hippoksensiltana Teollisuuskadun, Helsinginkadun ja Karjaan radan yli ja tästä eteenpäin Hippoksentienä. Nykyisen ajoradan eteläpuolelle sijoittuu yhdistetty jalankulku- ja pyörätie. Jalankulku- ja pyörätie on erotettu ajoradasta reunakivellä ja betonikiveyksellä. Reuna-alueet on nurmetettu ja niille on istutettu vaahteroita muutaman puun ryhmiin.

Sammontakojankadulla on voimassa oleva katusuunnitelma.

Ajoradan pohjoispuolelle on rakennettu Ilmarisenkadun suunnasta 40 metriä pitkä ja noin 2,0 metriä leveä, betonilaattapintainen jalkakäytävä / entinen linja-autopysäkin odotustila Itäharjun 13. korttelin tontin 11 (osoite Sammontakojankatu 4) puoliväliin asti. Laattakäytävä on erotettu ajoradasta reunakivellä. Kyseistä käytävää on tarpeen jatkaa Itäharjun 13. korttelin tontin 12 (osoite Sammontakojankatu 2) ajoliittymään saakka turvallisen jalankulun mahdollistamiseksi Ilmarisenkadun suunnasta edellä mainitulle tontille.

Suunnitelma

Laaditussa Sammontakojankadun katusuunnitelmassa kadun pohjoispuolista jalkakäytävää jatketaan noin 20 metriä nykyiseltä laatoitetulta jalkakäytävältä Itäharjun korttelin 13 tontin 12 (osoite Sammontakojankatu 2) ajoliittymään saakka. Jalkakäytävän pintamateriaali on betonilaatta.

Sammontakojan kadun ajorata sekä etelänpuoleinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie säilyvät nykyisellään. Voimassaolevaa katusuunnitelmaa päivitetään ajoradan pohjoispuolelle sijoittuvan jalkakäytävän osalta. Olemassa oleva laattakäytäväosuus säilyy nykyisellään.

Suunnitellun jalkakäytävän hulevedet ohjataan pinnan kallistusten avulla ajoradalla sijaitseviin nykyisiin hulevesikaivoihin.

Reuna-alueen nurmetus uusitaan kaivutyön vaatimassa laajuudessa.

Rakennettavan jalkakäytävän välittömässä läheisyydessä kasvavat katupuut poistetaan. Reuna-alueelle istutetaan uudet puut kolmen ja kahden puun ryhmiin.

Katuvalaistus säilyy nykyisenä.

Kustannusarvio

Sammontakojankadun kustannusarvio on 15 000 euroa (alv 0 %). Käytetty maanrakennuskustannusindeksi on 129,2 (2015=100, tammikuu 2023). Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Muistutukset

Sammontakojankadun katusuunnitelma on ollut nähtävillä 14. - 28.8.2023 kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden palvelupisteessä ja verkossa osoitteessa turku.fi/kuulutukset.

Määräaikaan mennessä suunnitelmasta ei jätetty yhtään muistutusta.

Katusuunnitelmaan on täsmennetty teknisiä merkintöjä nähtävilläolon jälkeen

Liite 1Sammontakojankadun katusuunnitelma, K 6418 002, 12.9.2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen katusuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 299
Liite 1:Sammontakojankadun katusuunnitelma, K 6418 002, 12.9.2023