Paavo nurmen stadionin radan ja suorituspaikkojen pinnoitteen uusiminen

Hankekortti 27.7.2023

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.2.2023 § 32 Infrahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen, joka korvaa 23.9.2019 §139 kaupunginvaltuustossa hyväksytyn Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen kokonaisuudessaan. Ohjeen mukaan hankekortti laaditaan kustannusarvioltaan tai sen vaihteluvälin keskiarvon yli miljoonan euron, mutta alle 3 miljoonan euron strategisesta hankkeesta sekä alle 3 miljoonan euron yksittäisestä perusinvestointihankkeesta. Hankekortin laatii kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentamisen palvelualue ja sen hyväksyy kaupunkiympäristöjohtaja päätöspöytäkirjallaan.

TIIVISTELMÄ

Paavo Nurmen stadionin radan ja suorituspaikkojen pinnoite on uusittu viimeksi vuonna 2011. Stadionilla järjestetään vuosittain kansainväliset Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailut, joissa kilpaillaan useissa eri urheilumuodoissa. World Athletics:n (WA) sääntöjen mukaan edellä mainitut kilpailut tulee järjestää stadionilla, jolla on WA:n Class 2 -kenttäsertifikaatti.

Nykystandardien mukaan kyseisellä kentällä radan ja suorituspaikkojen pinnoite saa olla lisäaikoineen maksimissaan 12 vuotta vanha. Jotta Paavo Nurmen stadionilla säilyy WA:n Class 2 -kenttäsertifikaatti, tulee radan ja suorituspaikkojen pinnoite uusia standardin mukaisesti. Hankkeen yhteydessä tulee uusia myös yleisurheilun suorituspaikkojen kiinteät varusteet.

Kilpailuiden ja tapahtumien lisäksi Paavo Nurmen stadionin olosuhteet palvelevat seura- ja harrastustoimintaa sekä kouluja ja päiväkoteja. Lisäksi olosuhteet soveltuvat liikuntapaikkaverkon linjausten (Kh 30.5.2022 § 246) mukaiseen omatoimiseen käyttöön.

hankeryhmä

Hankekortin ovat laatineet liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, liikuntasuunnittelijat Amanda Ojala ja Janina Mäkinen, suunnitteluinsinööri Mika Laine sekä vastaava rakennuttaja Eero Kupari.

aikaisemmin laaditut selvitykset ja suunnitelmat

Liikuntapalvelut on tehnyt Paavo Nurmen stadionin radan ja suorituspaikkojen sekä muiden stadionin kunnostustöiden osalta esiselvityksen kevään 2023 aikana. Kyseinen esiselvitys toimii tämän hankekortin pohjana.

 

hankkeen laajuus   

Hankkeen sijainti ja laajuus on esitetty oheisessa karttaotteessa ja lisätietoa hankkeesta löytyy liitteenä olevasta Paavo Nurmen stadionin esiselvityksestä (liite 1).

hankkeen tarvitsemat luvat ja päätökset

Hankkeesta tulee laatia toteutus- ja rakennussuunnitelmat, joiden tekemisestä pyydetään tarjousta Turun kaupungin infrasuunnittelun suunnittelupalveluiden puitejärjestelysopimukseen valitulta toimittajalta (Kylk 20.12.2022 § 510). Hankekortista tehtävän päätöksen yhteydessä esitetään tehtäväksi päätös asiantuntijapalveluiden hankkimisesta puitesopimuksen mukaisesti.

Toteutus- ja rakennussuunnitelmien pohjalta esitetään toteutettavan urakkakilpailu, jonka aloittamiseksi tarvitaan kaupunkiympäristölautakunnalta kilpailutuslupapäätös. Urakkakilpailun jälkeen tarvitaan päätös kilpailutuksen voittaneen urakoitsijan valinnasta ja urakan aloittamisesta.

Mikäli hankkeeseen yhdistetään alla olevassa kappaleessa esitetyt pääkatsomon lähdön ja maalin puoleisten rinteiden poistot ja takasuoran lähtöalueen laajentaminen, tulee hankkeesta laatia mahdollinen puistosuunnitelma, joka tulee hyväksyä kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä.

hankkeen kytkeytyminen muihin hankkeisiin

Hankkeen kannalta keskeistä on uusia radan ja suorituspaikkojen pinnoite.

Mikäli aikataulun ja budjetin puitteissa on mahdollista, voidaan hankkeen kanssa rinnasteisena edistää stadionin esiselvityksessä ilmi käyneitä korjaustarpeita, kuten stadionin ajanotto- ja tulospalvelujärjestelmän sekä kenttätekniikan uusiminen, nurmikentän ja kastelujärjestelmän kunnostaminen, kenttäkaivojen ja kentän toimintojen asettelun tarkastaminen.

Lisäksi hankkeen yhteydessä olisi hyvä edistää pääkatsomon lähdön ja maalin puoleisten rinteiden poistoa sekä takasuoran lähtöalueen laajentamista, joka palvelee erityisesti stadionin pääkäyttäjiä. Kyseinen rata-alueen laajentaminen edellyttää puistosuunnitelmaa. Toimenpide tulee jakaa erilliselle hallinnolliselle alueelle, jotta riskit puistosuunnitelman mahdollisten haasteiden osalta hajautetaan. Tällä turvataan se, että radan ja suorituspaikkojen pinnoite saadaan uusittua, vaikka puistosuunnitelmaa ei pystyttäisi hyväksymään suunnitellussa aikataulussa.

hankkeen tavoitteet ja laatutaso

Hankkeen tavoitteena on uusia Paavo Nurmen stadionin radan ja suorituspaikkojen pinnoite sekä yleisurheilun suorituspaikkojen kiinteät varusteet, jotta stadionilla säilyy WA:n Class 2 -kenttäsertifikaatti. Sertifikaatti mahdollistaa Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailuiden järjestämisen.

Ensimmäiset Paavo Nurmen kilpailut on järjestetty vuonna 1957. Kilpailuiden perinne on jatkunut tähän päivään asti muutamia välivuosia lukuun ottamatta. Nykymuotoisissa Paavo Nurmi Games -kilpailuissa on oteltu vuodesta 2013 lähtien. Kilpailutapahtuma on kuulunut vuodesta 2020 alkaen World Athletics Continental Tourin korkeimmalle Gold-tasolle ja sen yleisömäärä on viime vuosina ollut hieman reilu 10 000 henkilöä. Jotta Paavo Nurmi Gamesien järjestäminen on myös jatkossa mahdollista, tulee yleisurheilun radan ja suorituspaikkojen pinnoitteella olla voimassa oleva WA:n Class 2 -kenttäsertifikaatti ja se tulee asentaa päällysteen teknisen kortin mukaisesti.

Kilpailuiden ja tapahtumien lisäksi stadion palvelee seura- ja harrastustoimintaa sekä kouluja ja päiväkoteja. Olosuhteet soveltuvat osaltaan myös liikuntapaikkaverkon linjausten (Kh 30.5.2022 § 246) mukaiseen omatoimiseen käyttöön. Paavo Nurmen stadionin radan ja suorituspaikkojen pinnoitteen uusimisessa tulee osallistaa stadionin pääkäyttäjiä ja lajiasiantuntijoita.

toteutuksessa käytettävä urakkamuoto ja vaiheistus

Paavo Nurmen stadionin radan ja suorituspaikkojen pinnan uusiminen toteutetaan kokonaishintaurakkana, jos esitetty prosessi toteutuu esityksen mukaisesti. Toteutus- ja rakennussuunnitelmien osalta on tarkoitus hyödyntää Turun kaupungin infrasuunnittelun suunnittelupalveluiden puitejärjestelysopimukseen valittua toimijaa (Kylk 20.12.2022 § 510).

Hanketta ei voi jakaa vaiheisiin, koska koko radan ja kaikkien suorituspaikkojen pinnoite sekä yleisurheilun suorituspaikkojen kiinteät varusteet tulee uusia, jotta kentällä säilyy WA:n Class 2 -kenttäsertifikaatti.

hankkeen kustannusvaihteluväli

Hankkeen ennakoitu kustannusvaihteluväli radan ja suorituspaikkojen pinnoitteen osalta on noin 1–2 milj. euroa sisältäen hankevarauksen. Kokonaiskustannusten arvioinnissa on konsultoitu Suomen Urheiluliittoa. Kustannukset koostuvat vanhan pinnan ja sen alla olevan asfaltin poistosta ja uusimisesta sekä yleisurheilun suorituspaikkojen kiinteiden varusteiden uusimisesta. Heittopaikkojen rinkien kunto tarkastetaan suunnitteluvaiheessa ja ne uusitaan tarvittaessa. Lisäkustannuksia voi aiheuttaa muun muassa suorituspaikkojen rakenteen ennakoitua heikompi kunto tai nykyisten toimintojen/rakenteiden sijaintien tarvittavat muutokset. Tarkempi kustannusarvio laaditaan eri osa-alueille toteutussuunnittelun yhteydessä ja hyväksytään lautakuntaesityksen myötä.

Mikäli hankkeen yhteydessä edistetään muita Paavo Nurmen stadionin korjaustoimenpiteitä, kuten pääkatsomon puoleisten lähdön ja rinteen poistoa tulee se huomioida hankkeen kustannusvaihteluvälissä. Arvioitu 1–2 miljoonan kustannusvaihteluväli pitää sisällään ainoastaan radan ja suorituspaikkojen pinnoitteen sekä yleisurheilun suorituspaikkojen kiinteiden varusteiden uusimisen.

Hankkeelle esitetään haettavan valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta. Hakemuksen edellytyksenä on, että suunnitelmat peruskorjaukselle ovat valmiina marraskuussa 2023. Valtionavustuksen kriteerinä on myös, että rakentaminen aloitetaan vasta kun päätös valtionavustuksesta on saatu, alustavasti kesäkuussa 2024.

hankkeen aikataulu

Hanke esitetään toteutettavaksi investointiohjelmassa vuonna 2024. Tämän edellytyksenä on, että hankekortti hyväksytään syksyn 2023 aikana, jonka jälkeen voidaan aloittaa toteutus- ja rakennussuunnittelu. Kilpailutus hankkeen osalta tulisi käynnistää alkuvuodesta 2024. Hankkeen toteutus- ja rakennussuunnittelulle tulee varata vähintään 6 kk aikaa + hallinnollinen käsittely.

Hanke voidaan käynnistää kesäkuussa 2024 Paavo Nurmi Gamesien jälkeen. Hanke esitetään toteutettavan nopealla aikataululla, sillä rakennustyöt vaativat lämpimän ja kuivan ajanjakson, joka kesällä 2025 ei olisi jo myönnettyjen tapahtumien puitteissa mahdollinen. Kesäkuussa 2025 stadionilla järjestetään Paavo Nurmi Gamesit ja saman vuoden elokuussa Turun Urheiluliitolle on myönnetty järjestettäväksi nuorten SM-kilpailut sarjoissa M/N 17–16.

hankkeen riskitarkastelu

Paavo Nurmen stadionilla järjestetään vuosittain Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailut, jotka kuuluvat World Athletics Continental Tourin korkeimmalle Gold-tasolle. Stadionilta edellytetään WA:n Class 2 -kenttäsertifikaattia.

WA:n myöntämien sertifikaattien osalta säännöt ovat muuttuneet vuonna 2019, josta alkaen sertifikaatteja on myönnetty maksimissaan viideksi vuodeksi kerrallaan. Sertifikaatin voimassaolo riippuu synteettisen pinnoitteen iästä ensimmäisen sertifioinnin yhteydessä tai myöhemmin tehtävän laajennuksen aikana. Yli 12 vuotta vanhalle synteettiselle pinnoitteelle ei myönnetä voimassa olevaa sertifikaattia.

Sertifikaatin voimassaoloa voidaan pidentää kahdesti, alla olevan taulukon mukaisesti:

Kuva: World Athletics Certification system. May 2023 -Procedures.

Paavo Nurmen stadionin pinnoite on uusittu viimeksi kesällä 2011. Stadionin sertifikaatin voimassaolo päättyy näin ollen vuoden 2023 loppuun mennessä.

 

RISKIT

Paavo Nurmen stadionilla ei jatkossa ole voimassa olevaa WA:n Class 2 -kenttäsertifikaattia

 

World Athletics Continental Tourin korkeimmalle Gold-tasolle kuuluvien yleisurheilukilpailun järjestäminen stadionilla ei ole jatkossa mahdollista

 

Hankkeen nopea aikataulu WA:n sertifikaatin ja jo myönnettyjen tapahtumien aikataulujen vuoksi

 

Stadionin käyttökatko kesällä 2024

 

 


Mikäli hanke jää toteuttamatta ei Turussa pystytä jatkossa järjestämään WA:n Continental Tourin korkeimmalle Gold-tasolle kuuluvia Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailuita.

 

 

Liitteet

Liite 1 Esiselvitys_Paavo Nurmen stadion