Hyvien kulkuyhteyksien päähän rakennettava skeittiparkki

Hankekortti 3.7.2023

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.2.2023 §32 Infrahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen, joka korvaa 23.9.2019 §139 kaupunginvaltuustossa hyväksytyn Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen kokonaisuudessaan. Ohjeen mukaan hankekortti laaditaan kustannusarvioltaan tai sen vaihteluvälin keskiarvon yli miljoonan euron, mutta alle 3 miljoonan euron strategisesta hankkeesta sekä alle 3 miljoonan euron yksittäisestä perusinvestointihankkeesta. Hankekortin laatii kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentamisen palvelualue ja sen hyväksyy kaupunkiympäristöjohtaja päätöspöytäkirjallaan.

TIIVISTELMÄ

Kaupunginvaltuuston päättämässä (14.11.2022 § 232) Turun kaupungin toimintasuunnitelmassa vuosille 2023–2026 on esitetty skeittiparkin sijainnin selvitystä hyvien joukkoliikenneyhteyksien päähän vuoden 2023 aikana. Skeittiparkin sijainnin selvittämiseksi tulee tarveselvitys- ja hankesuunnittelumallin mukaan hankkeesta laatia hankekortti.

Tarve uudelle ja laadukkaalle kokobetonoidulle skeittiparkille on tunnistettu. Uusi skeittiolosuhde tulisi huomattavasti vahvistamaan Turun skeittiolosuhteiden nykyistä verkostoa, palvellen useampia eri lajeja ja taitotasoja. Nykyiset olosuhteet eivät laadultaan vastaa käyttäjien tarpeita ja ovat riittämättömät. Uuden laadukkaan ja monipuolisen skeittiparkin sijainniksi esitetään Kupittaanpuiston alueelta joko nykyistä skeittipaikkaa laajennettuna tai muuta kaavan valtuuttamaa aluetta. Uuden skeittiparkin tulisi olla n. 1500 m2 – 2000 m2.

Skeittiparkkia esitetään toteutettavaksi suunnittele ja toteuta -mallilla.

 

hankeryhmä

Hankekortin ovat laatineet liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelijat Amanda Ojala ja Janina Mäkinen, suunnitteluinsinööri Mika Laine ja vastaava rakennuttaja Eero Kupari.

aikaisemmin laaditut selvitykset ja suunnitelmat

Uuden skeittiparkin suunnittelua varten on Liikuntapalveluissa laadittu Suunnittelun lähtötiedot (suunnittelun tilaus) -lomake huhtikuussa 2023. Lähtötietoja on päivitetty tämän jälkeen hankekorttiin ja rajattu sijainti Kupittaanpuiston alueelle.

hankkeen laajuus

Hankkeen sijainniksi esitetään Kupittaanpuiston alueelta nykyistä skeittipaikkaa laajennettuna tai muuta kaavan valtuuttamaa aluetta. Tarkempi sijainti määritetään toteutussuunnitteluvaiheessa. Sijainnin suhteen tulee suunnittelussa huomioida mahdolliset uudet kulku- ja huoltoyhteydet. Skeittiparkille varattavan alueen tulee olla n. 1 500–2 000 m2. Sijainti tutkitaan ohessa olevan karttakuvan mukaiselta alueelta.

 

hankkeen tarvitsemat luvat ja päätökset

Hankkeesta tulee laatia suunnittele ja toteuta -mallin mukaan kilpailutetun toimijan toimesta rakennus- ja toteutussuunnitelmat. Lisäksi hankkeesta tulee laatia puistosuunnitelma, joka edellyttää nähtävillä oloa ja kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyvän päätöksen. Puistosuunnitelman hyväksymispäätökseen tyytymätön voi hakea muutosta hallinto-oikeudelta ja se saattaa aiheuttaa riskin hankkeen toteutusaikataululle. Puistosuunnitelmassa tullaan esittämään mahdolliset puistoalueelta kaadettavat nykyiset puut. Erillistä lupaa puiden kaatamiseen ei tarvita.

Hankkeen kilpailutuksen jälkeen, ennen hankkeen aloittamista tulee saada hankintapäätös suunnittelun ja toteutuksen toimijasta.

hankkeen kytkeytyminen muihin hankkeisiin

Toteutussuunnittelusta riippuen hankkeeseen voi yhdistää ympäröivän puistoalueen maisemointia tai alueen vanhan skeittipaikan poiston.

hankkeen tavoitteet ja laatutaso

Tavoitteena on kehittää laadukas ja monipuolinen skeittiparkki, joka on kaupunginvaltuustossa päätettyjen (11.4.2022 § 67) liikuntapaikkaverkkolinjausten mukainen kaikille avoin, kuntalaisia palveleva ulkoliikuntaolosuhde. Kaupunginvaltuuston päättämässä (14.11.2022 § 232) Turun kaupungin toimintasuunnitelmassa vuosille 2023–2026 on esitetty skeittiparkin sijainnin selvitystä hyvien joukkoliikenneyhteyksien päähän vuoden 2023 aikana.

Uuden laadukkaan ja monipuolisen skeittiparkin sijainniksi esitetään Kupittaanpuiston alueelta joko nykyistä skeittipaikkaa laajennettuna tai muuta kaavan valtuuttamaa aluetta, sillä Kupittaanpuisto on keskeinen ulkoliikuntaolosuhteiden keskittymä ja tarjoaa uudelle olosuhteelle synergiaetuja niin kunnossapidon kuin käytön osalta. Lisäksi toiminta on jo entuudestaan vakiintunut alueelle. Kupittaanpuisto on myös hyvin saavutettavissa.

Uuden laadukkaan skeittipuiston tulisi olla kooltaan n. 1 500–2 000 m2 sisältäen street -skeittaukseen soveltuvan alueen sekä betonipoolin. Molempien alueiden tulisi olla kooltaan n. 1 000 m2. Lisäksi skeittipuiston suunnittelussa tulisi huomioida mahdolliset uudet huolto- ja kulkuyhteydet, alueen valaistus sekä muun ympäristön suunnittelu (katos, penkit, roska-astiat, viheralueet). Skeittiparkin suunnitteluun tulee osallistaa alan asiantuntijaa, joka on osallistunut samankaltaisen olosuhteen suunnitteluun ja rakennuttamiseen, omaten useampia referenssikohteita vastaavasta olosuhteesta. Lisäksi suunnitteluun tulee osallistaa skeittityöryhmää, joka koostuu alueen seurojen ja yhdistysten edustajista.

Skeittipuiston suunnittelun lähtökohtana on riittävän laadukas betonoitu skeittipuisto, joka täydentää Turun skeittiolosuhteiden verkostoa. Suunnittelussa tulee huomioida myös lajien kirjo sekä harrastajien eri taitotasot (skeitti, skuutti, bleidaus ja bmx-pyöräily). Rakentamalla riittävän monipuolinen ja laadukas olosuhde, palvellaan eri lajien harrastajia niin seurojen kuin omatoimiliikkujien osalta.

toteutuksessa käytettävä urakkamuoto ja vaiheistus

Uuden skeittiparkin rakentamista esitetään toteutettavan suunnittele ja toteuta -mallilla kokonaishintaurakkana. Hanketta ei voi jakaa vaiheisiin, koska kyseessä on yhtenäinen skeittipuiston alue. Hankkeen suunnitteluun ja rakennuttamiseen tulee osallistaa alan asiantuntijaa.

hankkeen kustannusarvio

Hankkeen ennakoitu kustannusvälivaihtelu on 2–2,5 milj. euroa. Tarkempi kustannusarvio hankkeen kustannuksista laaditaan toteutussuunnittelun yhteydessä, jossa vahvistetaan uuden skeittiparkin tarkka sijainti.

Hankkeelle esitetään haettavan liikuntapaikkarakentamisen valtionavustusta. Hanketta voidaan esittää valtion rahoitussuunnitelmaan loppuvuodesta 2023 tai 2024, riippuen hankkeen suunnittelun etenemisestä. Edellytyksenä rahoitussuunnitelman esitykseen on alustavien suunnitelmien sekä kustannusarvion valmistuminen.

hankkeen aikataulu

Hanke esitetään toteutettavaksi vuosien 2026–2028 aikana. Tämän edellytyksenä on, että hankekortti hyväksytään syksyn 2023 aikana, jotta hanke voidaan viedä investointiohjelmaan, aloittaa käyttäjien osallistaminen ja käynnistää kilpailutus. Olennaista aikataulussa on se, että betonityöt tulisi ajoittaa elo-syyskuulle, joka on otollisin aika materiaalin ja kustannustehokkuuden kannalta.

vaikutukset

Ë Turkuun saadaan laadukas ja monipuolinen skeittiparkki, joka palvelee eri lajeja ja taitotasoja.

Ë Kupittaanpuistossa jo vakiintunutta skeittitoimintaa ja sijainti on hyvien kulkuyhteyksien päässä sekä saavutettava.

Ë Liikuntapaikkaverkkolinjausten mukainen ulkoliikuntaolosuhde, joka on avoin kaikille kuntalaisille.

 

p Nykyisen skeittiparkin vieressä olevan BMX-ratahankkeen yhteensovittaminen rakennusaikataulujen osalta skeittiparkin kanssa. BMX-radan alustava rakennusajankohta on syyskuu 2023-toukokuu 2024.

 

 


hankkeen vaikutustarkastelu

OHEISMATERIAALI

Oheismateriaali 1 Kuva vastaavasta skeittiparkista Tampereelta