Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta28712.09.20237

13680-2020 (08 01 03)

Kotihoidon pysäköintiluvan ehtojen muuttaminen

Tiivistelmä:

Kotihoidon järjestäminen on siirtynyt 1.1.2023 alkaen kaupungilta hyvinvointialueelle. Kotihoidon pysäköintilupaan liittyviä käytänteitä tulee muuttaa tämän vuoksi niin, että kaikkia lupaa hakevia toimijoita kohdellaan tasavertaisesti. Luvan uudeksi hinnaksi esitetään 100€ (alv.0%) vuodessa, kun lupa on aiemmin maksanut 100€ (alv. 0%) kahta vuotta kohti. Myönnetty pysäköintilupa olisi määräaikaisena voimassa 5 vuotta. Muutosten voimaantulo alkaen 1.11.2023.

Kylk § 287

Kaupunkiympäristö, kaupunkiliikkumisen ratkaisut, liikennepalvelupäällikkö Risto Peltonen ja suunnittelija Jasmin Ekström 25.8.2023:

Päätöksen tausta ja sisältö

Laissa (HE 109/2019) määriteltyjen säännösten toteuttamisen laajuus ja luvan käyttöönotto olivat jokaisen kunnan itsenäinen päätös. Turun kaupunginhallitus päätti 17.12.2020 § 584, että kaupungissa otetaan käyttöön tieliikennelain 39a § ja 190a § mukainen kotihoidon pysäköintilupa koko kaupungin alueella sosiaalihuoltolain 20 § ja terveydenhuoltolain 25 §:n mukaisesti järjestetyn kotihoidon työntekijöille.

Turun kaupunginhallituksen 17.12.2020 § 584 päätöksen mukaan:

Kotihoidon pysäköintitunnus otettiin käyttöön vaiheittain aluksi paperisena lupalappuna ja sähköisen lupajärjestelmän käyttöönoton myötä luvat siirtyivät digitaalisiksi 1.7.2021. Kotihoidon pysäköintilupia on kuluneen ajanjakson aikana käytössä ollut noin 250 kpl kuukaudessa ja lupiin on oltu varsin tyytyväisiä. Ne ovat mahdollistaneet kotihoidolle paremmat edellytykset suorittaa työtään, kuten lain tarkoitus olikin. Lupien väärinkäytöksiä ei valvonnassa ole havaittu

Kotihoidon toteuttaminen on siirtynyt Turun kaupungilta 1.1.2023 Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestettäväksi. Kaupungin ulkopuolisena toimijana Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei voi itsenäisesti lupia myöntää tai kirjata lupia käyttäjille. Muutoksesta johtuen luvan myöntämiskäytänteet tulee päivittää. Luvan myöntäminen ei jatkossa voi tapahtua aiempaan päätökseen kirjatulla tavalla eli kaupungin hyvinvointitoimialan hakemuksesta vaan on tarkoituksenmukaista, että jokainen toimija hakee lupaa itsenäisesti kaupungilta.

Pysäköintiluvan hinta

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 2.3.2021 §53, että kotihoidon pysäköintitunnuksista perittävä maksu on 100 euroa/tunnus (alv.0 %), pysäköintitunnus on voimassa kahden vuoden ajan ja maksu maksetaan aina kalenterivuosi kerrallaan ja siitä ei suoriteta palautuksia.

Pysäköintiluvan maksulla on katettu sähköisen pysäköintiluvan järjestelmän ja sen hallinnoinnin kuluja.

Ennen vuodenvaihdetta 2023 kaupungin kotihoito on itse avannut luvat järjestelmään, ja tämä mahdollisuus on sille voitu myöntää sen toimiessa osana kaupunkiorganisaationa. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aloittamisen myötä kotihoidosta on tullut kaupungin ulkopuolinen toimija, joten koko luvan myöntämis- ja avaamisprosessi on siirtynyt kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkiliikkumisen ratkaisut –vastuualueelle, jonka johdosta hallinnoinnista on tullut enemmän aikaa vievää.

Alla on vertailua eri kaupunkien kotihoidonpysäköintilupien hinnoista. Niistä on nähtävissä, että nyt esitetty uusi kotihoidonpysäköinninluvan hinta on linjassa muiden verrokkikaupunkien kanssa.

-​ Tampere, 150 €/v tai 12,50 €/kk ulkoisille palveluntuottajille

-​​ Joensuu, 150 €/vuosi

-​​ Kokkola, 100 €/vuosi

-​​ Helsinki, 100 €, voimassa 2 vuotta

-​​ Lappeenranta, 100 €, voimassaoloaika 3 vuotta

-​​ Vantaa, 100 €, voimassa 5 vuotta

-​​ Espoo, 100 € kertamaksu, voimassaoloaika 5 vuotta

Voimassa olevaan kotihoidonpysäköintiluvan hintaan esitetään hinnanmuutosta. Uusi hinta olisi 100 € kalenterivuodessa ja maksusta ei suoritettaisi palautuksia, vaikka tunnuksen käytön edellytykset päättyisivät kesken maksukauden.

Uusi hinta tulisi voimaan 1.11.2023 lukien, koska hallinnollisen työn järjestäminen uudelleen tarvitsee riittävästi aikaa onnistuakseen. Työllä varmistetaan lupien hallinnan siirtymä kaupungille sujuvasti ja hyvässä yhteistyössä Varhan kanssa.

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että 1.11.2023 lukien kotihoidon pysäköintiluvan hinta on 100 € (alv.0%) vuodessa ja, että pysäköintilupa on määräaikaisena voimassa 5 vuotta myöntämispäivästä.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää, että päätös pannaan täytäntöön mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen hyvinvointialue
tpvKaupunkiympäristö, luvat ja valvonta