Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26829.08.20231

1262-2023 (02 02 02)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2023 talouden ja toiminnan 2. osavuosikatsaus

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus tuo kaupunkiympäristölauta-kunnalle tiedoksi toisen osavuosikatsauksen raportointijaksolta 1.1.- 30.6.2023. Kaupunginhallitukselle, kaupunginvaltuustolle ja tarkastuslautakunnalle annettava osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta. Lisäksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle raportoidaan hankkeiden kustannusarviomuutokset ja vaikutukset vuositason rahoitukseen sekä talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanne.

Kylk § 268

Konsernihallinto, yhteiset palvelut, talouspalvelut, talouspäällikkö Johanna Korpikoski ja kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 24.8.2023:

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vastuulla olevat pormestariohjelman ja valtuuston hyväksymien talousarviolausekkeiden toteuttaminen etenevät pääosin suotuisasti. Myös keskustan kehittämisen ja Turun Tiedepuiston kärkihankkeiden kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle asetetut toimenpiteet etenevät suunnitelmien mukaan. Kupittaa-Turku (KUTU) -ratahanke sekä allianssimuotoisina toteutettavat Kupittaan kärki ja Musiikkitalo etenevät suunnitelmien mukaisesti.

Asemakaavoituksen tavoitteet kerrosalan lisäykselle ennustetaan merkittävästi ylittyvän kerrostalotonttien (ennuste 335.385 k-m2, TA 134.900 k-m2), elinkeinotonttien (ennuste 156.685 k-m2, TA 64.000 k-m2) sekä pien- ja rivitalotonttien osalta (ennuste 70.895 k-m2, TA 40.000 k-m2). Kerrosala sijoittuu tavoitteen mukaisesti tiivistyvälle kestävän kaupunkirakenteen vyöhykkeelle. Pientalokaavoitusta on lisätty. Kiinteistöomaisuuden kehittäminen etenee, joskin hieman asetettuja tavoitteita hitaammin. Muutamissa kaavahankkeissa on viivästystä.

Luovutuskelpoisia asuinkerrostalo- ja elinkeinotontteja on 3 vuoden tarpeisiin, pientalo- ja rivitalojen tonttireservi ei kata vielä tällä hetkellä talousarviolausekkeissa asetettuja tulevien vuosien tavoitteita. Tonttireservi vastaa n. vuoden tarpeisiin. Ennusteen mukaan konserniyhtiöille luovutetaan 20.000 k-m2 rakennusoikeutta (TA 25.000 k-m2). Sen sijaan pientalokaavoja ei ole saatu luovutuskuntoon halutussa aikataulussa mm. maankäyttösopimusneuvotteluiden viivästymisestä ja kaavavalituksista johtuen. Myös resurssivaje infran toteutussuunnittelussa aiheuttaa osaltaan viivettä infran rakentamiseen ja edelleen tontinluovutukseen.

Joukkoliikenteen tammi-kesäkuun matkamäärä oli 12,75 miljoonaa. Tämä on 23 % enemmän kuin tammi-kesäkuussa 2022 ja 4 % vähemmän, kuin ns. normaalivuoden 2019 tammi-kesäkuussa. Sähköbussiliikenteen osuus Fölin kalustosta on vuonna 2023 noin kolmasosa, ja liikennöintikilometreistä noin puolet. Fölläri-kaupunkipyöriä on käytetty kesäkaudella 2023 noin 2,5 kertaa päivässä pyörää kohden (edellisenä vuotena 1,0 kerta / pv / pyörä).

Luonnon monimuotoisuusohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 19.6.2023 ja ohjelman toimenpiteitä ollaan käynnistämässä. Itämerihaasteen uuden ohjelmakauden valmistelu on käynnissä.

Rakennusvalvonnan ja kaavoituksen asiakaskyselyjen tulosten perusteella on ryhdytty kehittämistoimiin. Rakennusvalvonnan lupahakemusten käsittelyaika (56 vrk) onkin jo alittanut tälle vuodelle asetetun käsittelyaikatavoitteen (60 vrk).

Käyttötalouden ennuste

Kaupunkiympäristölautakunta tulee tämänhetkisen ennusteen mukaan saavuttamaan sille asetetun suunnitteluluvun -19,4 milj. euroa.

Nyt käsiteltävänä olevassa vuoden 2023 toisessa osavuosikatsauksessa talouden toteutumiseen ennustetut muutokset ovat seuraavat:

Kaupunkiympäristölautakunnan alaisten toimintatuottojen (myyntituotot) ennustetaan alittavan talousarvion 0,2 milj. eurolla ennusteen ollessa 43,4 milj. euroa (TA 43,6 milj. euroa).

Kaupunkiympäristölautakunnan alaisten toimintakulujen (aineet, tarvikkeet ja tavarat) ennustetaan alittavan talousarvion 0,2 milj. eurolla ennusteen ollessa 64,4 milj. euroa (TA 64,6 milj. euroa).

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimintatuottojen ennustetaan ylittävän talousarvion 1,0 milj. eurolla (TA 36,6 milj. euroa). Tulojen lisäys johtuu joukkoliikenteen arvonlisäprosentin alentamisesta 0 %:iin tammi-huhtikuun ajaksi. Toimintakulujen ennuste on 0,1 milj. euroa yli talousarvion (TA 62,7 milj. euroa).

Lautakuntakohtaisten suunnittelulukujen toteumaennusteet ovat seuraavat:

Talouden ja toiminnan toteutuminen sekä työvoiman käyttö on esitetty liitteessä 1 Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 6 2023.

Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanne

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle asetetun talousarviolausekkeen toteutus on edennyt pääosin suunnitelmien mukaisesti. Rakennuslupa-, tarkastus- ja kaavoitusprosessille on laadittu asiakastyytyväisyyskyselyn pohjalta toimintatavat, joilla voidaan palvella asiakkaita asetettujen tavoitteiden mukaisesti asiantuntevasti, viiveettä ja ystävällisesti. Lauseke toteutuu suunnitellusti vuoden 2023 aikana.

Kaupunkiympäristölle asetettujen 28:n pormestariohjelman toimenpiteen toteutus on edennyt suunnitellusti.

Talousarviolausekkeen ja pormestariohjelman toimenpiteiden tilanteesta raportoidaan osavuosikatsausten (liite 2) ja tilinpäätöksen yhteydessä.

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset sekä pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuskustannukset (Kh yhteiset, omaisuudenhallinta)

Kaupunkiympäristön omien investointien ennustetaan toteutuvan 0,1 milj. euroa alle talousarvion (TA 0,4 milj. euroa). Joukkoliikenteen investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 0,5 milj. euroa).

Kaupunginhallituksen palvelutilaus pitää sisällään maaomaisuuden, tilaomaisuuden ja infraomaisuuden toteutusta varten​ talousarviomäärärahan kohdistamisen kaupunginhallituksen omaisuudenhallinnan tulosyksiköiltä (1602 KH/Maaomaisuus, 1603 KH/Tilaomaisuus, 1604 KH/Infraomaisuus) kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa edellä mainittujen kokonaisuuksien toteutuksesta ja raportoinnista.

Kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen (KH/Yhteiset, omaisuudenhallinta) investointimäärärahojen (TAM 191,0 milj. euroa) ennustetaan toteutuvan 2,9 milj. euroa talousarviota pienempänä. Infra- ja tilainvestointien ennuste alittuu yhteensä 45,4 milj. euroa verrattuna talousarvioon.​ Kaupunkiympäristön rakennuttamisen infrainvestointihankkeiden ennustettu toteuma on 89,4 milj. euroa (TAM 117,2 milj. euroa) ja toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste on 52,7 milj. euroa (TAM 70,3 milj. euroa). Maaomaisuuden hankintamenoennuste on 46,0 milj. euroa (TA 3,5 milj. euroa). Talousarvioylitys johtuu kaupunginvaltuuston 19.6.2023 § 139 tekemästä päätöksestä ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä ratapihan alue 42,5 milj. euron kauppahinnalla.

Liitteissä 5 ja 6 on raportoitu kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointiohjelmien tilanne kohdekohtaisesti.

Infran investoinnit näyttävät toteutuvan tässä vaiheessa noin 27,7 milj. euroa alle talousarviomäärärahojen. Strategisten kärkihankkeiden osalta määrärahoja arvioidaan siirtyvän ensi vuoteen hankkeiden ajoituksien muutosten, suunnittelun viivästyksien ja kaavojen keskeneräisyyksien vuoksi. Suurimpina alituksina Kupittaan kärjen kumppanuus ja Ferry terminal -hankkeet. Kiinteistökehityshankkeiden osalta hankkeiden käynnistymiset ovat siirtyneet mm. kaavaprosessien viivästymisen vuoksi ja muita ajoituksen muutoksia. Toimintoja tukevista hankkeista Lauttarannan läjitysalueen rakentamisen vaiheistus siirtynyt hiukan eteenpäin, mutta hanke on käynnissä ja tilanne saattaa korjaantua loppuvuodesta.​

Toimitilahankkeet näyttävät tässä vaiheessa toteutuvan 17,6 milj. euroa alle talousarviomäärärahojen. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset heijastuvat edelleen jonkin verran materiaalien saatavuuteen ja hintaan. Urakkahinnat ovat kuitenkin tasaantuneet ja Haahtelan tarjoushintaindeksin nousu on taittunut. Toimitilojen rakennuttamisen osalta hankesuunnitelmien suma on alkanut yhteistyössä tilapalvelujen kanssa purkautua ja työn alla (hankesuunnittelu tai suunnittelu) on lukuisia kohteita. Isompia kokonaisuuksia hankesuunnittelun osalta tullaan viemään päätöksentekoon ja useampi pienempi kohde päästään aloittamaan vielä loppuvuoden 2023 aikana.

Rahoitusosuudet alittuvat 2,2 milj. euroa suunnitellusta (TA 10,4 milj. euroa). Ennuste muodostuu ARA:n ja Traficomin valtionavustuskohteista mm. pyörätieinvestointeihin sekä CEF-tuesta Kupittaa-Turku -kaksoisraide ja Turun ratapihahankkeelle. Merkittävin poikkeama on Raunistulan pyörätiesillan toteutusaikataulun siirtyminen osittain vuodelle 2024. Sillan toteutusta ei voida toteuttaa Traficomin vaatimassa aikataulussa 31.10.2023 mennessä. Traficomille on esitetty myönnetyn määräajan jatkoa vuodelle 2024.

Tarvittavat hankkeiden kustannusarvio- ja aikataulumuutokset sekä vaikutukset vuositason rahoitukseen raportoidaan ja tuodaan kaupunginhallitukselle osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä.​ Liitteissä 7 ja 8 on esitetty kaupunginhallitukseen nähden sitovien investointiohjelman tasojen poikkeamat vuositason rahoituksessa, kustannusarvioissa ja aikatauluissa. Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi liitteiden 7 ja 8 mukaiset kustannusarvio- ja vuosittaiset rahankäytön muutokset.

Maaomaisuuden luovutustuottojen osuuden on arvioitu jäävän kesäkuun tilanteen pohjalta tehdyn ennusteen mukaan myyntivoittotavoitteesta (TA 18,0 milj. euroa) noin 2 milj. euroa. Myyntivoittojen määrää on arvioitu vähentävän nykyinen markkinatilanne sekä painopisteen siirtyminen tonttien myynnin sijaan vuokraukseen.

Maankäyttösopimuskorvausten ennuste on kuluvan vuoden osalta 3 milj. euroa (TA 7,0 milj. euroa). Ennuste perustuu olemassa olevien sopimusten maksuaikatauluihin. Ennusteessa on huomioitu nykyinen markkinatilanne ja korkotaso, joka ei kannusta maksamaan maankäyttösopimuskorvauksia etuajassa.​ ​

Pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuskustannusten ennuste 6,0 milj. euroa on talousarvion mukainen ja sisältää Teräskatu-Sammonkatu-Voimakatu alueen puhdistukseen varautumisen 2,7 milj. euroa. Ruoppausmassojen vastaanottomaksujen ennuste alittuu 0,7 milj. euroa talousarviosta (TA 1,2 milj. euroa).

Investointiosaan esitettävät talousarviomuutokset

Kauppatori -hankkeelle varataan vuodelle 2023 1,25 milj. euroa enemmän määrärahaa, kuin talousarviossa on esitetty, yhteensä 2,25 milj. euroa. Hankkeen tarvitsema korotus katetaan investointiohjelman strategiset hankkeet (kärkihankkeet) sisältä.

Itäinen Rantakatu kevyenliikenteenväylä välillä Kirjastonsilta-Sotalaistenkatu kustannusarvio nousee maanrakennusindeksin ja yleisen hintatason noususta johtuen 1,3 milj. euroa verrattuna hankesuunnitelmavaiheen​ kustannusarvioon (kv 15.11.2021 § 258). Kustannusarvio on 5,1 milj. euroa ja hankkeen määrärahan korotus 1,3 milj. euroa esitetään katettavaksi kaupunginhallituksen suhdannevarauksesta tulosyksiköltä 1700 KH, yhteiset, kaupunkitasoiset erät budjettiprojektilta M-1002-100364 KH/suhdannevaraus (infra) tulosyksikölle 1604/infraomaisuus budjettiprojektille I-1002-101430 Budjetointi strategiset kärkihankkeet.

Investointiosaan esitettävät kustannusarviomuutokset

Kupittaan jalkapallostadionin (Veritas) tekonurmi kustannusarvio ylittyy 240​ 000 euroa alkuperäiseen kustannusarvioon (2,3 milj. euroa) 10,3 prosenttia. Uuden infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti, mikäli hankkeen hyväksytyt kustannusarviot hankkeen varauksineen nousevat indeksikorjaukset huomioon ottamisen jälkeen 10 prosenttia tai sitä enemmän tai mikäli hankkeessa tapahtuu jokin muu merkittävä kustannuksia nostava muutos, saatetaan päivitetty kustannusarvio hankkeen alkuperäiseen päätöksen tehneen sekä muutoksen jälkeen toimivaltaisen tahon käsiteltäväksi (kv 13.2.2023 § 32). Uuden päätykatsomon ja kentän välinen tukimuuri ja kaide ja parkkialueen kuivatusratkaisut eivät kuuluneet alkuperäiseen kustannusarvioon. Kuivatusratkaisut nousivat esille, kun katsomon luvan yhteydessä on selvitetty hulevesiratkaisuja. Tällöin on todettu, että vanhat kaivot eivät pystyneet vetämän tekonurmelta valuvaa vettä. Lisäksi kentän täyttöaine vaihdettiin teknisiltä ominaisuuksiltaan parempaan Bioflex-materiaaliin. Kustannusarvion nousu esitetään hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle.

Raunistulan koulu, tekninen peruskorjaus hankeselvityksen mukainen rakentamisen tavoitehinta on ollut 4​ 438​ 000 euroa, jota korjattiin indeksillä 4​ 897​ 000 euroon toukokuussa 2023. Saadut tarjoukset, erillisurakat, rakennuttamisen kustannukset ja hankevaraus huomioiden kokonaiskustannukseksi tulee 6​ 263​ 000 euroa, joka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 14.8.2023 § 295.

Yhteenveto

Kaupunkiympäristölautakunta saavuttaa tämänhetkisen ennusteen perusteella sille asetetun sitovan tulostavoitteen -19,4 milj. euroa. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan tulostavoite-ennuste on 0,9 milj. euroa talousarviota parempi. Rakennus- ja lupalautakunnan sekä Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan talouden ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Kaupunkiympäristön omien investointien ennustetaan toteutuvan 0,1 milj. euroa alle talousarvion (TA 0,4 milj. euroa). Joukkoliikenteen investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 0,5 milj. euroa).

Kaupunginhallituksen palvelutilauksessa asetettu tulostavoite Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle (kh-omaisuusyksikkö) jää kesäkuun tilanteesta annetun ennusteen mukaan 6,5 milj. euroa tavoitteesta. Myyntitavoitteet ja maankäyttösopimuskorvaustulot jäävät ennusteen mukaan 6,0 milj. euroa tulostavoitteesta.

Investointien osalta tavoitteita (kh-omaisuusyksikkö) ei ennusteen mukaan täysin saavuteta. Osa hankkeista ei ole käynnistynyt tai edennyt suunnitellussa aikataulussa. Kaupunkiympäristön rakennuttamisen ja toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste alittuu 45,4 milj. euroa talousarviota pienempänä. Maaomaisuuden hankintamenoennuste ylittyy 42,5 milj. euroa. Talousarvioylitys johtuu kaupunginvaltuuston 19.6.2023 § 139 päätöksestä ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä ratapihan alue, kuten edellä on todettu. Rahoitusosuuksien ennuste alittuu 2,2 milj. euroa, johon vaikuttaa Raunistulan pyörätiesillan toteutuksen siirtyminen.

Talousarviolausekkeen ja pormestariohjelman toimenpiteiden ennustetaan toteutuvan suunnitellusti vuoden 2023 aikana.

Liite 1Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 6 2023

Liite 2Kaupunkiympäristön toimintasuunnitelman seurantaraportti 6 2023​

Liite 3Kaavoitusohjelman seuranta 6 2023

Liite 4Kiinteistökehitysohjelman seuranta 6 2023

Liite 5Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 06 2023

Liite 6Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 06 2023

Liite 7Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investoin-tien kohdekohtaiset perustelut 06 2023​

Liite 8Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 06 2023

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristön palvelusuunnitelman seurantaraportti 6 2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kylk § 268
Liite 1:Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 6 2023
Liite 2:Kaupunkiympäristön toimintasuunnitelman seurantaraportti 6 2023
Liite 3:Kaavoitusohjelman seuranta 6 2023
Liite 4:Kiinteistökehitysohjelman seuranta 6 2023
Liite 5:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 06 2023
Liite 6:Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 06 2023
Liite 7:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 06 2023
Liite 8:Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 06 2023