Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26929.08.20233

2501-2023 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Sauna, ulkouima-allas sekä ravintola ulkotarjoilualueineen, Kuningatar Margareetan laituri (P 2023-213)

Tiivistelmä:

Aurajokirantaan Kuningatar Margareetan laiturille ehdotetaan rakennettavaksi sauna- ja kylpylärakennus, jonka yhteyteen toteutetaan myös ravintola ulkotarjoilualueineen sekä ulkouima-allas. Alue on asemakaavassa varattu satamatoimintojen vaatimille rakennelmille. Lautakunnalle esitetään, että hakemus hyväksytään ehdollisena.

Kylk § 269

Ympäristölakimies Nina Mattila 22.8.2023:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kaupunginosa V (5), katualue 9901-0

Kaupunginosa V (5), vesialue 9909-0

​Vuokra-alue noin 1218 m2, vuokrasopimus voimassa 31.12.2051 saakka.

​Osoite: Kuningatar Margareetan laituri/ Erik Pommerilaisen ranta

Hakija

​Oy Vulcan Spa Ab

Rakennushanke

​Sauna/kylpylärakennus 717 kem2, I kerros, ei asuntoja.

(saunatilat, ulkouima-allas sekä ravintolatila ulkotarjoilualueineen)

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 31.7.2010. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

Sr: suojeltava rakenne tai alueen osa.

lv: katualueen osa, jolle saa sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita sekä pysäköintialueita liikennesuunnitelmassa osoitetuille alueille.

Lisäksi laiturialuetta rakennuspaikan vieressä koskevat seuraavat kaavamääräykset:

(sr): Sijainniltaan ohjeellinen nosturin sijoituspaikka.

sr-1: Kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti ja kaupunkikuvan kannalta rakennukseen MRL:n 113 § nojalla rinnastettava, säilytettävä nosturi. Nosturi voidaan kiskoillaan tai kiskoineen siirtää sille osoitetulle, alkuperäisen käytön kannalta historiallisesti aidolle paikalle.

Poikkeukset (MRL 58 §):

- Spa- ja ravintolatilojen rakentaminen alueelle, jolle saa asemakaavan mukaan sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita.

- Alueelle ei ole asemakaavassa määritelty rakennusoikeutta.

- Vuokra-alue on 16.6.2008 hyväksytyn asemakaavan (41/2005) mukaan merkitty suojeltavaksi rakenteeksi tai alueen osaksi (sr) ja katualueen osaksi, jolle saa sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita sekä pysäköintialueita liikennesuunnitelmassa erikseen osoitetulle alueelle (lv). Vuokra-alueen reunassa sijaitsee alue, joka on määritelty ohjeelliseksi nosturin sijoituspaikaksi. Alueelle on tarkoitus rakentaa spa- ja ravintolatilat, jotka käsittävät yleiset saunatilat, ulkouima-altaan sekä ravintolatilan ulkotarjoilualueineen.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille ja kuulutuksella muille mahdollisille osallisille. Naapureille ja osallisille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.

Kalmarinaukion toisella puolella sijaitsevan kiinteistön 853-5-49-7 omistajat ovat jättäneet hakemuksesta ehdollisen kannanoton. Muistutuksen mukaan Aurajoen varrella on jo runsaasti ravintolatarjontaa ja laadukkaampi vaihtoehto olisi kahvila. Lisäksi muistutuksessa todetaan, että Telakkarannan alueella on pihakatuliikennemerkki ilman yhtään virallista pysäköintipaikkaa ja kesällä 2021 kyseisellä paikalla oli Vulcan niminen ravintola, jonne suuntautuva saattoliikenne tarkoittikin autojen pysäköintiä ravintolan edessä. Lisäksi kerrotaan, että tuolloin myös hyväksyttävän desibelitason ylittävä musiikki on aiheuttanut ongelmia alueella. Muistutuksessa puolletaan hakemusta, mikäli alueen liikennejärjestelyistä /mahdollisesti lisääntyvästä pysäköintitarpeesta tehdään perusteellinen ja kestävä suunnitelma.

​Hakija on antanut muistutukseen vastineensa, jossa todetaan, että rakennuksen neliöistä n. 500 m2 on saunaosaa ja loput n. 200 m2 ravintolaa. Tämä konsepti toimii jo loistavasti useammassa suomalaisessa kaupungissa ja toiminnot toimivat yhdessä ja erikseen. Autopaikoitus on sallittu L-tehtaan edustalla ja ravintolan läheisyyteen ei ole tulossa pysäköintipaikkoja. Vastineen mukaan melutilanne on paremmin hallittavissa kuin ulkoilmaravintolan aikana. Pop up ulkoilmaravintolaa ja varsinaista ravintolaa ei voi verrata keskenään. Lisäksi rakennettavan ravintolan äänentoisto suunnitellaan nykytekniikkaa hyödyntäen siten että mahdolliset äänen tuomat haitat pystytään eliminoimaan tehokkaasti.

Viranomaisluvat ja lausunnot

​Museokeskus: ehdollinen

ELY-keskus: ehdollinen

Liikennesuunnittelu: ehdollinen

Päätöksen perustelut

​Rakennuspaikka sijaitsee Eerik Pommerilaisen rannassa Kuningatar Margareetan laiturilla. Kyseessä on satamatoimintojen vaatimille rakennelmille varattu alue. Hanke sijoittuu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi nimetylle Aurajokisuun satama-, telakka- ja teollisuusalueelle. Kaupunkiympäristölautakunta myöntänyt aiemmin ehdollisen poikkeamispäätöksen vastaavalle hankkeelle 30.1.2018 § 49, mutta päätös vanhentunut. Poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa haettiin määräajassa, mutta rakennushanketta ei aloitettu ajoissa ja näin ollen rakennuslupa on rauennut. Kaupunkikuvatyöryhmä on puoltanut tuolloin myönnettyä rakennuslupaa. Hakijan tavoitteena on nyt toteuttaa aiemmin myönnettyjen lupien mukainen hanke.

Aiemmin poikkeamispäätöstä on perusteltu seuraavasti. ”Asutuksen laajentuessa Aurajoen varrella pidemmälle Telakkarantaan, on luonnollista, että alueelle tarvitaan myös palveluita. Liiketilojen rakentaminen olisi kaavan mukaisesti mahdollista asuinkerrostalojen katutasossa oleviin kerroksiin ja toisaalta Kuningatar Margareetan laiturin slipin yläpäähän on merkitty 300 k-m2​ rakennusala, jolle saisi sijoittaa kioskin tai ravintolan. Tämä huomioiden hakemus ei ole merkittävässä ristiriidassa kaavamääräysten kanssa”.

Alueelle on tarkoitus rakentaa spa- ja ravintolatilat, jotka käsittävät yleiset saunatilat, ulkouima-altaan sekä ravintolatilan ulkotarjoilualueineen kaikille kaupunkilaisille lisäämään Aurajokivarren palveluita. Uintimahdollisuus toteutetaan altaassa. Aurajoessa uiminen ei ole turvallisuussyistä mahdollista. Hakija on perustellut hakemustaan sillä, että hanke lisää Aurajokivarren palveluita kaupunkilaisille, rikastuttaa kaupunkielämää ja vahvistaa näin osaltaan kaupungin elinvoimaisuutta ja vetovoimaa sekä viihtyisyyttä. Hakijan mukaan rakennuksen tavoite on olla arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ja se pyritään asemoimaan kaupunkikuvaan huomaamattomasti ”slipin” geometriaa hyödyntäen.

Museokeskukselta on pyydetty hakemuksessa lausuntoa. Museokeskus on todennut, että se on antanut ennakkolausunnon hankkeesta 3.5.2017 (Dnro 5190-2017) ja puoltaa poikkeamista kyseisessä lausunnossa mainituin reunaehdoin; keskeistä jatkosuunnittelussa on Laivanrakennusalusta 4:n säilyneiden osien varjelu ja kaupunkitilan avoimuuden säilyttäminen. Aiemmin annetun lausunnon mukaan ”Suunnitelman jatkokehittelyssä tulee ottaa huomioon seuraavat reunaehdot:

1.​​ Sauna-ravintolarakennuksen koko tulee mitoittaa siten, ettei se peitä alleen ”slipiliukurataa”.

2.​​ Sauna tulee rakentaa rikkomatta ja peittämättä tunnistamattomaksi Laivanrakennusalusta 4:stä säilyneitä osia.

3.​​ Kuningatar Margareetan laiturin kärkeen, uuden tukirakenteen päälle 2010-luvun alussa siirretty nosturi tulee säilyttää nykyisellä paikallaan ja mahdollinen ravintolaterassi katoksineen suunnitella sen ympärille. Nosturi on suotavaa integroida hankkeeseen ja tutkia, voiko sinne järjestää pienimuotoista toimintaa (esim. näköalapaikka rajoitetulle kävijämäärälle).

4.​​ Sauna-uimala tulee toteuttaa siten, että kaikilla on pääsy sinne ja sen katto suunnitella ympäri vuorokauden avoimeksi (maksuttomaksi) näköalatasanteeksi.

5.​​ Laiturikansi ravintolaterassin ympärillä sekä slipikisko-osuus tulee säilyttää kaikille avoimena julkisena kaupunkitilana eikä niille pääsyä saa rajoittaa siinäkään tapauksessa, että slipikiskojen kautta järjestetään saunojille kulku joki- ja avantouintiin tarkoitetulle alueelle tai että terassiosuus täytyy rajata anniskelualueeksi. Rantalaiturin reunoille ei ole mahdollista lisätä kaiteita eikä slipikiskoja peittää.”

​ELY-keskus on antanut nyt vireillä olevasta hakemuksesta lausunnon, jossa todetaan, että Turun museokeskuksen inventointitietokannan mukaan alueella on rakennushistoriallisesti arvokas laivanrakennusalusta 4, josta nykypäiviin on säilynyt pieni katkelma, ja joka on rakennettu vuosina 1949–1951 Crichton-Vulkanille (Oy Wärtsilä Ab). Laivanrakennusalusta 4:stä säilytetty osa on viimeinen konkreettinen muistuma jokisuun laivateollisuutta palvelleista neljästä laivanrakennusalustasta. Kahdesta muusta on jäljellä vain paikan osoittama mutka (toisessa portaikko) rantalaiturissa ja kolmas ei ole enää lainkaan hahmotettavissa.

Suunniteltu rakentaminen peittäisi osittain asemakaavassa suojellun laivanrakennusalustan. ELYn lausunnon mukaan tarkemmassa suunnittelussa on vielä tarpeen varmistua siitä, että rakentaminen sopeutuu entisen telakka-alueen erityispiirteisiin ja että laivanrakennusalustan muoto edelleen hahmottuu. Lisäksi on syytä edellyttää, ettei suojellun laivanrakennusalustan rakenteita saa rikkoa. Alue edellyttää, että rakentamista ohjataan tarkasti. Suunnittelualueella sijaitsevan suojellun telakkanosturin suojelutavoite ei vaarannu hakemuksen mukaisella rakentamisella. Suunniteltu rakentaminen on huolellisella suunnittelulla mahdollista sovittaa yhteen entisen telakka-alueen kulttuuriympäristöarvojen sekä sen suojeltujen erityispiirteiden kanssa. ELY-keskus pitää kuitenkin parempana, että alueelle rakentaminen suunnitellaan ja ratkaistaan asemakaavan muutoksella poikkeamislupamenettelyn sijasta. Mikäli hanke ratkaistaan poikkeamislupa-asiana, poikkeamisen edellytysten täyttymisen lisäksi on otettava huomioon edellä todetut seikat sekä edellytettävä Turun museokeskuksen / Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon lausunnon pyytämistä rakennuslupavaiheessa. Lausunnossa on kehotettu selvittämään myös mahdollinen vesiluvan tarve erikseen.

​Hakija on laatinut liikenneselvityksen, jossa osoitetaan jalankulun ja pyöräilyn pääreitti, jalankulun ja/tai pyöräilyn reitit kohteeseen, pyöräpysäköintipaikat, kohteen huoltoreitti ja tavoiteltu saatto- ja noutopaikka. Liikennesuunnittelu on antanut hakemuksesta lausunnon, jonka mukaan alueen luonne ja ympäristön tavoitteet on päätetty kaavoitusvaiheessa. Tuolloin kaikki moottoriajoneuvoilla ajo on pyritty osoittamaan tunneliin tai kannen alle ja Erik Pommerilaisen ranta rauhoittamaan jalankululle, pyöräilylle ja oleskelulle. Ainoastaan satunnainen tonteille ajo on sallittu. Hyväksytyissä liikenteenohjaussuunnitelmissa on Unioninkadulta tultaessa Kalmarinaukiolle moottoriajoneuvolla ajo kielletty ja ainoastaan tontille ajo sallittu. Taksi- tai muuta saatto- ja noutoliikennettä ei aukiolle voi osoittaa. Huollon eli jakelun ja jätehuollon reitit tulee suunnitella siten, että jalankulun ja pyöräilyn pääreitti on edelleen turvallinen ja toimiva. Raskaiden ajoneuvojen peruuttaminen yleisellä alueella on turvallisuusriski ja tulee siksi suunnitella tarkkaan. Raskaiden ajoneuvojen ja jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden reittien ei tulisi ristetä. Unioninkadulla on aikarajoitettuja pysäköintipaikkoja. Liikennesuunnittelun lausunnossa on asetettu ehdoiksi, että jatkosuunnittelussa: 1. esitetään saatto- ja noutoliikenteen toiminta (taksit ja yksityisautot) muualle kuin aukiolle ja 2. esitetään tarkempi suunnitelma raskaan kaluston reiteistä, peruutustiloista ynnä muista toiminnoista.

​Lautakunnan aiempi päätös ja hakemuksesta annetut lausunnot on huomioitu päätöksen ehdoissa. Hanketta koskien on vireillä myös rakennuslupa. Museokeskus on antanut 22.6.2023 puoltavan lausunnon vireillä olevasta rakennusluvasta. Lausunnossa todetaan, että suunnitelmat täyttävät museokeskuksen hankkeelle asettamat reunaehdot eikä niistä täten ole huomautettavaa. Museokeskus muistuttaa, että rakentaminen tulee toteuttaa rikkomatta Laivanrakennusalusta 4:stä säilyneitä osia.

​Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1​Asemapiirros 1.3.2023

Oheismateriaali 1​Sijaintikartta

Oheismateriaali 2​Muistutus

Oheismateriaali 3​Hakijan vastine

Oheismateriaali 4​ELY-keskuksen lausunto 27.7.2023

Oheismateriaali 5​Museon ennakkolausunto 3.5.2017

Oheismateriaali 6​Liikennesuunnittelun lausunto

Oheismateriaali 7​Havainnekuvavihko

Oheismateriaali 8​Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 30.1.2018 § 49

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 1.3.2023 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

-​ Rakennus ei saa peittää alleen ”slipiliukurataa”, jotta slipi muotona on tunnistettavissa jatkossakin.

​-​ Rakennus tulee rakentaa rikkomatta ja peittämättä tunnustamattomaksi laivanrakennusalustan säilyneitä osia.

​-​ ​Laiturikansi ravintolaterassin ympärillä tulee säilyttää kaikille avoimena julkisena kaupunkitilana eikä niille pääsyä saa millään tavoin rajoittaa.

​-​ Rantalaiturin reunoille ei saa lisätä kaiteita.

​-​ Nosturi tulee säilyttää nykyisellä paikallaan ja mahdollinen ravintolaterassi tulee suunnitella sen ympärille.

​-​ Saunarakennuksen toiminta tulee toteuttaa siten, että kaikilla on pääsy sinne ja sen katto suunnitellaan ympäri vuorokauden avoimeksi ja maksuttomaksi näköalatasanteeksi.

​-​ Rakennuslupavaiheessa tulee esittää saatto- ja noutoliikenteen toiminta (taksit ja yksityisautot) muualle kuin aukiolle, ja

​-​ Rakennuslupavaiheessa tulee esittää tarkempi suunnitelma raskaan kaluston reiteistä, peruutustiloista ynnä muista toiminnoista.

​Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa, naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (12 kpl), sekä kuulutuksen julkaisemisesta sanomalehdessä 600 euroa. Yhteensä 2590 euroa.

Päätöksen voimassaolo

​Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAs. Oy Turun Parkinranta
aoOy Vulcan Spa Ab
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut, myynnistä suoritukseen
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX


Liitteet:

Kylk § 269
Liite 1:Asemapiirros 1.3.2023