Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27429.08.20238

4707-2023 (08 00 00)

Oikaisuvaatimus, kunnan suostumuksen antaminen liikenteenohjauslaitteen asettamiselle

Tiivistelmä:

Liikennesuunnittelupäällikkö on päätöksellään antanut kunnan suostumuksen liikenteenohjauslaitteen asettamiselle. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus, jossa on vaadittu liikennemerkkijärjestelyn keskeyttämistä. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään.

Kylk § 274

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristölakimies Jenna Härkönen 14.8.2023:

Kuvaus asiasta

Liikennesuunnittelupäällikkö on päätöksellään 19.6.2023 § 67 antanut kunnan suostumuksen liikennemerkin asettamiselle Moisiossa Pajulehdontiellä. Hakemus liikenteenohjauslaitteen asettamiseksi on tullut vireille kiinteistöjen 853-518-1-90 sekä 704-404-4-78 omistajien yhteisestä hakemuksesta. Hakemuksessa on pyydetty kunnan suostumusta noin 3,5 metrin levyisen puomin sekä liikennemerkin C2: Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty sijoittamiseksi Pajulehdontielle.

Liikennesuunnittelupäällikön päätöksellä on annettu suostumus hakemuksen mukaisesti liikennemerkille C2. Lisäksi suostumus on annettu merkille F24: Umpitie, minkä hakija voi halutessaan asettaa Pajulehdontien alkuun hallitsemalleen alueelle.

Kiinteistön 704-404-4-174 omistaja on 30.6.2023 tehnyt liikennesuunnittelupäällikön päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen mukaan kiinteistölle ei ole osoitettu lainkaan tieoikeutta ja oikaisuvaatimuksen tekijä on samana päivänä jättänyt maanmittauslaitokselle yksityistietoimitushakemuksen tieoikeuden saamiseksi Pajulehdontielle. Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu kyseessä olevan liikennemerkkijärjestelyn keskeyttämistä, kunnes yksityistietoimitus on suoritettu.

Sovellettavat säännökset

Tieliikennelain (729/2018) 71 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan liikenteenohjauslaitteen asettaa muulle tielle kuin maantielle tai kadulle tienpitäjä saatuaan siihen kunnan suostumuksen.

Tieliikennelain 193 §:n mukaan tämän lain nojalla annettuun päätökseen saa vaatia oikaisua. Oikaisuvaatimuksesta säädetään hallintolaissa.

Perustelut

Pajulehdontien osa, jolle suostumusta liikenteenohjauslaitteen asettamiseksi on haettu, sijaitsee kokonaisuudessaan Turun kaupungin puolella, Keskitalo -nimisellä kiinteistöllä 853-518-1-90. Pajulehdontien eteläpuolella olevat kiinteistöt sijaitsevat Ruskon kunnan puolella. Myös oikaisuvaatimuksen tehneen kiinteistö sijaitsee Ruskon kunnan puolella, kuitenkin Pajulehdontien varrella, minne kyseinen liikenteenohjauslaitteen asettaminen on päätetty sallia. Oikaisuvaatimus on saapunut ajoissa ja se on otettava tutkittavaksi.

Liikennesuunnittelupäällikkö on tieliikennelain 71.1 §:n 3 kohdan mukaisesti päättänyt antaa kunnan suostumuksen liikenteenohjauslaitteen asettamiseksi. Liikennesuunnittelupäällikön toimivalta päättää tieliikennelaissa kunnan tehtäväksi määritellyistä asioista perustuu kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen 8 §:ään.

Hakija on hakemuksensa yhteydessä muun ohella toimittanut Maanmittauslaitoksen alueellisen yksityistietoimituksen pöytäkirjan liitteineen. Asiakirjoista ilmenee, että kiinteistöille 704-404-4-78 sekä 704-404-4-86 on rekisteröity tieoikeus kiinteistöä 853-518-1-90 rasittaen. Oikaisuvaatimuksen tehneen kiinteistölle 704-404-4-174 ei ole rekisteröity tieoikeutta edellä mainitussa toimituksessa eikä muutoinkaan. Hakijan mukaan kiinteistöltä 704-404-4-174 on kulkuyhteys yleiselle tielle saman omistajan omistaman tilan 704-404-4-393 kautta.

Liikennesuunnittelupäällikkö on päätöksentekohetkellä perustanut päätöksensä hakemuksessa esitettyihin perusteluihin sekä hakijan toimittamiin asiakirjoihin ja niistä ilmeneviin tieoikeuksiin. Päätöksentekovaiheessa on arvioitu, että liikenteenohjauslaite on oikeasisältöinen ja tarkoituksenmukainen tien käytön kannalta. Oikaisuvaatimuksen mukaan oikaisuvaatimuksen tehneen kiinteistölle on vasta 30.6.2023 haettu yksityistietoimitusta tieoikeuden saamiseksi Pajulehdontielle. Tämän kaltaista uutta selvitystä ei ole otettu eikä ole voitukaan ottaa huomioon päätöksentekohetkellä.

Tieliikennelakia koskevassa hallituksen esityksessä on todettu, että liikenteenohjauslaitteen asettamisella tarkoitetaan yhtäältä hallintopäätöksen tekemistä ja toisaalta ohjauslaitteen fyysistä pystyttämistä. Liikennesuunnittelupäällikkö on tehnyt säännöksessä tarkoitetun kunnan suostumusta koskevan hallintopäätöksen. Kunnan suostumuksen saatuaan hakijan vastuulla on liikenteenohjauslaitteen paikalleen asettaminen ja kunnossapito. Hakija myös vastaa liikenteenohjauslaitteen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta, vaikka olosuhteet tai tilanne muuttuisivat. Näin ollen, mikäli tieoikeudet myöhemmin muuttuvat, vastaa hakija liikenteenohjauslaitteen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta.

Kunnan suostumus on annettu tieliikennelain 71 §:n mukaisesti eikä suostumuksen epäämiseksi ole ollut perusteita. Näin ollen oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1​Oikaisuvaatimus 30.6.2023

Oheismateriaali 2​Liikennesuunnittelupäällikön päätös​ 19.6.2023 § 67

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX