Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27629.08.202310

4082-2022 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Valitus suunnittelutarveratkaisusta, Kakskerta (S 2022-57)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on myöntänyt suunnittelutarveratkaisun omakotitalon ja kahden talousrakennuksen rakentamiseen ennestään rakentamattomille tiloille, jotka tullaan yhdistämään yhdeksi tilaksi. Turun hallinto-oikeus on hylännyt suunnittelutarveratkaisusta tehdyn valituksen.

Kylk § 276

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristölakimies Jenna Härkönen 18.8.2023:

Kuvaus asiasta

Kaupunkiympäristölautakunta on 16.8.2022 § 282 myöntänyt suunnittelutarveratkaisun omakotitalon ja kahden talousrakennuksen rakentamiseen sekä maalämpökaivon poraamiseen ja kiinteistön osittaiseen aitaamiseen. Rakennuspaikkana olevat kaksi kiinteistöä tullaan yhdistämään yhdeksi kiinteistöksi. Lautakunta on myöntänyt haetun suunnittelutarveratkaisun ehdoilla, että kiinteistön reunoilla sijaitsevia ojia ei saa tukkia tai muuttaa siten, että muutokset aiheuttavat naapurikiinteistöille haittaa ja että puusto tulee säilyttää mahdollisimman laajalti.

Rakennuspaikan naapurit ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen mukaan rakentaminen ei edusta kaavan mukaista asumista eikä sovellu nykyiseen luonnonympäristöön ja turmelee muinaismaiseman. Valituksessa on viitattu entisen Kakskerran kunnan määräyksiin, joiden mukaan rakentaminen edellyttää vähintään hehtaarin kokoista aluetta. Valituksen mukaan Kollin kyläalue on merkitty luonnonsuojelualueeksi. Valituksessa on oltu huolissaan maaperän paalutuksesta ja maalämpökaivon rakentamisen vaikutuksista sekä rakennuspaikalle kulkevasta tiestä. Valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus on hylättävä.

Käsittely hallinto-oikeudessa

Turun hallinto-oikeus on 4.7.2023 hylännyt suunnittelutarveratkaisusta tehdyn valituksen. Hallinto-oikeus on todennut, että rakennuspaikka sijoittuu hyväksytyn Satava-Kakskerran osayleiskaavan kyläalueeseen. Rakentamisen ei voida katsoa aiheuttavan haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, koska alueella on jo asutusta ja rakentaminen tukeutuu olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen.

Hallinto-oikeuden mukaan alueella ei ole osoitettu olevan erityisiä luontoarvoja eikä valituksessa mainittua luonnonsuojelualuetta. Kun otetaan huomioon suunnittelutarveratkaisussa oleva ehto puuston säilyttämisestä, rakentaminen on hallinto-oikeuden arvion mukaan sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä.

Hallinto-oikeus on todennut, että rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset edellytykset rakennuspaikan pinta-alan osalta, koska suunnittelutarveratkaisu koskee kahta, yhteensä 3740 m2 kokoista kiinteistöä. Hallinto-oikeuden mukaan kulkuyhteys rakennuspaikalle, maalämpökaivojen poraaminen, rakennuksen soveltuvuus ympäristöön ja rakennusten ulkonäkö ratkaistaan rakennuslupavaiheessa. Näiden lisäksi myös naapurille rakentamisesta mahdollisesti aiheutuva haitta arvioidaan rakennuslupamenettelyssä.

Hallinto-oikeus on arvioinut, että rakennusluvan myöntämisen erityiset edellytykset täyttyvät. Lautakunnan päätöksen muuttamiseen ei ole syytä.

​Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 4.7.2023​

Oheismateriaali 2​Suunnittelutarveratkaisu 16.8.2022 § 282​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.