Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26115.08.202310

4118-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Valitus poikkeamispäätöksestä, Kakskerta (P 2021-434)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on myöntänyt poikkeamisluvan lomarakennuksen, saunan ja laiturin rakentamiseksi rantavyöhykkeellä. Turun hallinto-oikeus on jättänyt asiasta jätetyn valituksen tutkimatta, koska valittajilla ei ole ollut valitusoikeutta.

Kylk § 261

Rakennusvalvonta, lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma 17.7.2023:

Kuvaus asiasta

Kaupunkiympäristölautakunta on 25.4.2023 § 153 myöntänyt poikkeamisluvan lomarakennuksen, saunan ja laiturin rakentamiseksi rantavyöhykkeelle, jolla ei ole voimassa asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Valittajat valittivat kaupunkiympäristölautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä. Kiinteistölle on asetettava rakennus- ja toimenpidekielto, kunnes asia on ratkaistu hallinto-oikeudessa.

Käsittely hallinto-oikeudessa

Turun hallinto-oikeus on 28.6.2023 jättänyt tutkimatta valituksen ja rakennus- ja toimenpidekieltoa koskevan vaatimuksen.

Valittajat katsoivat, että heillä on valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 193.1 §:n 4 kohdan mukaan, koska heidän mukaansa päätös on vaikuttanut välittömästi heidän etuunsa, koska he olivat tehneet samasta emäkiinteistöstä lohotun kiinteistön Rapuranta RN:o 2:32 ostamisesta aiesopimuksen, joka on myöhemmin rauennut.

Hallinto-oikeuden mukaan valittajat eivät kuulu mihinkään MRL 193 §:ssä mainittuihin valitusoikeuden omaaviin henkilöryhmiin. Pelkästään se seikka, että valittajilla on ollut sittemmin rauennut aiesopimus poikkeamisluvan saaneen kiinteistön naapurissa sijaitsevan Rapurannan kiinteistön ostamiseksi, ei rinnasta heitä kiinteistön haltijaan, jolla taas voisi olla asiaan liittyvä valitusoikeus. Valittajilla ei siten ole asiassa valitusoikeutta ja valitus on jätettävä tutkimatta.

​Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 28.6.2023​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.