Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25815.08.20237

123-2022 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus koskien kielteisestä poikkeamispäätöksestä perittävää maksua (P 2022-1)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hylännyt poikkeamislupahakemuksen, joka on koskenut uudisrakentamista ja uuden rakennuspaikan muodostamista rantavyöhykkeellä. Poikkeamisluvan hakija on tehnyt oikaisuvaatimuksen koskien kielteisestä päätöksestä perittävää maksua. Oikaisuvaatimusta esitetään hylättäväksi.

Kylk § 258

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristölakimies Jenna Härkönen 9.8.2023:

Oikaisuvaatimus

Kaupunkiympäristölautakunta on 30.5.2023 § 193 päättänyt hylätä poikkeamislupahakemuksen, joka on koskenut uuden rakennuspaikan muodostamista rantavyöhykkeelle. Rakennuspaikkaa koskevat kaavamääräykset VL-1 ja RA-1 eivät salli uuden rakennuspaikan muodostamista.

Luvan hakija on 16.6.2023 tehnyt kaupunkiympäristölautakunnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisua on haettu lautakunnan päätöksellä määrättyyn taksan mukaiseen maksuun ja vaadittu maksun poistamista tai maksun alentamista. Perusteluina on esitetty maksun kohtuuttomuus sekä se, että kielteisestä päätöksestä on oikaisuvaatimuksen tekijälle ainoastaan haittaa.

Oikaisuvaatimuksen tekijällä on poikkeamisluvan hakijana asianosaisasema ja oikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Näin ollen oikaisuvaatimus on otettava tutkittavaksi.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa.

Voimassa oleva Turun kaupungin rakennusvalvontataksa (hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 14.12.2021 § 499) on tullut voimaan 1.1.2022.

Taksan 3.1 §:n mukaan poikkeamispäätöstä koskeva maksu on 950 euroa, kun kyseessä on enintään kaksiasuntoisen pientalon rakennuspaikkaa koskeva toimenpide.

Taksan 19.4 §:n mukaan viranomaisen suorittamasta poikkeamishakemuksesta tiedottamisesta peritään 70 euroa naapurikiinteistöä kohti.

Taksan 31.1 §:n mukaan, mikäli lupahakemus hylätään, jätetään tutkimatta tai hakija peruuttaa hakemuksen ennen päätöksen antamista, mutta päätösesitys on jo valmisteltu, peritään 50 % maksuperusteiden mukaisesta maksusta.

Taksan 33 §:n mukaan maksu määräytyy lupahakemuksen saapumispäivänä voimassa olevien maksuperusteiden mukaan.

Poikkeamispäätöksestä perittävä maksu koostuu taksan 3.1 §:n mukaisesta maksusta alennettuna 50 %:lla taksan 31.1 §:n mukaisesti, koska lupahakemus on hylätty. Kolme naapurikiinteistöä on kuultu viran puolesta ja tältä osin maksu perustuu taksan 19.4 §:ään.

Luvan hakijalle on 24.4.2023 ilmoitettu, että päätösesitys tulee olemaan kielteinen. Tässä yhteydessä luvan hakijalle on varattu mahdollisuus antaa vastineensa kielteiseen päätösehdotukseen. Hakijalle on toimitettu kielteinen päätösehdotus, jossa on maininta, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 31.1 §:n mukaisesti alennettu lupamaksu. Luvan hakijalla on ollut mahdollisuus peruuttaa hakemuksensa, jolloin hakemuksen käsittely olisi rauennut eikä lupamaksua olisi peritty. Tästä huolimatta luvan hakija on halunnut saattaa asian kaupunkiympäristölautakunnan ratkaistavaksi. Sillä seikalla, että hylkäävästä lupapäätöksestä on ollut luvan hakijalle haittaa, ei ole merkitystä päätöksestä perittävän maksun kannalta. Taksassa on nimenomaisesti säädetty, että lupamaksu peritään myös silloin, kun lupahakemus hylätään.

Maksu on perustunut edellä mainituin tavoin lupahakemuksen saapumispäivänä voimassa oleviin maksuperusteisiin. Maksun alentamiseen ei ole perusteita.

Edellä mainituilla perusteilla oikaisuvaatimus on hylättävä.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että oikaisuvaatimus hylätään edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Jakelu

aoXXXXX