Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23413.06.20231
Kaupunkiympäristölautakunta23820.06.20233

459-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Iso-Heikkilän varikko (13/2023)

Tiivistelmä: -

Kylk § 234

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna Solin 5.6.2023:

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

​Asemakaavanmuutos laaditaan Iso-Heikkilänkaupunginosaankorttelille 65, Revontulenkadulle, Kiertotähdentielle, Iso-Heikkilänpuistolle sekä Uudenkaupungin radan ja Länsisataman raiteen rautatiealueille. Työnimeltään kaavanmuutos on Iso-Heikkilän varikko.

​Kaava laaditaan kaupungin aloitteesta. Kaupunginvaltuuston päätöksen 20.4.2020 § 51 mukaisesti kaupunki käynnistää raitotiehankkeen edellyttämät asemakaavamuutokset.

​Kaavamuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan. Mikäli kaavanmuutoksen vaikutukset osoittautuvat prosessin aikana olevan merkittäviä, voidaan asemakaava viedä kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn.

​Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna Solin.

Kaavan tavoitteet

​Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa raitiotien varikon rakentaminen Iso-Heikkilään. Varikko on kaupunginhallituksen 22.5.2023 § 192 lausunnoille lähettämässä, 11.5.2023 päivätyssä raitiotien Satama-Varissuo yleissuunnitelmassa suunniteltu sijoitettavaksi Kiertotähdentien päähän, Uudenkaupungin radan eteläpuolelle.

​Varikolle johtava raitiotie on suunniteltu kulkevan Kirstinpuistosta Kirstinpolkua pitkin Iso-Heikkiläntien kiertoliittymän läpi Revontulenkatua ja Kiertotähdentietä pitkin. Varikko tulee toimimaan raitiotien päävarikkona ja siinä sijaitsee vaunujen säilytys- ja huoltotilat. Varikolle on myös suunniteltu laajentumisvaraukset. Varikko tulisi rakentaa ensimmäisenä raitiotien rakentamisen alkaessa. Kortteliin 65 kohdistuu johtorasitteita tonttien pohjoisreunaan, ja raitiotielinjan läntisen kulman kaarre ulottuu tontille.

​Asemakaavanmuutoksessa tulee huomioida luontoarvot, hulevesien hallinta, maaperä ja alueen johtoverkostot.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Iso-Heikkilän varikko

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Iso-Heikkilän varikko.

PäätösAsia pantiin pöydälle Kallion Niemisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kylk § 238

Pöydältä 13.6.2023 § 234

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue