Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24420.06.20239

2578-2023 (10 03 01)

Kupittaanpuisto -nimisen puistoalueen puistosuunnitelma (Kupittaa)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kupittaanpuisto -nimisen puiston puistosuunnitelman muutos. Puistosuunnitelmassa esitetään BMX-radan laajennus nykyiselle sijainnilleen.

Kylk § 244

Kaupunkiympäristö, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Mika Laine 10.6.2023:

Yleistä

Kupittaanpuiston osalle on liikuntapalveluiden pyynnöstä laadittu BMX-rataan liittyvä puistosuunnitelman muutos. Kupittaanpuistoon rakennetaan pidempi ja haastavampi BMX-rata nykyisen BMX-radan ja puiston reunan jättömaan paikalle.

Rata sijoittuu osin asemakaavan mukaiselle puistoaluealle (VP) ja osin urheilu- ja virkistyspalveluiden alueelle (VU). Kupittaanpuistoa koskeva asemakaava 30/1999 on tullut voimaan 3.8.2002.

Suunnitelma

BMX-radan järjestelyt on esitetty suunnitellun alueen puistosuunnitelmassa.

Rata on suunniteltu palvelemaan lajin harrastajia sekä kilpaurheilijoita. Rata on 355 metriä pitkä, ensimmäinen suora on alkupäästä kymmenen metriä leveä ja loppupäästä kahdeksan metriä leveä. Suorat kaksi, kolme ja neljä ovat kuusi metriä leveät.

Radan lähtöramppia on korotettu maanpinnasta teräsrakenteella. Ylempi osa lähtöramppia on teräsritiläpintainen. Lähtöportin jälkeen ramppi muuttuu maanvaraiseksi asfalttirampiksi ja kalkkihiekkapintaiseksi radaksi. Radan kaarteet on asvaltoitu. Lajille ominaisen rataprofiilin on tarkastanut alikonsulttina toiminut latvialainen BMX valmentaja Klavs Lisovskis.

BMX-radan valaistus toteutetaan kolmella nykyisellä siirrettäväksi merkityllä valaisinpylväällä. Suorien yksi ja kaksi väliin on esitetty lisävalaistusvaraus mahdollisen lisätarvetta varten. BMX-radan valaisu on suunniteltu kellokytkimellä toteutettavaksi, jotta myös asuttu ympäristö tulee otetuksi huomioon. Valaistusta ohjataan vuodenaikojen ja kellonaikojen mukaan mukautuvasti.

Hule- ja pintavedet ohjataan uusien salaojien avulla nykyiseen hulevesijärjestelmään.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät yleiset turvallisuuden ja käytettävyyden laatuvaatimukset sekä lajille ominaiset ratavaatimukset.

Nähtävilläolo

Suunnitelma oli nähtävillä 17.4. – 2.5.2023. Suunnitelmasta ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Kohteelle on varattu ulkoliikuntapaikkainvestoinneista määrärahaa vuodelle 2023 420 000 euroa ja vuodelle 2024 420 000 euroa.

Hyväksyttäväksi esitetyn suunnitelman toteuttamisen kustannusarvio on maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 129,34 (huhtikuu 2023, 2015 = 100) 782 000,00 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio perustuu rakennusosalaskentaan ja sisältää 15 % hankevarauksen.

Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Liite 1​Kupittaanpuisto -nimisen puiston puistosuunnitelma W 5240 213

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kupittaanpuiston puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 244
Liite 1:Kupittaanpuisto -nimisen puiston puistosuunnitelma W 5240 213