Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22513.06.20236

4679-2022 (10 03 01)

Kupittaankadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Huonon kunnon ja painumien takia Kupittaankatu saneerataan välillä Kaskenkatu€Uudenmaankatu. Esitetyin ratkaisuin tarpeeton läpiajoliikenne vähenee ja kadun viihtyisyys paranee uusilla puuistutuksilla.

Kylk § 225

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Taneli Pärssinen ja suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 26.5.2023:

Nykytilanne

​Suunnittelualue käsittää osuuden Kupittaankadusta välillä Kaskenkatu ja Uudenmaankatu sekä Kaskenkadusta välillä Itäisen Pitkäkatu ja Kupittaankatu. Kaupunkiympäristölautakunta on 16.8.2022 hyväksynyt Kupittaankadun katusuunnitelman Sepänkadun ja Kaskenkadun väliselle osuudelle, mikä on sisällöltään hyvin samanlainen.

​Kupittaankatu on luonteeltaan paikalliskatu, jonka liikenteellinen rooli on välittää liikennettä kadun varren kiinteistöistä lähistön isommille pääkaduille.

​Kupittaankatu on asfalttipintainen 6,5–7 metriä leveä katu, jonka molemmissa reunoissa on reunakivet ja laatoitetut jalkakäytävät. Kadun eteläreunalla on koko matkalta viherkaistana toimiva puistoalue, jonka takana toinen jalkakäytävä sijaitsee. Kadun pohjoisreunalla on rajoittamatonta kadun suuntaista sekä vinopysäköintiä. Kadun molemmin puolin on runsaasti tonttiliittymiä.

Tavoite

​Hankkeen tavoitteena on uusia kadun päällysrakenteet, korjata kadun reuna-alueiden syvät painumat, ja parantaa kadun kuivatusta lisäämällä ritiläkaivoja. Lisäksi tavoitteena on vähentää tarpeetonta läpiajoliikennettä ja alentaa ajonopeuksia muun muassa muotoilemalla risteysalueita uudelleen.

Suunnitelma

Kupittaankadun ajoradan leveydeksi on suunniteltu 6,5 metriä. Ajoradan molempiin reunoihin on suunniteltu upotettavat graniittiset reunakivet, jotka luiskataan suojateiden ja tonttiliittymien kohdalta.

​Kadun suuntaiset pysäköintialueet merkitään betonikiviraidoilla. Kadulla säilyy vinopysäköintipaikat. Vinopysäköintialueiden kohdalla ajoradan reunaan asennetaan metrin levyinen betonikiviraita.

​Ajonopeuksien hillitsemiseksi kadun ajoradalle toteutetaan kaksi pistemäistä yksipuolista kavennusta.

​Kaskenkadun ja Kupittaankadun risteys muotoillaan uusiksi suunnitelman mukaisesti. Molemmin puolin risteystä tulee ylijatketut jalkakäytävät ja pyörätiet ja liittymän saarekkeet muotoillaan uudelleen. Kupittaankadun järjestelyt vaikuttavat Kaskenkadulla välillä Itäinen Pitkäkatu–Kupittaankatu siten, että linja-autopysäkkejä ja pyörätiejärjestelyjä selkeytetään liikenneturvallisuuden ja käytettävyyden osalta.

​Suunnittelualueen molempiin päihin toteutetaan uusia pyöräpysäköintipaikkoja.

​Kupittaankadulle istutetaan kahdeksan uutta katupuuta, pääasiassa kadun pohjoisreunalle.

​Kadun kuivatus toteutetaan hulevesikaivoilla. Uudet hulevesikaivot liitetään nykyiseen hulevesilinjaan. Nykyinen katuvalaistus säilyy ja valaistusta tehostetaan suojateiden kohdalla.

Kustannusarvio

​Kupittaankadun välin Kaskenkatu–Uudenmaankatu rakentamisen rakennusosatasoinen kustannusarvio on 1 230 000 euroa (alv 0 %). Käytetty maanrakennuskustannusindeksi on 129,2 (2015=100). Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

​Hankkeesta laaditaan infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukainen hankekortti, jonka kaupunkiympäristöjohtaja hyväksyy. Samalla hyväksytään hankkeen rakennusosatasoinen kustannusarvio.

Muistutukset

​Liikenteenohjaus- ja katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä 17.4.–2.5.2023 kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden palvelupisteessä ja verkossa osoitteessa turku.fi/kuulutukset.

Liite 1Kupittaankadun välin Kaskenkatu–Uudenmaankatu katusuunnitelma, K 5258 071, 1.12.2022

Liite 2​​Kupittaankadun ja Kaskenkadun liikenteenohjaussuunnitelma, L 5258 073, 1.12.2022

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kupittaankadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–2 mukaisesti.

​​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 225
Liite 1:Kupittaankadun välin Kaskenkatu-Uudenmaankatu katusuunnitelma, K 5258 071, 1.12.2022
Liite 2:Kupittaankadun ja Kaskenkadun liikenteenohjaussuunnitelma, L 5258 073, 1.12.2022