Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20806.06.20237

13423-2022 (10 02 03)

Kaavoituksen esiselvitys; Linnankatu 49-55

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään esiselvityksen hyväksymistä. Kaava-aloitteessa esitetään uudisrakentamista muinaismuistolailla rauhoitetun kiinteän muinaisjäännöksen paikalle. Hanke uhkaa kulttuuriympäristön arvoja, jonka vuoksi kaavoitusta ei ole tarkoituksenmukaista käynnistää.

Kylk § 208

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 1.6.2023:

Kaavoitus on laatinut esiselvityksen asemakaavanmuutoksen laatimisesta osoitteeseen Linnankatu 49-55. Aloitteen asemakaavanmuutoksen laatimisesta on tehnyt yksityinen maanomistaja. Asunto Oy Linnanrinne esittää aloitteessa tontin täydennysrakentamista uusilla asuinkerrostaloilla ja/tai townhouse-rivitalolla tontin koilliskulmaan.

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt samaa tonttia koskevan asemakaavanmuutoksen ”Linnanrinne” 15.12.2020 § 459 ja kaava on kuulutettu voimaan 13.2.2021. Tässä asemakaavanmuutoksessa on käsitelty myös As Oy Linnanrinteen vuonna 2016 jättämää kaavoitusaloitetta, jossa täydennysrakentamista esitettiin tontin koilliskulmaan. Kaavaprosessin aikana ilmeni, että alueella sijaitsee muinaismuistolailla (295/1963) rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös, jonka vuoksi täydennysrakentamista alueelle ei voitu osoittaa.

Esiselvitys laaditaan kaikista yksityisen maanomistajan kaava-aloitteista ja niistä kaupungin omaan aloitteeseen perustuvista hankkeista, joista ei ole erillistä toimielinpäätöstä. Esiselvityksessä arvioidaan alustavasti hankkeen tarvetta ja toteutusedellytyksiä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 51 §:n mukaan asemakaava on laadittava ja pidettävä ajan tasalla sitä mukaa kuin kunnan kehitys, erityisesti asuntotuotannon tarve, taikka maankäytön ohjaustarve sitä edellyttää. Maankäytön ohjaustarvetta arvioitaessa on otettava huomioon erityisesti asuntotuotannon tarve ja elinkeinoelämän toimivan kilpailun edistäminen. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei kuitenkaan perusta yksittäiselle maanomistajalle oikeutta saada aluettaan kaavoitetuksi, vaan kaavan laatimisen tarpeellisuus kuuluu kunnan ratkaistavaksi.

Tehdyn esiselvityksen perusteella kaavoitus toteaa, että kaavahanke ei ole tarkoituksenmukainen ja ettei hanketta ole syytä käynnistää. Tontin koiliskulmassa sijaitsee muinaismuistolailla rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös, Gaddin puutarha, johon kajoaminen on kielletty. Aloitteessa esitetään uudisrakentamista muinaisjäännöksen paikalle. Hanke uhkaa kulttuuriympäristön arvoja eikä siten ole Turun kaupungin tavoitteiden mukainen. Muinaisjäännös on säilytettävä rauhoitettuna.

Hakijalle on varattu mahdollisuus antaa kirjallinen vastine ennen asian ratkaisua. Hakija antoi 17.3.2023 päivätyn vastineen, jossa perustellaan, että sm-1 merkityllä alueella ei enää olisi olemassa Gaddin aikaisia puutarhajäänteitä. Asunto Oy Linnanrinne tavoittelee uudisrakentamista kaupungin hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti. Asunto Oy esittää, että lautakunta tekee katselmuksen tontille ja sen perusteella positiivisen asemakaavoituksen aloituspäätöksen.

Museokeskukselta pyydettiin lausunto kaava-aloitteesta. Museokeskus katsoo lausunnossaan 28.4.2023, että täydennysrakennushanke on ristiriidassa alueen tuoreen asemakaavan sekä kulttuurihistoriallisten arvojen kanssa. Museokeskus ei puolla asemakaavamuutoksen käynnistämistä.

Asia tuodaan kaupunkiympäristölautakunnan ratkaistavaksi hallintosäännön 74 §:n nojalla, koska asian merkittävyys sitä edellyttää.

Liite 1Esiselvitys Linnankatu 49-55

Oheismateriaali 1Kaava-aloite 11.11.2022

Oheismateriaali 2Asemakaavanmuutos "Linnanrinne"

Oheismateriaali 3Museokeskuksen lausunto

Oheismateriaali 4Asianosaisen vastine​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen esiselvityksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Ålandin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti järjestää kohteessa katselmuksen ennen seuraavaa kokousta.

Bergström ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.​ Sihteerinä tämän asian kohdalla toimi valvontalakimies Esa Mettälä.


Liitteet:

Kylk § 208
Liite 1:Esiselvitys Linnankatu 49-55