Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21006.06.20235

5678-2018 (02 08 00, 10 03 01)

Yleisen alueen suunnitelma Eerikinrinteeseen (osalle puistoaluetta)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi yleisen alueen suunnitelma Eerikinrinteen eteläiselle osalle.

Kylk § 210

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, maisemasuunnittelija Tiina Puska 22.5.2023:

Nykytilanne ja tavoitteet

Suunnittelun kohteena on Kakolanmäellä sijaitsevan puiston (Eerikinrinteen) eteläisin osa. Alueella on tapahtunut muutoksia, kun kalliota on louhittu asuinkorttelien ja kadun rakennustöiden yhteydessä – alueella nykyään sijaitsevan koira-aitauksen viereen on muodostunut louhikkorinne. Louhikko ei sovellu liikkumiseen tai muuhunkaan käyttöön, lisäksi louhikko on puiston turvallisuuden ja puhtaanapidon kannalta hankala. Suunnittelualueen läpi kokonaisuudessaan ei ole nykyisin kulkuyhteyttä, sen sijaan alueen läpi on muodostunut käytännössä epävirallinen pikkupolku koira-aitauksen viereen. Koira-aitaus on suhteellisen pieni kooltaan, aitauksesta puuttuu sisäänkäyntien yhteydessä nykyisin käytettävät eteistilat.

​Maastoltaan suunnittelualue on kaakkoon laskevaa, melko voimakaspiirteistä ja osin kallioista rinnettä. Kasvillisuudeltaan alue on lehtipuuvaltaista puistoa, koira-aitauksen ympäristö on avoimempaa. Puistossa risteilee osin hyvin jyrkkiä puistopolkuja, jotka ovat varsinkin talvisin vaikeakulkuiset. Poluilla ainoastaan portaiden kohdilla on käsijohteet.

​Suunnittelun tavoitteena on korjata kallion louhinnassa syntyneitä maisemavaurioita sekä parantaa alueen turvallisuutta, käytettävyyttä ja virkistysarvoja mm. rakentamalla toimiva kulkuyhteys Tiililinnankadun suunnasta Eerikinrinteen puistoalueelle, jo olemassa oleville poluille. Lisäksi koira-aitauksen sekä Eerikinrinteen olemassa olevien jyrkkien polkujen käytettävyyttä parannetaan.

Suunnitelma

Koira-aitauksen pohjoissivu sekä osin länsisivu rajataan tukimuurilla, tältä osuudelta poistetaan nykyinen aita. Poistettavan aidan -> rakennettavan tukimuurin pituus on noin 53 metriä. Tukimuuri toteutetaan betonisena, luon-nonkiviverhoiltuna. Näin muuri soveltuu arvokkaalle alueelle myös maisemallisesti.

​Tukimuurin myötä louhikkorinne poistuu ja aluetta täytetään, tasataan ja maisemoidaan. Alueelle istutetaan pieniä puita ja pensaita pehmentämään yleisilmettä sekä parantamaan turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Lisäksi tasanteelle rakennetaan kivituhkapintainen polku, jolloin muodostuu kulkuyhteys mm. puiston ja Tiililinnankadun välille. Tukimuurin päälle sijoitetaan suojakaide.

​Koira-aitauksen nykyiset kulkuportit korvataan eteistiloilla, näin aitauksen käytettävyys ja turvallisuus paranee. Koira-aitauksen huoltoyhteys säilytetään nykyisellä paikallaan.

​Koira-aitauksen pohjois- ja länsipuoli on maaperältään kuivaa ja osin kallioista. Tälle alueelle kylvetään ketomaista kasvillisuutta/ niittyä ja räjäytetystä kalliosta (nykyisestä louhikkorinteestä) peräisin olevista lohkareista (korkeus noin 20-70cm) tehdään järjestämällä kivi-/ kasvillisuussaarekkeita. Puu- sekä pensasistutuksia tehdään sellaisiin paikkoihin, jossa riittävän kasvualustan rakentaminen on mahdollista. Aitauksen länsipuolelle rakennetaan lisäksi polkuosuus yhtenäisen ja sujuvan kulkuverkoston saavuttamiseksi.

Kustannukset

Alueen rakentamisen rakennusosatasoinen kustannusarvio on noin 224​ 000 euroa (alv 0 %). Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 129,4 (2015=100, huhtikuu 2023). Kustannusarvio sisältää 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Suunnitelma on ollut nähtävillä 2.–16.5.2023. Nähtävillä olon aikana suunnitelmaan jätettiin yksi muistutus. Muistutus koski Linnankatu 45:ssä sijaitsevan tontin rakennustyömaan huomioimista.

Muistutus 1

Muistuttaja huomautti, että Eerikinrinteen puistosuunnittelussa tulee huomioida ja yhteensovittaa Linnankatu 45:ssä sijaitsevan tontin purku-, maisema- ja rakentamistöihin liittyvät asiat. Aiheesta on pidetty palaveri 9.5.2023 kaupungin edustajan kanssa ja palaverista on laadittu muistio.

Vastaus muistutukseen

​Tontille rakennetaan kaksi asuinkerrostaloa sekä pihakansi, jonka alle sijoitetaan autopaikat. Rakennustyömaa ulottuu osittain puiston puolelle arviolta noin 3 metrin leveydeltä, noin 90 metrin matkalla. Mitat täsmentyvät tontin rakennussuunnitelmien edetessä. Puistosta joudutaan poistamaan muutama puu sekä aluskasvillisuutta. Lisäksi rakennustyömaan ajaksi yksi puiston polkuosuus joudutaan sulkemaan ja yhdet portaat poistamaan.

​Rakennustyömaan aiheuttamista puiston toimenpiteistä on pidetty puisto- ja maastokatselmus 7.6.2022 sekä palaveri 9.5.2023. Katselmuksessa kaupungin puolelta oli mukana rakennusvalvonnan sekä Museokeskuksen edustajat, palaverissa oli mukana toteutussuunnittelun edustaja.

​Tontin rakentaja/rakennuttaja laatii tarvittavat suunnitelmat ja hyväksyttää puistoon sekä puiston ja tontin rajalle kohdistuvat suunnitelmat kaupunkiympäristön toteutussuunnittelun edustajilla. Lisäksi tontin rakentaja/rakennuttaja hankkii tarvittavat luvat ja vastaa Linnankatu 45:n työmaan aiheuttamista puistoon kohdistuvien toimenpiteiden kustannuksista.

​Muistus ei aiheuta muutoksia puistosuunnitelmaan.

Liite 1​Eerikinrinne, puistosuunnitelma W 6514 005, pvm. 25.4.2023

Oheismateriaali 1​Muistutus 1, 15.5.2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyn yleisen alueen suunnitelman.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Toivarin tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti käydä alueella katselmuksella ennen seuraavaa kokousta.


Liitteet:

Kylk § 210
Liite 1:Eerikinrinne, puistosuunnitelma W 6514 005, pvm. 25.4.2023