Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21306.06.20239

5687-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Poikkeamispäätös, Satava

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on myöntänyt poikkeamisluvan asuinrakennuksen, saunan ja venevajan rakentamiseksi rantaan rajoittuvalle rakentamattomalle rakennuspaikalle. Turun hallinto-oikeus on hylännyt poikkeamispäätöksestä tehdyn valituksen.

Kylk § 213

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Jenna Härkönen 26.5.2023:

Kuvaus asiasta

Kaupunkiympäristölautakunta on 31.5.2022 § 215 myöntänyt poikkeamisluvan asuinrakennuksen, saunan ja venevajan rakentamiseksi Satavassa sijaitsevalle rakentamattomalle kiinteistölle 853-506-1-151. Rakennuspaikka sijaitsee ranta-alueella, jolla ei ole voimassa asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Lautakunnan päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen mukaan rakentaminen on vastoin maakuntakaavaa ja rakennusjärjestystä. Rakentaminen ei noudata hyväksyttyä osayleiskaavaa ja turmelee maiseman. Valittajan mukaan poikkeamisella muodostetaan kaksi rakennuspaikkaa ja vaarannetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu.​ Valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä sekä kaupunki on velvoitettava korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut asiassa.

Käsittely hallinto-oikeudessa

Turun hallinto-oikeus on 26.5.2023 hylännyt valituksen ja oikeudenkäyntikuluvaatimuksen. Hallinto-oikeus on todennut, että kiinteistö on muodostettu vuonna 1953 eikä siitä ole muodostettu rakennuspaikkoja. Kiinteistö on venevalkamarasitetta lukuun ottamatta rakentamaton ja sillä on muunnettua rantaviivaa 186 metriä, mikä maakuntakaavan mitoituksen perusteella oikeuttaa laskennallisesti yhteen rakennuspaikkaan. Hallinto-oikeuden mukaan se seikka, että emäkiinteistöstä ei ole muodostettu yhtään rakennuspaikkaa, voi erityisenä syynä tukea poikkeamisluvan myöntämistä. Hallinto-oikeus on arvioinut, että rakentamisen vaikutus maisemakuvaan ja vapaan rannan määrään on vähäinen, koska sauna ja venevaja sijoittuvat jo rakennetun rasitealueen tuntumaan. Edelleen asuinrakennus sijoittuu niiden taakse yli 140 metrin etäisyydelle rantaviivasta ja maakuntakaavan virkistysalueeksi merkitty alue jää vapaaksi ranta-alueeksi.

Hallinto-oikeus on todennut, että ottaen huomioon kiinteistön muodostumistiedot sekä rantaviivan pituus, poikkeamislupa ei ole ristiriidassa maakuntakaavan aluevarausten ja rantarakentamista koskevien suunnittelumääräysten kanssa. Rakennusten sijainnista saatu selvitys huomioon ottaen kiinteistölle ei muodostu kahta rakennuspaikkaa. Poikkeamisluvan mukainen rakentaminen täyttää rakennusjärjestyksen määräykset rakennusten kerrosaloista ja etäisyyksistä rantaan eikä hanke ole siten edellyttänyt poikkeamista rakennusjärjestyksen määräyksistä.

Hallinto-oikeus on arvioinut, että poikkeamisluvan edellytykset täyttyvät ja poikkeamiselle on myös erityinen syy. Lautakunnan päätös on lainmukainen eikä sitä ole syytä muuttaa. Asian laatu ja asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen ei ole kohtuutonta, että valittaja vastaa itse oikeudenkäyntikuluistaan.

​Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 26.5.2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.