Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö4525.05.2023 

4012-2023 (02 08 00, 11 03 05)

Coastrider-kartoitus

Kaupunkiympäristön luvat ja valvonta, ympäristönsuojelu, Liisa Vainio 23.5.2023:

Coastrider-menetelmä on vedenlaatumittauksiin pohjautuva toimintamalli rannikkovesien kuormittuneisuuden ajallisesti ja alueellisesti tarkkaan ja kattavaan arviointiin. Siinä kullekin kuormitusmuodolle ominaisia indikaattoreita sekä fysikaalisia olosuhteita kuvaavia muuttujia rekisteröidään samanaikaisesti käyttämällä liikkuvaa ja jatkuvatoimista mittausjärjestelmää. Valituille indikaattoreille voidaan näin määrittää luontaisen ympäristövaihtelun saumattomasti kattavat viitearvot sekä mittausarvojen poikkeamat niistä. Sekoittavien taustamuuttujien kuten sadannan ja sekoittumisen aiheuttamaa harhaa saadaan tällä tavoin vähennettyä oleellisesti, ja vesien kuormittuneisuutta voidaan arvioida käyttötarkoituksen mukaan valittavalla ajallisella ja paikallisella resoluutiolla. Coastrider-menetelmää voidaan pitää kustannustehokkaana sekä uraauurtavana vaihtoetoja perinteiselle vedenlaadun tilan seurannalle.

Coastrider-kartoituksia on tarkoitus tehdä Turun lisäksi myös Naantalin ja Kaarinan kaupunkien alueella. Synergia laskee kustannuksia, mutta ennen kaikkea hyöty saavutetaan aineiston laadussa. Käytännössä analyysien tarkkuus ja luotettavuus kasvavat kartoituksen alueellisen ja ajallisen laajuuden myötä.

Pro Litore Oy vastaa kartoitusten toteutuksesta, datan laadunvarmennuksesta ja raportoinnista. Vastuu laitteista on tarjoajalla.

Pro Litore Oy:n tarjous (12.5.2023) on kaupunkiympäristön ympäristönsuojelun näkemyksen mukaan kohtuuhintainen.

Liite 1​Pro Litore Oy:n tarjous 12.5.2023​

Liite 2​Kartta vuoden 2023 Coastrider-kartoitusten ajolinjasta

Päätös​Päätin tilata tarjouksen mukaisen vedenlaadun mittauksen. Päätös koskee kolmen mittauskerran tilaamista vuoden 2023 aikana hintaan 18 086 euroa (alv 0 %), jota ei saa ylittää ilman kaupunkiympäristön ympäristönsuojelun suostumusta. Kustannukset maksetaan Itämerihaasteen kustannuspaikalta OMA44700 Itämerihaaste.

Kaupungin yhteyshenkilönä on ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoPro Litore ry
tpvKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX


Liitteet:

Kypays § 45
Liite 1:Pro Litore Oy:n tarjous 12.5.2023
Liite 2:Kartta vuoden 2023 Coastrider-kartoitusten ajolinjasta