Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19530.05.20236

2407-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Sirkkalankatu (7/2023)

Tiivistelmä: -

Kylk § 195

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 22.5.2023:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos I​ kaupunginosan​ korttelin 36 tonttien 6–7 ja korttelin 37 tontin 4 osille sekä osille Sirkkalankadun, Lemminkäisenkadun ja Joukahaisenkadun katualueita. Työnimeltään kaavamuutos on Sirkkalankatu.

​Kaavamuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

​Kaava laaditaan kaupungin aloitteesta ja kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo.

​Kaavamuutoksen perusteena on pormestariohjelman (Kv 23.8.2021 § 180) kirjaus: Toteutamme muutosta kulkutapajakaumaan toteuttamalla pyöräteitä, lisäämällä kävelyn houkuttelevuutta ja aloittamalla runkobussijärjestelmän toteutuksen. Turun kaupunginvaltuusto päätti 21.9.2020 § 150, että bussien runkolinjasto otetaan käyttöön 1.7.2025. Lisäksi kaavamuutoksella toteutetaan myös kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 91 päättämiä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavia periaatteita.

​Kaavan tavoitteet

​Vireillä olevasta Kiinamyllynkadun asemakaavanmuutoksesta (14/2018, 10146-2018) erotetaan omaksi asemakaavakseen Sirkkalankadun, Joukahaisenkadun ja Lemminkäisenkadun katualueita sekä niiden äärellä olevien tonttien 36-6, 26-7 ja 37-4 osat, jotka on tavoitteena kaavamuutoksessa liittää katualueisiin, jotta joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkit voidaan sijoittaa Sirkkalankadulle. Joukahaisenkadun katualuetta on myös tarkoitus leventää paitsi runkolinjastoa myös joukkoliikenteen laatukäytävää varten.

​Asemakaavoituksen yhteydessä tutkitaan Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun luonnetta ja mitoitusta kävelijä- ja pyöräilijäystävällisen katutilan aikaansaamiseksi. Lisäksi tutkitaan joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkkien sijoittumista Sirkkalankadulle ja raitiotien mahdollistamista Joukahaisenkadulla. Kaduille osoitetaan riittävä tilavaraus raitiotielle ja muille kulkutavoille. Tavoitteena on myös vaalia rakennetun kulttuuriympäristön arvoja aluetta uudistettaessa.

​Tavoitteena on, että asemakaavanmuutos on lautakunnan hyväksymiskäsittelyssä tämän vuoden aikana, sillä Sirkkalankadulle tehtäviin runkolinjaston pysäkkeihin ja muihin tarvittaviin katumuutoksiin liittyvä katusuunnittelu pitää saada tehtyä vuoden 2023 loppuun mennessä. Kadut tulee rakentaa pääosin vuonna 2024, jotta tasauspysäkit ovat valmiit runkolinjaston aloittaessa 1.7.2025.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sirkkalankatu​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Sirkkalankatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue