Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19830.05.20239

3137-2023 (10 03 01)

Vähäheikkilänkentän puistosuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään Vähäheikkilänkenttä -nimisen puistoalueen puistosuunnitelma. Suunnitelma toteuttaa osallistavan budjetoinnin kohdetta nro 786 - Vähäheikkilän ns. kombikoulun alueen kehittäminen.

Kylk § 198

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu maisemasuunnittelija Johanna Salmela, 17.5.2023:

Vuosien 2021-2023 osallistavan budjetoinnin kierroksella Vähäheikkilän ns kombikoulun alueelle tehtiin ehdotus alueen kehittämisestä, jossa alueelle toivottiin maastomuotoilua, kukkaniittyä, istuskelua- ja kiipeilyä. Osa toiveista sijoittui koulun tontille, osa puistoalueelle. Ehdotus äänestettiin jatkoon ja sille myönnettiin 100​ 000 euron määräraha. Suunnitteluvaiheessa puistoon toivottiin vaijeriliukua, linnunpesäkeinua, pelipöytää, nojailupuomeja ja lisää valaistusta. Puistosuunnitelmassa toiveita on toteutettu budjetin antamissa raameissa.

Suunnittelualueen nykytila

Valtaojantien, Myllymäentien pientalotonttien ja Myllärinkujan rajaamalla viheralueella sijaitseva Vähäheikkilänkenttä on asemakaavassa Urheilu- ja virkistyspalveluiden aluetta (VU-1). Puisto rajoittuu länsi- ja eteläreunastaan opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeseen (YO/s-1), jolla ympäristö tulee säilyttää. Kentälle avautuvat koulurakennukset ovat suojeltuja (sr-1) ja vanhan koulunmäen maisemallinen asema suunnittelun keskeinen arvo. Suunnittelualueen ja koulun eteläpuolella oleva heinäniitty, jolle osa osallistavan budjetoinnin kautta tulleista ehdotuksista sijoittuu, on asemakaavassa aluetta, jolla maiseman avoin luonne tulee säilyttää. Niityn keskellä sijaitsee maisemakuvan ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta tärkeä kallioketokumpare. Asemakaavamääräysten mukaan niittyalueella ei saa suorittaa maa-ainesten läjitystä, puiden istutusta tai muuta viherrakentamista niin, että alueen ominaispiirteiden säilyminen vaarantuu. Sekä puistoalueella (VU-1), että koulun alueella (YO/s-1) maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve on arvioitava ennen rakentamiseen ryhtymistä.

Puistoalueella on tällä hetkellä urheilukenttä pukukoppeineen ja varusteineen, koripallokenttä, vanha matala katsomorakenne ja Vähäheikkilän Mäkitupalaisyhdistyksen kerhotalo. Vahva puustoinen vyöhyke rajaa kenttäalueen heinäniityistä ja koulun piha-alueista. Valtaojantien puolelta kenttää rajaa lehmusrivi. Urheilukentän ja niittyjen yli avautuu hienoja näkymiä suojeltuja rakennuksia kohti. Kentän Valtaojantien puoleisella reunalla, sekä Myllärinkujalla, on valaistus.

Suunnitelma

Puistosuunnitelman tavoitteena on toteuttaa asukastoiveita ja lisätä luonnonmonimuotoisuutta alueella, asemakaavan henkeä ja määräyksiä noudattaen. Puistosuunnitelmassa esitetyt toiminnot kuten vaijeriliuku, linnunpesäkeinu, pöytäryhmä ja leuanvetotanko on sijoitettu puistoon olemassa olevia tasaisia ja kulkureittien varrella olevia alueita hyödyntäen. Kookkaimmat leikkivälineet on sijoitettu runsaan kasvillisuusalueen kainaloon, muut välineet on ryhmitelty olevien rakenteiden ja kalusteiden yhteyteen. Pöytäryhmälle kuljetaan kentältä ojan ylittävää puista siltaa pitkin. Pöydässä on kiinteä shakkilauta. Kalusteiden ja turva-alustojen värit on valittu ympäristö huomioiden. Puistoon on lisätty myös yksi uusi valaisin.

Asukastoiveena ollut kukkaniitty sijoittuu koulun tontille, joten sitä ei esitetä tässä puistosuunnitelmassa.

Nähtävilläolo

Vähäheikkilänkentälle on laadittu puistosuunnitelma W 301 6011 suunnitelmaselostuksineen 26.4.2023. Suunnitelma oli nähtävillä 2-16.5.2023. Suunnitelmasta ei jätetty yhtään muistutusta.

Kustannukset

Nähtävillä olleen Vähäheikkilänkentän puistosuunnitelmavaiheen kustannusarvio on 95 000 euroa. Puistosuunnitelman ulkopuolelle sijoittuvien niittylaikkujen kustannusarvio on 5​ 000€. Kustannusarviot sisältävät infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Kustannusarvion hyväksyminen kuuluu kaupunkiympäristöjohtajan toimivaltaan.

Liite 1Vähäheikkiläkentän puistosuunnitelma W 301 6011, pvm. 26.4.2023

Oheismateriaali 1Vähäheikkilänkentän puistosuunnitelmaselostus pvm. 26.4.2023

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Vähäheikkilänkentälle laaditun puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 198
Liite 1:Vähäheikkiläkentän puistosuunnitelma W 301 6011, pvm. 26.4.2023