Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18316.05.20234

10427-2020 (10 02 03)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus; Piuhankatu (Teräsrautela, Runosmäki) (os. Kuninkojantie, Piuhankatu, Rautalankatu) (15/2020)

Tiivistelmä:

Kaavoitetaan Piuhanpolun vieressä oleva pelto yhtiömuotoiseen pientaloasumiseen. Samalla alueelta poistetaan Pohjoiskaaren toteuttamattoman pääkadun katualuetta, joka muuttuu osaltaan sekä pientalotontiksi että virkistysalueeksi.

Kylk § 183

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 5.5.2023:

Kaavoituksessa on laadittu 1.3.2023 päivätty ja 8.5.2023 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Nykytilannetta ja suunnittelutilannetta kuvataan kaavaselostuksen kohdassa 3 Lähtökohdat

Asemakaavanmuutoksen kuvaus

Suunnittelualueen reunoilla olevat kadut ja metsäinen mäkialue säilyvät pääosin ennallaan. Samoin pallokenttä ja pysäköintialue. Alueella oleva ravintola voi jatkaa toimintaansa sähkölinjan alla lyhytaikaisten vuokrasopimusten turvin, mutta korttelialuetta ja tonttia ravintolalle ei voi osoittaa suurjännitelinjasta johtuen. Ainut selkeästi uusi toiminto alueella on pellolle osoitettu uusi pientalojen korttelialue, ja jonka ajoneuvoyhteys on osoitettu Rautalankadulta yleisen pysäköintialueen kautta. Kaavallisesti iso muutos on Pohjoiskaaren katualueen poistuminen. Toisaalta Pohjoiskaaren katualuevarauksia on monin paikoin otettu muuhun käyttöön kaavamuutoksilla ja siten kyseinen katualuevaraus on käynyt tarpeettomaksi jo useampi vuosikymmen sitten. Pohjoiskaarta ei ole myöskään huomioitu Yleiskaava 2020:ssä eikä uudessa Yleiskaava 2029:ssä.

Asumiseen osoitetun korttelialueen kokonaisrakennusoikeus on 2400 k-m2. Tästä asuntojen rakennusalalle on osoitettu 1800 k-m² ja 600 k-m² on osoitettu autosuojien ym. talousrakennusten rakennusalalle. Alueelle sijoittuu arviolta 35–45 uutta asukasta.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu kaupungin omaan aloitteeseen. Tavoitteena pientalotonttien lisääminen pormestariohjelman toteuttamiseksi.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 16.8.2022.

Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella 27.8.2022. Ilmoitus vireilletulosta sekä 1.8.2022 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin siinä mainituille osallisille kirjeitse 1.9.2022.

Alkuvaiheen kuulemisen yhteydessä saatiin kaksi asukassoittoa sekä kolme ennakkolausuntoa. Asukkaiden mielipiteissä nousi molemmissa esiin huoli Piuhankadun pään puutteellisesta tai ehkä pikemminkin hitaasta talvikunnossapidosta, joka hankaloittaa sujuvaa ja turvallista liikkumista kyseisellä kadulla. Kaavoituksella ei kuitenkaan voi ratkaista talvikunnossapitoa. Asukkaiden mielipiteet ja ennakkolausunnot on kuvattu tarkemmin selostuksen kappaleessa 4.4.3 Alkuvaiheen kuuleminen.

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 27.3.-25.4.2023. Samaan aikaan ehdotuksesta pyydettiin lausuntoja sekä kommentteja kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden sisältä. Muistutuksia ei jätetty.

Kiinteistönmuodostus kommentoi, ettei uudelle pientalotontille saa annettua järkevästi osoitetta Rautalankadun perusteella. Asia korjattiin sillä, että Rautalankadun pysäköintialueen nimi muutettiin muotoon Rautalankulma. Tällaisen yleispätevän nimen pohjalta voidaan antaa osoitteita. Muutos on niin vähäinen, ettei kaavaehdotusta ole sen vuoksi tarpeen asettaa uudelleen nähtäville. Muilta osin lausunnot ja kommentit vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.5 Lausunnot.

Infrakustannukset ja kaavatalous

Ajoyhteyden toteuttaminen uudelle pientalotontille edellyttää kaupungilta yleisen pysäköintialueen itäisen osan rakentamista. Lisäksi tontin toteutus edellyttää pellolla olevan ojaston siirtoa. Näiden muutosten arvioitu kustannus on yhteensä 50.000 euroa (alv 0 %) sisältäen hankevarauksen ja tilaajakustannukset. Tontin rakentamiskelpoiseksi saaminen edellyttää myös Turku Energian keskijännitteisen ilmajohdon kaapelointia. Tästä ei kuitenkaan aiheudu kustannuksia kaupungille, sillä ilmajohdon kaapelointi on Turku Energian suunnitelmissa osana laajempaa kaapelointia. Asuintontin myymisestä saatavaksi tuloksi on arvioitu 400.000 euroa.

Toimivalta

Muun kuin vaikutuksiltaan merkittävän asemakaavan hyväksyminen ja infran kustannusarvion hyväksyminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen, se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1​Kartta Piuhankatu

Oheismateriaali 1​Selostus Piuhankatu

Oheismateriaali 2​Tilastolomake Piuhankatu

Oheismateriaali 3​OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4​Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot​

Laadittu selvitys, www.turku.fi/kaavahaku

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.3.2023 päivätyn ja 8.5.2023 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Piuhankatu. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot: Teräsrautela 69.-1 ja Runosmäki 129.-1.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy Piuhankadun asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 50.000 euroa (alv 0 %).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus


Liitteet:

Kylk § 183
Liite 1:Kartta Piuhankatu