Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö3202.05.2023 

1023-2023 (14 03 03)

Tutkimus- ja liikkumislupa merialueelle

Luonnonvarakeskus on hakenut Turun kaupungilta lupaa suorittaa tutkimusta Turun kaupungin omistamilla vesi- ja maa-alueilla. Tutkimus liittyy Ympäristöministeriön rahoittamaan hankkeeseen ”Merimetson aiheuttamien suorien kalatalousvahinkojen määrän ja laadun arviointi Suomen merialueilla”. Lupaa haetaan verkoilla kalastamiseen ja riistakameran käyttöön ajanjaksolle huhtikuu 2023 – lokakuu 2023.

Rannikkokalastusta pidetään tärkeänä elinkeinona rannikkoalueiden kehittämisen kannalta.

Rannikkokalastuksen toimintaedellytykset ja elinvoimaisuus ovat kuitenkin viimeisten vuosikymmenien aikana heikentyneet. Osasyitä heikkenemiseen on monia, mutta hylje- ja merimetsopopulaatioiden kasvu Itämerellä luo Suomen rannikkokalastukselle yhä kasvavan paineen. Rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen merkittävä lisääntyminen viimeisten vuosien aikana on kasvattanut tarpeen kehittää nykyistä kansallista tukijärjestelmää. Ympäristöministeriö on siksi ottanut tehtäväkseen selvittää merimetson aiheuttamia taloudellisia vahinkoja kaupalliselle kalastukselle ja tilannut tutkimuksen Lukelta.

Tavoite on kerätä tietoa mahdollisen tukijärjestelmän tueksi siltä osin kuin on mahdollista kerätä määrällistä tietoa merimetsojen vaikutuksista pyydyksissä oleviin kaloihin sekä itse pyydyksiin tai kalanviljelylaitoksiin. Keskeisenä tavoitteena on selvittää merimetsoista aiheutuvien vahinkojen suuruutta pyydyksissä ja kalanviljelylaitoksilla.

Tutkimuksella ei arvioida aiheuttavan haittaa merimetsolle eikä muulle alueen lajistolle, elinympäristöille, suojelualueen hoidolle tai muulle käytölle. Verkotuksia ei tehdä niin lähellä koloniaa, että verkkojen lasku tai nosto häiritsisi merimetsojen pesintää. Riistakamerat sijoitetaan ja kohdennetaan siten että ne kuvaavat verkkojen yläpuolella olevaa vesialuetta, mahdollisimman vähän muuta ympäristöä. Riistakamerat sijoitetaan rantaan, eli niiden sijoittaminen ja huolto edellyttävät lyhyttä maihinnousua. Pesivän linnuston häirintää pyritään kaikin puolin välttämään.

Verkotukset tehdään yleisten suositusten ja lain edellyttämällä tavalla, verkon kummassakin päässä on asianmukaiset kalastusliput eikä verkot lasketa alueille, joissa on veneliikennettä tai muuta käyttöä. Verkon solmuväli suunnitellaan olevan 40 – 42 mm, vaihteluvälillä 35 – 55 mm. Luonnonvarakeskuksella on Kalastuslain 47 §:n mukainen lupa kalastaa Kalastuslaista ja -asetuksesta poiketen, tässä tapauksessa hieman pienemmällä solmukoolla (Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kalatalouspalvelut 16.11.2017 dnro 4530/5713/2017).

Luonnonvarakeskus on hakenut lupaa tutkimukselle YSA alueiden kohdalla Varsinais-Suomen ELY keskukselta.

Päätös​Turun kaupungin ympäristönsuojelu myöntää Luonnonvarakeskukselle luvan harjoittaa hakemuksen mukaisesti tutkimukseen liittyvää kalastusta 5-6 kilometrin etäisyydellä Äijäkarin merimetsokolonniasta Turun kaupungin vesialueilla 853-503-1-3 (Ruissalo), 853-493-1-117 (Ainonvesi), 853-493-1-117 (Kukonvesi), 853-514-16-0 (Perttala) ja 853-427-3-2 (Vepsä) sekä sijoittaa riistakamera kyseisten kiinteistöjen maa-alueille. Edellytyksenä luvalle on, että Varsinais-Suomen ELY-keskus myöntää poikkeusluvan tutkimukselle. Lupaan liittyvät seuraavat ehdot:

1.​ ​ ​ Lupa on voimassa 1.4. – 15.11.2023.

2.​ ​ ​ Lupa on hakijakohtainen. Luvan saajalla ei ole oikeutta antaa lupaa muille kuin työssä käytettäville apulaisille.

3.​ ​ ​ Pyynnissä olevat verkot tulee merkitä kalastuslain ja -asetuksen sekä kaupungin verkkokalastusmääräysten mukaisesti.

4.​ ​ ​ Luvan saaja ei saa häiritä tai estää liikkumista tai muuta liikennettä ko. vesialueella eikä myöskään sen kalastusoikeuden harjoittamista, joka kalastuslain perusteella on muilla henkilöillä.

5.​ ​ ​ Tutkimus ei saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa ranta-asutukselle tai luonnonsuojelullisille arvoille, kuten lintujen pesinnälle.

6.​ ​ ​ Lupa tai kopio siitä on pidettävä mukana sen mukaista toimintaa harjoitettaessa.

7.​ ​ ​ Tuloksista on raportoitava Turun kaupungin ympäristönsuojelulle

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedAiristo-Velkuan Kalatalousalue
aoLuonnonvarakeskus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta