Konsernihallinto, lakipalvelut
Ville Erkkola
Lausunto Saukonojan uoman muutoksesta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (P 2022-1331)
15190-2022
Lausunto Saukonojan uoman muutoksesta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle
Tiivistelmä: -
Ympäristönsuojelu, Maija Björkengren, ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio ja ympäristöinsinööri Renja Rasimus 26.1.2023:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt 30.1.2023 mennessä Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Saukonojan uoman siirtämisestä Pitkämäessä Pukkilan entisen kaakelitehtaan alueella (lausuntopyyntö 9.1.2023 ESAVI/34070/2022). Lupahakemusta on täydennetty 24.10.2022.
Hankkeen yleiskuvaus
Turun kaupungin Pitkämäen kaupunginosassa oleva "Pukkilan alue" on asemakaavan (4683-2016) mukaisesti muuttumassa asuinkäyttöön. Kohde sijoittuu kokonaisuudessaan Turun kaupungin omistamalle kiinteistöille. Alueen Klinkkerinkadun sekä siitä lähtevien Kalsiittikujan ja Samottikujan liittymien suunnittelun yhteydessä on todettu, että Saukonojan nykyinen sijainti aiheuttaa vaikeuksia kadun sijoittamiseen asemakaavan mukaisesti. Myös katupoikkileikkauksen sovittaminen Saukonojan nykyisen sijainnin kanssa ei ole mahdollista ilman, että Saukonojaa on siirrettävä. Suunniteltu uoman muutos koskee n. 320 metrin pituista osuutta Saukonojasta.
Hakemuksen mukaan Saukonojan nykyisen uoman täyttöön käytettäväksi arvioitu massamäärä on 970 m³rtr. Täyttöön käytettävät massat ovat laadultaan katurakenteen luiskan täyttömateriaaliksi soveltuvia likaantumattomia maa-aineksia sekä uoman kohdalle rakennettavien katujen rakennekerroksiin käytettäviä murskattuja kiviaineksia.
Kaavoitus
Pukkilan alueen asemakaava 853 19/2017 on tullut voimaan 17.10.2020. Saukonoja on kaavassa merkitty kaava-merkinnällä (w-1), mikä tarkoittaa sellaista alueen osaa, jolla sijaitsee luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas avoimena säilytettävä ojauoma pientareineen. Alueen viherrakentamisessa ovat sallittuja luonnon monimuotoisuuden ja maisemasuojelun edistämistä tukevat toimet. Tulvatoimenpiteet ja kulkuväylien edellyttämät rakenteet ovat alueella sallittuja.
Suunniteltu uoman siirto on nykyisen asemakaavan vastainen ja siitä syystä haetaan samanaikaisesti poikkeuslupaa uoman uudelle sijainnille.
Maaperän pilaantuneisuus
Maaperän Tilan tietojärjestelmässä (MATTI) kohdealueelle on asetettu merkintä 100323231. Merkintä koskee laajaa entistä Pukkilan kaakelitehtaan aluetta.
Lähes koko kaava-aluetta koskien on laadittu riskiarvioperusteinen kunnostussuunnitelma, jossa kunnostustavoitteet on määritetty riskiarvioperusteisesti. Kaava-alueella maaperä on pilaantunut ja siellä on puhdistustarve. Turun kaupungin ympäristönsuojelu on antanut maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta päätöksen 2.8.2021 (ympäristönsuojelupäällikkö 29 §, dnro 11356-2020).
Hakemuksen mukaan suunnittelualueen maaperässä on todettu kohonneita haitta-ainepitoisuuksia. Pitoisuudet ylittävät paikoin Vna 214/2007 mukaiset ylemmät ohjearvotasot.
Happamat sulfaattimaat
Hakemuksen mukaan suunnittelualueen luontaiset savikerrokset sisältävät sulfaattia. Suunnitelmassa on esitetty, että savimaat toimitetaan Saramäen läjitysalueelle, jolla on mahdollisuus vastaanottaa sulfaattimaita.
Työmaavesien käsittely ja tarkkailu
Alueelle on suunniteltu erilaisia kaava-alueen työmaa-aikaisia hulevesien käsittelyratkaisuja.
Hakemuksen mukaan uuden uoman kaivuu tehdään kuivatyönä, joten mahdolliset haitta-aineet eivät pääse kulkeutumaan uoman veteen. Osa kaivutöistä on tarkoitus tehdä vaiheittain ohipumppauksen aikana.
Maaperä on tarkoitus verhoilla maa-ainesta sitovalla kookoseroosiomatolla niin pian kuin se on mahdollista, mikä vähentää kulkeutumisen riskiä.
Pukkilan asemakaava-alueen rakentaminen ja rakentamisen aikana muodostuvat hulevedet aiheuttavat selvityksen mukaan mahdollisesti työnaikaisia vaikutuksia Saukonojan veden laatuun. Saukonojan siirrosta ei kuitenkaan katsota aiheutuvan pysyvää Saukonojan vedenlaadun tarkkailemistarvetta.
Saukonojan vesitarkkailusta on tehty työnaikainen tarkkailusuunnitelma (Saukonojan vesitarkkailu, tarkkailusuunnitelma, 23.9.3022, Sitowise Oy). Tarkkailua on esitetty jatkettavaksi vähintään niin kauan, kuin rakentamisesta aiheutuvia vaikutuksia on havaittavissa Saukonojan vedenlaadussa. Tarkkailusuunnitelman mukaan tarkkailusta esitetään puolivuosittain raportti, jossa esitetään aina kahden edellisen tarkkailukerran tulokset sekä kuvataan mahdollisia muutoksia tuloksissa myös pidemmällä aikavälillä. Lupahakemuksen mukaan tarkkailu voidaan päättää, kun rakentamisen vaikutuksia ei Saukonojassa ole enää havaittavissa.
Ympäristönsuojelun lausunto
Rakennus- ja lupalautakunnan tekemän delegointipäätöksen nojalla ympäristönsuojelupäällikölle on delegoitu vesilain 11 luvun 6 §:n 2 momentin kohdan mukainen lausunto vesilain mukaisessa asiassa.
Vesiluonto
Saukonojassa esiintyy äärimmäisen uhanalaista jokirapua sekä useita kalalajeja, joista taimen on lähtenyt luontaisesti lisääntymään myös Saukojassa. Saukonojasta on vaellusyhteys mereen ja Saukonojan yläpuolisella osuudella Kovasojassa esiintyy myös taimenta, joten uoman siirron yhteydessä on huolehdittava vaellusyhteyden säilymisestä erityisesti asennettavien rumpujen osalta.
Siirrettävä uoman osuus on suoristettu kauan sitten eikä ole enää luonnontilainen. Uoman siirron yhteydessä on mahdollista parantaa siellä elävän uhanalaisen lajiston elinolosuhteita luomalla uomaan syvyys- ja leveysvaihtelua, käyttämällä pyöreää luonnonkiveä, kotimaista lajistoa istutuksissa ja huomioimalla Saukonojan tarjoaman ekologisen sini-viherkäytävän toimivuus myös uoman rantavyöhykkeen kasvillisuudessa sekä alueen valaistuksen suunnittelussa.
Maaperän pilaantuneisuus
Saukonojan uoman kaivu tulee tehdä pilaantuneen maaperän kunnostusilmoituksen johdosta annetun päätöksen mukaisesti ympäristöteknisessä valvonnassa. Ennen töiden aloitusta tulee tehdä aloitusilmoitus Turun kaupungin ympäristönsuojeluun. Maa-ainesten loppusijoituspaikka tulee selvittää ennen kaivun aloittamista tai näytteenoton avulla työn aikana. Maa-ainesten vastaanottopaikalla tulee olla asianmukainen lupa kyseisen maa-aineksen vastaanottoon.
Kaivutyöt tulee toteuttaa kuivatyönä siten, että rakentamiseen liittyvä hienon aineksen, ravinteiden ja haitta-aineiden huuhtoutuminen on mahdollisimman vähäistä. Työmaa tulee pyrkiä pitämään mahdollisimman kuivana. Kaivutyöt tulee suorittaa siten, että uusi uoma rakennetaan mahdollisimman valmiiksi ennen kuin ojan vedet ohjataan uuteen uomaan. Kaivutyöt tulee suorittaa siten, että ojavesi samenee mahdollisimman vähän ja maaperä verhotaan sekä sidotaan eroosiomatolla niin pian kuin mahdollista.
Mahdolliset happamat sulfaattimaat tulee huomioida pois kaivettavien maamassojen kaivupaikalla sekä jatkokäsittelyssä. Ko. maiden kaivu ja pois vienti tulee tehdä ympäristöteknisessä valvonnassa.
Liitemateriaalina 3.4. olevassa rakentamisen aikaisen hulevesien hallinnan periaatteet-dokumentissa todetaan, että mikäli alueelle jää happamien sulfaattimaiden leikkauspintoja, tulee paljastuneet pinnat käsitellä kalkkikivellä tai peittää siten, että hapanta valumaa ei pääse syntymään. Mikäli kaivun aikana syntyy happamia valumavesiä, tulee ne neutraloida esim. kalkitsemalla.
Työmaavesien käsittely ja tarkkailu
Alueen työmaavesien käsittelyn suunnittelussa ja itse käsittelyssä tulee huomioida haitta-ainepitoisten maa-ainesten sekä sulfaattimaiden vaikutus veden käsittelyyn. Hakemuksen liitteissä on esitetty Pukkilan alueen työmaa-aikaista hulevesienkäsittelyä. Ympäristönsuojelun tietojen mukaan alueelle ei ole vielä rakennettu liitteessä 3.3. esitettyjä työmaavesien hallinnan ratkaisuja eri alueilta tuleville vesille.
Kullakin rakennusalueella tulee olla käytössä vähintään kullekin alueelle suunnitellut rakennusaikaiset hulevesien käsittelyratkaisut.
Alueelta johdettavien hulevesien tulee täyttää vähintään Turun kaupungin työmaiden hulevesiohjeessa esitettyjä ohjearvot.
Saukonojan veden laatua tulee tarkkailla toimitetun tarkkailusuunnitelman (Saukonojan vesitarkkailu, tarkkailusuunnitelma, 23.9.3022, Sitowise Oy) mukaisesti työn keston ajan. Tarkkailua tulee kuitenkin jatkaa vähintään kaksi kuukautta uoman siirron valmistumisen jälkeen.
Lisäksi tulee toteuttaa jatkuvatoimista vedenlaadun tarkkailua (mittaus pH, sameus, lämpötila, virtaama) rakentamisen aikana ja kaksi kuukautta uoman siirron valmistumisen jälkeen tai vähintään tehostettua näytteenottoa sadetapahtumien aikaan.
Mikäli tarkkailun aikana todetaan aistinvaraisin havainnoin, tarkkailusuunnitelman mukaisissa tuloksissa tai jatkuvatoimisessa tarkkailussa merkittävää pitoisuuksien kasvua tai muita ympäristö- tai terveysriskiä merkittävästi lisääviä seikkoja, tulee toiminnanharjoittajan ilmoittaa asiasta välittömästi vesilain mukaista lupaa valvovalle viranomaiselle (ELY-keskus) ja sopia tarvittavista jatkotoimenpiteistä mahdollisten haittojen poistamiseksi ja ehkäisemiseksi. Lisäksi havainnoista tulee ilmoittaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Uoman siirron vaikutuksia tulee tarkkailla myös vesieliöstöön pohjaeläinnäytteen otolla alueen alapuoliselta osuudelta ennen uoman siirtoa ja uoman siirron jälkeen sekä sähkökoekalastamalla uoman siirron jälkeen.
Työmaalla tulee myös etukäteen varautua häiriötilanteisiin ja ympäristöhaittojen ehkäisyyn.
Melu
Lähialueen asukkaita koskevan häiriön kannalta mahdolliset iskumaista tai kovaa melua aiheuttavat toiminnot tulee tehdä klo 7–18 välisenä aikana. Mikäli työstä ei aiheudu asutuksen kohdalle ohjearvotasoa (Vnp 993/1992) korkeampia melutasoja, on kyseistä työtä mahdollista tehdä myös muina aikoina. Tarvittaessa asutuksen kohdalle kantautuva melutaso on varmistettava luotettavin mittauksin ja tulosten niin edellyttäessä työaikaa on rajoitettava.
Kohteessa tehtävät rakennustyöt (esim. louhinta, paalutus) saattavat niiden kestosta ja työajasta riippuen vaatia ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaisen tilapäistä melua ja tärinää koskevan ilmoituksen tekemistä Turun kaupungin ympäristönsuojeluun. Ilmoitus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa. Ilmoituksen johdosta annetaan päätös. Ilmoituksen tarve tulee varmistaa ennen töiden aloittamista.
Olli-Pekka Mäki
Ympäristönsuojelupäällikkö
Olli-Pekka Mäki
ympäristönsuojelupäällikkö