Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12904.04.20235

10194-2022 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Lääkärikeskuksen laajennus, VII kaupunginosa (P 2022-1288)

Tiivistelmä:

Kyseessä on lääkärikeskuksen laajennuksen rakentaminen Puutarhakadun ja Humalistonkadun kulmaan sijaitsevalle tontille. Naapuri on jättänyt muistutuksen, jonka mukaan hankkeesta aiheutuu naapurille haittaa. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk § 129

Kaupunkiympäristö, ympäristölakimies Nina Mattila 28.3.2023:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

7 kaupunginosan korttelin 22 tontti 2002

Osoite: Humalistonkatu 9

Hakija

Kiinteistö Oy Turun Humalistonkatu 9-11

Rakennushanke

Laajennus:

Toimenpiteinä ovat kiinteistö Oy Humalistonkatu 9:n tilamuutokset, linjasaneeraus sekä 5-kerroksisen laajennusosan rakentaminen. Uudisosan alta puretaan matala liikeosa ja kellarikerros väestösuojineen. Eri tonteilla olevat vierekkäiset (Humalistonkatu 9 ja 11), yhdistetyt kiinteistöt toimivat pääosin lääkäriaseman käytössä. Kaksi nykyisessä Humalistonkatu 9:ssä sijaitsevaa erillistä liiketilaa poistuu, ja yksi, Puutarhakadun puolella oleva liiketila uusitaan muutosten yhteydessä.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 31.07.2010. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

K: Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Korttelialueelle saa rakentaa kaksi kellarikerrosta. Ylempään kellarikerrokseen saa sijoittaa liike- ja työtiloja enintään 50 % kellarikerroksen kokonaiskerrosalasta.

Autopaikkoja on osoitettava vähintään yksi kutakin kerrosalan 120 m2 kohti.

Autopaikat saa osoittaa oman tontin ulkopuolelta, kuitenkin enintään 500 m etäisyydeltä tontilta.

Rakennuksen räystäskorkeuden tulee yhtyä Puutarhakadun puolella naapurirakennuksen räystäskorkeuteen.

Sähkönjakelun muuntamo (5 m x 4 m) tulee sijoittaa rakennuksen sisälle sähkölaitoksen hyväksymällä tavalla.

v: Valokatteinen tila. Tilan poikki saa rakentaa kerroksia yhdistäviä yhdyskäytäviä ja portaan.

Puutarhakadun puoleinen seinä tulee rakentaa lasirakenteisena.

Poikkeukset (MRL 58 §)

POIKKEUKSET KAAVAMÄÄRÄYKSISTÄ

- 5-kerroksinen rakennus ylittää sisäisen rakennusalueen alan sijoittuen osittain 2-kerroksiseksi merkityn rakennuksen alueelle.

- 2-kerroksinen lasikatteinen osuus ei ulotu 5. kerroksisen rakennuksen tasalle eikä Puutarhakadun puoleiseen julkisivun pintaan asti. Lasirakenteinen seinän osa on korvattu ulkoseinällä ja ikkunoilla.

Lasikate on korvattu kattoikkunoilla. Kaavassa vaadittu räystäskorko toteutuu.

- Rakennusoikeus ylittyy 495 m2, 6,5 % johtuen maantasokerrokseen rakennettavasta parkkihallista.

POIKKEUKSET RAKENNUSJÄRJESTYKSESTÄ

- Viherkertoimen vaatimusta ei täytetä (0,6 liike- ja toimistorakennusten alueet), tontilla päästään nyt siniviherkertoimeen 0,18.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

​Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Kiinteistön 853-7-22-10 omistaja on jättänyt muistutuksen, jossa tuodaan esille, että rakennuspaikalla tehtävistä purkutöistä ja rajaan kiinni rakentamisesta aiheutuu haittaa naapurille. Muistutuksen mukaan uudisrakennus tulee varjostamaan naapurin tonttia, vaarantamaan pihayksityisyyden, alentamaan kiinteistön arvoa ja vaikeuttamaan tontin jatkokehitystä.

​Hakijalle varattiin mahdollisuus vastineen antamiseen muistutukseen. Hakijan vastineessa todetaan, että tontin täydennysrakentuminen ja rakennusoikeuden käyttäminen edellyttää osittaista vanhojen rakennusten purkamista. Haettu ei aiheuta mitään normaalista purkutyöstä poikkeavaa haittaa naapureille. Purkutyö tehdään voimassa olevien määräysten mukaan ja purkuaika pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Purkutyöstä informoidaan naapureita ja mahdolliset vahingot korvataan.

Hakemuksessa esitetty hanke ei poikkea asemakaavan mukaisesta korkeudesta ja poikkeusta haetaan oman tontin sisäosaan. Myös naapureilla on mahdollisuus rakentaa rajaan kiinni, kuten he ovat tehneetkin, eikä haettu sijoittuminen millään tavalla rajoita heidän oikeuttaan jatkossa. Hakijan mukaan Puutarhakadulla naapuriin päin on jätetty väli, jotta perustaminen voidaan tehdä käyttäen nykyisiä maanpaineseiniä kellarissa. Tällä on nimenomaan pyritty varmistamaan, että naapurirakennukselle ei aiheudu vaurioita. Tästä syystä ei myöskään tontille tehdä kahta kellarikerrosta, jotka kaava mahdollistaisi. Rakennuksen ulkoseinä on umpinainen, koska se toimii myös palomuurina. Palomuuri varmistaa sen, että palotilanteessa palo ei leviä kiinteistöstä toiseen. Julkisivupinta on sileää valkobetonia, joten se on naapuriin näkyviltä osiltaan siisti. Seinään ei myöskään ole mahdollista tehdä ikkunoita paloteknisistä syistä, jolloin siinä ei ole naapureiden piha- tai asuinyksityisyyttä heikentäviä ikkunoita. Uudisrakennuksessa ei myöskään ole potilaiden yöpymistiloja tai muutakaan toimintaa yöaikana, joten naapureita mahdollisesti öisin häiritseviä valaistuksia ei ole

​Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

​Kyseessä on lääkärikeskuksen laajennuksen rakentaminen. Humalistonkatu 9:n tontilta puretaan 1-kerroksiset rakennukset ja niiden alla oleva kellarikerros. Tilalle rakennetaan uusi vanhaan rakennukseen liittyvä pääosin 5-kerroksinen laajennus. Laajennuksen keskelle sijoittuu 2-kerroksinen osa. Laajennuksen alle rakennetaan uusi kellari, johon sijoittuvat autopaikat, väestönsuojat ja muuntaja. Uusi iv- konehuone rakennetaan vesikatolle. Vanha rakennus saneerataan. Laajennusosan pääkäyttäjänä toimii Terveystalo Turku Pulssi, katutason pienempään liiketilaan sijoittuu apteekki.

​Rakennusoikeus tontilla jakautuu seuraavasti kerrosalaneliömetreinä: 3830 (vanha rakennus) + 2900 (v-kerroksinen rakennus) + 970 (2-kerroksinen rakennus). Rakennusoikeus ylittyy 495 m2, 6,5 % johtuen maantasokerrokseen rakennettavasta parkkihallista. Hakijan perustelun mukaan kaavan mukaan korttelialueelle saa rakentaa kaksi kellarikerrosta, johon kaavassa vaaditut, 1 ap/120 k-m2, autopaikat oli ajateltu sijoittaa. Rakenne ja geo-suunnittelijoiden selvityksen mukaan toisen kellarikerroksen rakentaminen aiheuttaisi ympäröiville rakennuksille suuren vaurioitumisen riskin, joten toisen kellarikerroksen rakentamisesta on luovuttu. Kiinteistön toiminnasta johtuen sekä asiakkaiden että henkilökunnan autopaikkojen tarve on kiistämätön ja niiden tulee sijaita lähellä. Näin ollen päädyttiin osoittamaan osa laajennuksen maantasokerroksesta autopaikoitukselle. Autopaikat lasketaan 1. kerroksessa kerrosalaan/ rakennusoikeuteen toisin kuin kellarissa sijaitsevat. Tämä kerrosalan lisäys yhdistettynä vaadittuihin tiloihin aiheuttaa rakennusoikeuden ylityksen. Kerrosalaan laskettava parkkialue ei itsessään lisää autopaikkavelvoitetta tai väestösuojan rakentamisen velvoitetta.

​Hakijan suunnitelmissa 5-kerroksinen rakennus ylittää sisäisen rakennusalueen alan sijoittuen osittain 2-kerroksiseksi merkityn rakennuksen alueelle. Hakijan perustelujen mukaan kaavan mukaiseen L-malliseen rakennusalueeseen (5-kerroksinen osuus) ei pystytä järkevästi toteuttamaan vaadittuja tiloja, ilman että rakennusalueen rajaa ylitetään. Nykyinen toiminta vaatii lisää vastaanottohuoneita, uudet hammashuollon tilat, uudet leikkaussalit oheistoimistoineen, välinehuollon ja kohtuullisen kokoisen henkilöstöruokalan. Leikkaussalien koko (pitkät pilarivälit) ja niihin liittyvät oheistoiminnot mitoittavat koko laajennusosaa. Tilojen ja kulkuväylien vaaditut leveydet aiheuttavat väistämättä sisäisen rakennusalueen rajan ylityksen. Kaavassa 5-kerroksinen osuus on mitoitettu nykyiselle toiminnalle aivan liian kapeaksi. Lisäksi toisiaan tukevien toimintojen tulee sijaita kohtuullisten etäisyyksien päässä toisiinsa, mikä puoltaa tilojen sijoittamista valokuilun ympärille u-muotoiseen asetelmaan. Tällöin liittyminen vanhaan rakennukseen tapahtuu kahdesta kohtaa yhden kohdan sijasta, mikä on kulkulogistiikan puolesta järkevää.

​Valokatteista tilaa koskevan kaavamääräyksen mukaan tilan poikki saa rakentaa kerroksia yhdistäviä yhdyskäytäviä ja portaan. Puutarhakadun puoleinen seinä tulisi rakentaa lasirakenteisena. 2-kerroksinen rakennuksen osa on kaavassa määritelty valokatteiseksi ja osoitettu ulottuvan Puutarhakadun julkisivupintaan asti. Räystäskorko on määrätty 5. kerroksisen rakennuksen tasolle. Hakijan suunnitelmassa 2-kerroksinen lasikatteinen osuus ei ulotu 5. kerroksisen rakennuksen tasalle eikä Puutarhakadun puoleiseen julkisivun pintaan asti. Lasirakenteinen seinän osa on korvattu ulkoseinällä ja ikkunoilla. Lasikate on korvattu kattoikkunoilla. Kaavassa vaadittu räystäskorko toteutuu. Hakijan perustelujen mukaan kaavaselostuksesta (13/2009) käy ilmi, että 2. kerroksinen valokattoinen tila osa on ajateltu korkeaksi yhtenäiseksi tilaksi, jotta lasinen julkisivu jättäisi näkyviin Humalistonkadun puoleisen rakennuksen alkuperäisen idean. Lääkärikeskukselle korkea tila on tarpeeton. Korkeaan tilaan ei pystytä järjestämään mitään toiminnan vaatimia tiloja. Lääkärikeskus ei tarvitse hulppeaa aulaa tai ravintolaa. Sen sijaan keskellä sijaitseva matala 2-kerroksinen osa luo rakennukseen valokuilun, josta saadaan päivänvaloa muuten pimeiksi jääviin tiloihin ja joka ympärikäveltävänä on hyvin perusteltavissa. Lisäksi korkea tila muuttaisi palo-osastoja siten, että korkean tilan vastaiset ikkunat olisi tehtävä palo-osastoituina, mikä lisäisi kustannuksia tarpeettomasti. 12-vuotta vanhan kaavan vaatimus suuresta, kaakkoon avautuvasta, lasijulkisivusta ja lasikatteesta ei ota huomioon nykyisiä energiamääräyksiä, energian hintaa tai pyrkimyksiä energiatehokkuuteen. Sen sijaan toiminnan vaatimiin tiloihin tarvitaan ja halutaan järjestää päivänvalo ikkunoilla aina kun se on mahdollista.

​Rakennusjärjestyksen viherkertoimen vaatimusta 0,6 ei täytetä. Hakija arvioi, että tontilla päästään enintään arvoon 0,18. Hakija perusteluissa todetaan, että tontilla ei ole lainkaan piha-aluetta. Ainoa mahdollisuus lisätä kasvillisuutta tontilla, on hakijan mukaan istuttaa suunnitellun 2-kerroksisen osan katolle maksaruohokatto, jolla päästään lukuun 0,18. Hakemusta ehdotetaan puollettavaksi ehdollisena. Ehdon mukaan siniviherkertoimen tavoitetasoa tulee vielä tutkia sisäpihalla. Lisäksi ehdotetaan, että iv-konehuoneen sijoittelussa tulee välttää ratkaisuja, jotka varjostavat naapuria.

​Hankkeesta on keskusteltu liikennesuunnittelupäällikön kanssa ja pyydetty hakijaa täydentämään liikenteellisiä selvityksiä. Hakemusta ehdotetaan puollettavaksi liikennesuunnitteluun liittyvillä ehdoilla. Puutarhakadun puoleisessa parkkihallissa on oltava valojärjestely, jossa vihreä suunta tontille. Ehto on tarpeen, ettei autojen tarvitse jonottaa kadulla pääsyä halliin. Koska Puutarhakatu on vilkkaasti liikennöity ja sillä on pyörätie ja jalkakäytävä, myös apteekin/myymälätilan jakelun ja purun järjestelyistä on otettu ehto päätökseen.

​Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. Poikkeuksen myöntäminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. (MRL 171 §).

Liite 1​Asemapiirros 14.10.2022

Oheismateriaali 1​Sijaintikartta

Oheismateriaali 2​Naapurin muistutus 5.1.2023

Oheismateriaali 3​Hakijan vastine 23.1.2023​

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää seuraavilla ehdoilla hakemuksen ja 14.10.2022 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

-​ Iv-konehuoneen sijoittelussa tulee välttää ratkaisuja, jotka varjostavat naapuria ja siksi Iv-konehuone tulee vetää kauemmas tontin itäreunasta.

-​​ Siniviherkertoimen tavoitetasoa tulee tutkia sisäpihalla.

-​​ Puutarhakadun puoleisessa parkkihallissa on oltava valojärjestely, jossa vihreä suunta tontille.

-​​ Puutarhakadun pyörätietä ja jalkakäytävää ei saa käyttää apteekin/myymälätilan jakeluun ja purkuun.

​Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (7 kpl), yhteensä 1640 euroa.

Päätöksen voimassaolo

​Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

​Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Hellsten.​​​

Jakelu

aoKiinteistö Oy Turun Humalistonkatu 9-11
tiedRetta Services Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX
tpvXXXXX


Liitteet:

Kylk § 129
Liite 1:Asemapiirros 14.10.2022