Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja5813.03.2023 

10797-2022 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Matkaviestintukiaseman sijoittaminen, Ispoinen (P 2022-1335)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, rakennusvalvonta, valvontalakimies Esa Mettälä 4.3.2023:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Ispoisten kaupunginosan (45) yleinen alue 9903-0 ja tila Ispoinen 429-1-44, vuokra-alueen pinta-ala n. 85 m2

Osoite: Eteläkaari 6 (Wibeliuksen puisto)

Hakija

Dna Tower Finland Oy (3209137-3)

Rakennushanke

Rakennetaan matkaviestintukiasema, joka koostuu vapaasti seisovasta putkiristikkomastosta 36 m ja laitesuojasta 8,5 m2.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alue kuuluu 12.8.1972 ja 2.8.1986 voimaan tulleiden asemakaavojen mukaan Wibeliuksenpuisto -nimiseen lähivirkistysalueeseen. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

Lähivirkistysalue (VL), Wibeliuksenpuisto

Poikkeukset

Matkaviestintukiaseman sijoittaminen asemakaavan mukaiselle lähivirkistysalueelle (MRL 58 §)

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Ispoisissa Wibeliuksenpuistossa Eteläkaaren pohjoispuolella. Maston sijoituspaikan välitön lähiympäristö on puistometsää. Masto tulisi sijoittumaan puistossa kulkevan ulkoilureitin välittömään läheisyyteen sen pohjoispuolelle. Rakennuspaikasta etelään jonkin matkan päässä on Katariinan asuinalue.

Hakija on perustellut poikkeamishakemustaan sillä, että suunniteltu asema poistaa matkapuhelinkuuluvuuden katveita ja lisää erityisesti datakapasiteettia alueella. Masto tulee palvelemaan myös muita teleoperaattoreita. Hakijan mukaan lähtökohtana tukiaseman rakentamiselle on parempien ja laadukkaampien matkaviestinpalveluiden tarjoaminen alueen asukkaille, palveluille, yrittäjille, työntekijöille sekä alueen liikenneväylillä liikkujille. Koska yhden tukiaseman kapasiteetti on rajallinen, tukiasemia täytyy rakentaa suhteellisen tiheästi alueilla, joissa on paljon ihmisiä. Hakijan mukaan etäisyydet lähimpiin olemassa oleviin mastoihin ovat niin suuret, ettei alueelle ole mahdollista saada laadullisesti ja kapasiteetiltaan riittävää palvelua jo olemassa olevia tukiasemapaikkoja hyödyntäen. Alueella ei myöskään ole valmiita rakenteita, joita voisi hyödyntää tukiasemalaitteiden sijoittamisessa.

Hakija on pyrkinyt vähentämään visuaalista haittaa maston rakenteella ja värityksellä. Suunniteltu masto on kapearakenteinen eikä siinä ole haruksia, lentoestevaloja eikä lentoestemaalauksia. Pylvään yläosa näkyisi jonkin verran lähiympäristöön, mutta harmaa väritys ja pylvään kapearakenteisuus edistävät sen sulaumista huomaamattomasti ympäristöön.

Suunnitellun sijoituspaikan lähiympäristössä kasvaa metsää. Tukiasemasta huolimatta puusto säilyy miltei ennallaan, koska pylvään ja laitesuojan rakenteet sijoittuvat pääosin puustolta vapaalle alueelle. Rakentamisen vuoksi joudutaan kaatamaan vain muutama suurempi mänty, joiden rungot jätetään maastoon lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Tukiasemaa varten ei tarvitse rakentaa huoltotietä, huoltokulku tukiasemalle tulee tapahtumaan jalan olemassa olevan ulkoilureitin kautta. Huoltoajoon liittyvää pysäköintiä varten tarvitaan siihen tarkoitukseen rakennettu asfaltoitu tai laatoitettu tasanne. Se olisi todennäköisesti mahdollista sijoittaa Eteläkaarella olevan bussipysäkin jatkeeksi reunakiven taakse. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pysäköinti tapahtuu kauemmaksi lähikatujen varteen. Huoltokulku tukiasemalle vuosittain on vähäistä, noin 1-3 kertaa.

Tukiaseman sijaintiehdotus on melko huomaamaton paikka puustoisessa puistossa. Mastoa lähimmät asuinrakennukset ovat itä – koillinen - etelä suunnassa lähimmillään n. 70 metrin päässä ja pääsääntöisesti vähintään n. 100 metrin päässä suunnitellusta mastosta. Lännessä lähimmät asuinrakennukset ovat yli 200 metrin päässä. Sijoituspaikan pohjoispuoli on Wibeliuksenpuiston metsäistä lähivirkistysaluetta.

Alustavassa suunnitelmassa on huomioitu myös läheisen, asemakaavassa suojellun Ispoisten kartanon rooli maisemassa. Tukiaseman huippu ei näy rakennuksen harjan takaa Akumentinpuiston pysäköintialueelta katsottaessa.

Tukiasemien sijoittelua ja suojaetäisyyksiä säädellään varsin tarkasti ja hakijan esittämän selvityksen perusteella ei voida katsoa, että tukiasema muodostaisi turvallisuusriskiä alueen asukkaille. Hakijan mukaan tukiasema ei myöskään aiheuta häiriötä radio- tai tv-lähetyksiin, eikä häiritse muiden operaattoreiden tukiasemia. Asennukset tehdään lakien ja määräysten mukaisesti siten, ettei tukiasemasta aiheudu terveyshaittaa ympäristöön. Kun otetaan huomioon hakijan esittämät perustelut tukiasemien tarpeesta, on poikkeamiselle katsottava olevan maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:ssä tarkoitettu erityinen syy.​

Kaavoitus, liikennesuunnittelu, kaupunkiympäristön kunnossapito, ympäristönsuojelu ja liikuntapalvelut ovat arvioineet hanketta 7.4.2022 päivättyjen suunnitelmien perusteella ja katsoneet, ettei estettä tukiaseman sijoittamiselle ole, jos tukiasema sijoitetaan 7.4.2022 päivätyn asemapiirroksen mukaiselle paikalle. Kannanotto on huomioitu päätöksen ehdoissa.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1 Asemapiirros 7.4.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös

Päätin myöntää hakemuksen ja 7.4.2022 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset seuraavilla

ehdoilla:

- Laitesuojan tulee olla harmaa ja sävyltään lähellä mäenrinteen kallioiden väriä. Laitesuojassa tulee olla

ritiläpinta.

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (2 kpl), yhteensä 1290 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 22.3.2023.

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä maankäyttöjohtaja Kimmo Suonpää:

Kimmo Suonpää

Kaupunkirakentamisjohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.


Liitteet:

Kypa § 58
Liite 1:Asemapiirros 7.4.2022