Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue 
Kaavoituspäällikkö321.03.2023 

2240-2023 (02 08 00, 10 02 03)

Spacemaker-ohjelman hankinta

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari 16.3.2023:

Hankinnan tausta

​Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaavoituksessa pyritään nopeuttamaan asemakaavojen valmistelua. Tätä tavoitetta edesauttavat hyvät ja ajanmukaiset työkalut, joita edustaa Spacemaker-niminen verkossa käytettävä ohjelma. Ohjelma on jo ollut kaavoituksessa testikäytössä ja se on todettu hyödylliseksi.

​Ohjelman avulla voidaan luonnostella ja havainnollistaa eri suunnitelmavaihtoehtoja, se tuottaa reaaliaikaista tietoa pinta-aloista, autopaikkamääristä ym. ja helpottaa siten vaihtoehtojen vertailua. Lisäksi ohjelma tuottaa kaavoituksessa tarvittavia analyysitietoja, kuten esim. varjo- ja valoisuus-, pienilmasto ja tuulisuus-, liikennemelu- ja näkymätutkielmat.

​Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta.

​Tarjouksen sisältö ja perusteet hankinnan tekemiselle

Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaavoitus on pyytänyt tarjouksen selainpohjaisen Spacemaker-ohjelman hankinnasta kaavoituksen käyttöön. Ohjelmaa myy ArkSystems Oy, joka on tarjonnut ohjelman Spacemaker Single-User Annual Subscription vuosilisenssiä hintaan 3 590 euroa ALV 0​ %. Lisenssi on tarpeen ottaa kaavoituksessa kolmen henkilön käyttöön, jolloin yhteenlaskettu hinta on 10770 euroa.

Hankinta tehdään suorahankintana, koska toista vastaavaa ohjelmistoa ei ole olemassa.​

Toimivalta

​Turun kaupungin hallintosäännön 75 §:n mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät hankinnoista talousarvion puitteissa ja päättävät alaistensa viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Tällä tarkoitetaan oikeutta tehdä hankintapäätös ja solmia sitoumus kaupungin puolesta.

​Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen (29.11.2021 47 §) mukaan vastuualueiden päälliköt vastaavat hankittavien tavaroiden ja palvelujen sopivuudesta toiminnan asettamiin tarpeisiin sekä osaltaan kaupungin sekä lautakunnan antaman ohjeistuksen noudattamisesta hankintoja tehtäessä.

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden viranhaltijoiden hankintavaltuudet 11.1.2022 § 12.

Päätös​Päätän edellä esitetyin perustein, että ArkSystems Oy:ltä hankitaan ohjelmaan Spacemaker Single-User Annual Subscription kolme vuosilisenssiä yhteishintaan 10770 euroa/vuosi (alv 0%). Hankinta tehdään kustannuspaikalta 40440 kaavoitus, keskusta-alue.

​Hankintayksikköä sitova sopimus tai tilaus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai tilauksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

​Hankintasopimus tai tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen tiedoksi.

​Lisätiedot: kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, p. 050 5589 214

​Paula Keskikastari

kaavoituspäällikkö

​​

Oikaisuohje liitteenä

Jakelu

aoArksystems Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta