Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11321.03.20231

1960-2023 (00 01 02, 02 08 00)

Maanomistajan konsultin pätevyysvaatimukset kaavoitusprosessissa

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vastuulla on asemakaavojen laadinta. Maanomistaja voi palkata oman konsulttinsa tukemaan kaavoitusta asemakaavoissa, joiden valmisteluun ei liity suuria ristiriitoja eikä monimutkaisia selvitystarpeita. Kaavan laadinnassa tukevan konsultin tulee täyttää vastaavat vähimmäiskriteerit, kuin kaupungin käyttämät kaavaa laativat konsultit.

Kylk § 113

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari ja asemakaavapäällikkö Anri Linden 17.3.2023:

Kaavoituksen asiantuntijapalveluiden puitejärjestely vuosille 2023-24 kilpailutettiin joulukuussa 2022 kaupunkiympäristölautakunnan 13.12.2022 § 489 päättämillä valintakriteereillä. Kilpailun pohjalta valittiin mm. kaupungin käyttämät kaavaa laativat konsultit, joiden valinnat kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 28.2.2023 § 86. Tarjouskilpailussa asetettiin vähimmäiskriteerit palveluntuottajien osaamiselle, jotta varmistutaan siitä, että konsultin käyttö aidosti hyödyttää ja nopeuttaa kaavan valmistelua.

Kaupunginhallitus päätti 6.2.2023 § 53 hyväksyä toimenpiteet ja palvelulupaukset kaavoituksen keston lyhentämiseksi. Niihin sisältyi palvelulupaus siitä, että yksityinen maanomistaja voi tuoda oman resurssinsa kaupungin oman valmistelijan tai puitesopimuskonsultin tueksi. Tämän lisäksi kaupunki tarjoaa kilpailuttamansa puitesopimuskonsultit yksityisen maanomistajan kaavahankkeeseen.

Maanomistajan palkkaamaa konsulttia voidaan pääsääntöisesti käyttää vain sellaisten kaavojen valmistelussa, joihin ei liity suuria ristiriitoja eikä monimutkaisia selvitystarpeita. Kaupunki vastaa edelleen sille lain mukaan kuuluvista velvoitteista sekä siitä, että kaavan käsittely ja sisältö vastaavat lain vaatimuksia. Kaupungilla on tarve ja velvollisuus valvoa laajempaa muodostuvaa kokonaisuutta, yleisen edun toteutumista sekä kaupungin tasapainoista kehitystä. Kaupungin asiakkaita ovat kaikki kaupungin asukkaat ja toimijat, ja kaupungin tulee huolehtia hyvän ympäristön muodostumisesta, virkistysalueiden riittävyydestä, erityisten rakennetun ympäristön ja luonnonarvojen säilymisestä, palveluiden saatavuudesta sekä liikenteen toimivuudesta. Kaupunki ohjaa ja valvoo asemakaavan valmistelua, kaavoitusprosessin oikeellisuutta sekä kaavan sisältöä.

Niissä tapauksissa, joissa maanomistaja itse valitsee ja palkkaa konsultin kaavan valmistelun tueksi, on tarpeen määritellä vähimmäiskriteerit konsultin pätevyydelle. Näitä ovat seuraavat:

1.​​ Konsultin kokemus

Palvelusta vastaavalla asiantuntijalla tulee olla kokemusta yhdyskuntasuunnittelun ja kaavoituksen asiantuntijana toimimisesta vähintään viisi (5) vuotta ja muilta osin täyttää SKOL-henkilöryhmittelyn 02 – Vanhemmat konsultit / vanhemmat erityisalojen suunnittelijat / vanhemmat

asiantuntijat / vanhemmat projektiarkkitehdit vaatimukset. Konsultin pätevyyttä todentaessa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia SKOL-henkilöryhmittelyjä.

2.​​ Konsultin osaaminen

Palvelusta vastaavalla asiantuntijalla tulee olla tarvittava osaaminen ja näyttöjä kaavasuunnittelusta ja kaava-asiakirjojen valmistelusta. Valmiita kaavakarttoja ja -selostuksia tulee olla vähintään neljä.Pätevyyden arvioimiseksi tulee esittää asemakaavakartta ja -selostus töistä, jotka asiantuntija on ilmoittanut referensseiksi. Valmiiksi kaavasuunnitelmaksi soveltuu vähintään päätöksentekoelimessä hyväksytty kaavaehdotus. Referensseissä tulee ilmoittaa hankkeen tilaajan yhteystiedot sekä toteutetun hankkeen ajankohta.

Referenssikohteiksi ei hyväksytä vain yhtä kiinteistöä tai hyvin suppeita / pientä aluetta koskevia kaavasuunnitelmia. Suunnittelukohteiden tulee olla kaupunkimaisen ympäristön kohteita.

3.​​ Konsultin pätevyys

Pätevyyden todentamiseksi tulee esittää suunnittelijoiden CV:t tai ansioluettelot, josta selviää nimetyn henkilön koulutus, erityisosaaminen ja kokemus kaavahankkeiden suunnittelutehtävistä.​ ​ Asiantuntija kuuluu Kaavan laatijoiden rekisteriin ja hänellä on kaavan laatijan pätevyys.

Konsultti tulee aina hyväksyttää kaavoituksessa ennen, kuin suunnittelutyötä aletaan valmistella. Kaavoitus- tai asemakaavapäällikkö arvioi konsultin pätevyyden.

Oheismateriaali 1Voimassa olevat SKOL-henkilöryhmittelyt

Oheismateriaali 21.5.2023 voimaan tulevat SKOL-henkilöryhmittelyt

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:​

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyt pätevyyskriteerit kaavaa laativalle konsultille niissä tapauksissa, joissa maanomistajan palkkaama konsultti toimii kaavan valmistelijan tukena.

​Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää, että tämä päätös voidaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue