Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 106 | 21.03.2023 | 9 |
1588-2023 (10 03 02)
Lausunto Luolavuoren koulun tarveselvityksestä
Tiivistelmä:
Luolavuoren koulun koulurakennusta koskeva tarveselvitys on valmistunut ja tilapalvelut pyytää siitä kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoa.
Kylk § 106
Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen ja liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola 15.3.2023:
Luolavuoren koulun tarveselvityksen tavoitteena on selvittää Luolavuoren koulun ja sen yhteyteen ajatellun uuden päiväkodin toiminnalliset tilatarpeet ja nykyisen Luolavuoren koulurakennuksen kunto. Toiminnallisten tilatarpeiden sekä nykyisen koulurakennuksen kunnon ja korjaustapaselvityksen pohjalta on tarkoitus ratkaista mikä kolmesta alustavasta ratkaisuvaihtoehdosta on toiminnallisesti, rakennusteknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisin.
Ratkaisuvaihtoehtoja on kolme:
A. Nykyisen koulurakennuksen peruskorjaus
B. Nykyisen koulurakennuksen osittainen purku, säilytettävän osan peruskorjaus ja uudisosan rakentaminen
C. Nykyisen koulurakennuksen purku ja uudisrakennus
Tilapalvelut esittää ratkaisuna vaihtoehdon C toteuttamista.
Luolavuoren koulun tarveselvitys on valmistunut ja konsernihallinnon tilapalvelut pyytää siitä lausuntoa kaupunkiympäristölautakunnalta.
Tausta ja nykytilanne
Lukuisten sisäilmailmoitusten vuoksi Luolavuoren koulurakennuksessa on tehty useita erilaisia tutkimuksia mm. kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus sekä altistumisolosuhdearvio. Tutkimusten perusteella Luolavuoren koulurakennus suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2020 ja koulun toiminta siirtyi väistötiloihin Ruiskadun kampukselle.
Vuonna 2016 väistötiloihin Inkilänkadulle ovat siirtyneet myös Luolavuoren koulun toiminta-alueittain opetuksen (TOI) vaikeimmin kehitysvammaiset oppilaat Pääskyvuoren ja Hepokullan kouluilta. Luolavuoren koulun Pääskyvuoren ja Hepokullan yksiköiden tilat eivät enää täyttäneet erityisen tuen oppilaiden oppimisympäristövaatimuksia. Tilat olivat toimintaan sopimattomat ja huonokuntoiset eikä oppilaiden turvallisuutta voitu taata. Lisäksi henkilökunta ja oppilaat oireilivat runsaasti. (Luolavuoren koulun tarveselvitys 15.3.2016)
Luolavuoren yläkoulun erityisopetuksen luokilla ei ole ollut yleisopetuksen yläkoululuokkia vertaisryhminä. Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksen yhteydessä (KHKehi 1.2.2021 9§) päätettiin Luolavuoren yläkoulun erityisopetus siirtää Linnakaupungin monitoimitaloon siirtyvän Topeliuksen yläkoulun yhteyteen.
Luolavuoren koulun tarveselvityksessä tutkittiin myös mahdollisuutta sijoittaa Ispoinen-Petrelius päiväkodin Rätiälänkadun yksikkö (5 ryhmää, joista yksi esiopetusryhmä, ja 75 hoitopaikkaa) sekä Uittamon päiväkodin monivammaisten lasten ryhmä (8 paikkaa) koulun yhteyteen aiottuun uuteen päiväkotiin.
Uudessa päiväkodissa olisi näin ollut maksimissaan seitsemän ryhmää ja 134 hoitopaikkaa. Koulun ja päiväkodin yhteisen tilaohjelman bruttoalaksi muodostui noin 12 000 m², joka ylittää noin 3 000 m² tontin sallitun rakennusoikeuden 9 000 m². Tästä johtuen uuden päiväkodin sijoittamisesta Luolavuoren koulun yhteyteen luovuttiin lukuun ottamatta esiopetusta.
Tarveselvityksessä käsitellään nyt kokonaisuutta, joka käsittää Luolavuoren alakoulun, esiopetuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan.
Turussa oppilaan oma koulu määräytyy oppilaan asuinosoitteen perusteella. Oppilaiden sijoituksessa tulee ottaa huomioon maksimioppilasmäärän puitteissa pedagogiset ja toiminnalliset vaikutukset, mm. opetusryhmien koko eri kouluissa tai esim. oppilaan kielivalinnat. Keskitetyn palvelun luokille oppilaat ohjautuvat erityispalvelupäällikön tekemän erityisen tuen päätöksen perusteella. (Oppilaaksioton perusteet Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.8.2021 alkaen.)
Luolavuoren koulu on lähikoulu oppilasalueen alakouluikäisille 7–12-vuotiaille oppilaille. Tämän lisäksi Luolavuoren koulu toimii keskitetyn palvelun yhtenäiskouluna tarjoten opetusta vaativan erityisen tuen oppilaille (1.–9. luokat) koko Turun kaupungin alueelta. Luolavuoren koululla on kolme toimipistettä: Piiparinpolku 3, Ruiskatu 8 ja Inkilänkatu 4.
Piiparinpolulla koulua käy yhteensä 36 oppilasta, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita on 29 neljässä ryhmässä ja toiminta-alueittain opetuksen oppilaita seitsemän yhdessä ryhmässä. Koulun henkilökuntaa Piiparinpolulla on yhteensä 31, viisi luokanopettajaa, yksi luokaton opettaja ja 25 koulunkäynnin ohjaajaa.
Ruiskadulla väistökoulun tiloissa koulua käyvät Luolavuoren koulurakennuksesta väistöön vuonna 2020 siirtyneet alakoulun yleisopetuksen 1.–6. vuosiluokat sekä keskitetyn palvelun yhtenäiskoulun 1.–9. vuosiluokat. Oppilaita on yhteensä noin 430 ja luokkia 38. Opettajia Ruiskadun toimipisteessä on 38, oppilaiden tukena työskentelee 59 koulunkäynninohjaajaa, luokattomia opettajia on 11 ja lisäksi rehtori, apulaisrehtori ja koulusihteeri. Yhteensä koulun henkilökuntaa Ruiskadun toimipisteellä on tällä hetkellä 111.
Inkilänkadulla oppilaita on yhteensä 20 ja luokkia neljä. Koulun henkilökuntaa Inkilänkadun toimipisteessä on yhteensä 21, opettajia on neljä ja koulunkäynninohjaajia 17. Toiminta-alueittain opetuksen oppilailla, vaikeimmin kehitysvammaisilla oppilailla, on lähes kaikilla oma henkilökohtainen ohjaaja.
Luolavuoren yhtenäiskoulussa on lukuvuonna 2022–2023 kaikissa kolmessa toimipisteessä yhteensä oppilaita noin 500 ja henkilökuntaa noin 163.
Väestöennusteen mukaan Ilpoinen-Luolavuori-Puropelto-oppilasalueeseen kuuluvien Haritun, Ilpoisten, Ispoisten, Katariinan, Koivulan, Luolavuoren ja Peltolan alakouluikäisten 7–12-vuotiaiden lasten lukumäärä vaihtelee melko vähän seuraavien vuosikymmenten aikana.
Tällöin Luolavuoren ja Ilpoisten alakouluissa ei ole tarvetta yleisopetuksen oppilaspaikkojen määrän muutoksiin. Erityisopetuksen oppilaiden määrän kehitystä on vaikea ennustaa.
Tuleva toiminta
Luolavuoren yläkoulu toimii keskitetyn palvelun kouluna tarjoten opetusta vaativan erityisen tuen oppilaille koko Turun kaupungin alueelta. Yläkoulu toimii tällä hetkellä kahdessa eri toimipisteessä: Ruiskatu 8 ja Inkilänkatu 4. Oppilaita yläkoulussa on lukuvuonna 2022–2023 yhteensä 79 kymmenessä ryhmässä. Luolavuoren yläkoulun erityisopetuksen luokilla ei ole ollut yleisopetuksen yläkoululuokkia vertaisryhminään. Jotta erityisopetuksen luokilla olisi oman luokka-asteen vertaisryhmiä koulussa, päätettiin Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksen yhteydessä (KHKehi 1.2.2021 9 §) Luolavuoren yläkoulun erityisopetus siirtää Linnakaupungin monitoimitaloon siirtyvän Topeliuksen yläkoulun yhteyteen.
Tulevan Luolavuoren toimipisteeseen siirtyvät nykyisten Ruiskadun ja Inkilänkadun toimipisteiden alakoulun 1.–6. luokan oppilaat ja Ispoinen-Petrelius päiväkodin esikoululaiset Ruiskadun ja Rätiälänkadun toimipisteistä.
Luolavuoren koulu ja esiopetus
Oppilasmäärät: 5 sarjainen alakoulu | ryhmät | oppilaat |
2-sarjainen yleisopetus 1.–6.lk | 12 | 300 |
3-sarjainen erityisopetuksen pienluokat 1.–6.lk | 18 | 144 |
Esikoululaiset | 2 | 42 |
Oppilaat yhteensä | | 486 |
Henkilökuntaa Luolavuoren koulussa on paljon. Opettajien kanssa luokissa oppilaiden tukena työskentelee koulunkäynninohjaajia. Ohjaajien määrä luokissa vaihtelee oppilaiden henkilökohtaisten tuen tarpeiden mukaan. Luolavuoren koululla työskentelee myös luokattomia opettajia sekä rehtori, apulaisrehtori ja koulusihteeri.
Koulun henkilökunnan lisäksi Luolavuoren koulurakennuksessa tulee työskentelemään varhaiskasvatuksen esiopetuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan henkilökuntaa, oppilashuollon, siivouspalveluiden ja valmistuskeittiön henkilökuntaa. Yhteensä noin 135 henkilöä.
Rakennuksen tulevaa laajuutta on arvioitu alustavien huonetilaohjelmien avulla. Yhdessä toimijoiden kanssa on määritelty henkilömäärien ja toiminnan perusteella tarvittavien tilojen määrät ja laajuus. Kokonaisuuden hyötyala tarkentuu hankesuunnitteluvaiheessa varsinaisen rakennussuunnittelun myötä.
– Huonetilaohjelma 6455 m²,
– Bruttoala 9037 m²
Toteutettavat väestönsuojat sisältyvät laajuuteen ja oletettavasti normaalikäytössä sisältävät tilaohjelman mukaisia tiloja. Osaa VSS-tiloista ei kuitenkaan voi hyödyntää normaalikäytössä.
Tontin rakennusoikeus on 9000 m² ja sallittu kerrosmäärä II. Hankesuunnittelu- ja rakennussuunnitteluvaiheissa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että huonetilaohjelman kokonaislaajuus ei kasva tilaohjelman mukaisesta huonetilan kokonaislaajuudesta.
Luolavuoren nykyisen koulurakennuksen tekninen kunto
Luolavuorentien koulutalo on alun perin rakennettu 1964 Luolavuoren kansakouluksi. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Veijo Kahra. Koulu on atriumpihakoulu, jonka ympärille luokkahuoneet ryhmittyvät.
Rakennus peruskorjattiin vuonna 2006 Luolavuoren alakoulun ja osittain Vuorelan erityiskoulun käyttöön. Vuonna 2008 valmistui rakennuksen laajennusosa Vuorelan erityiskoulun käyttöön. Samana vuonna Luolavuoren koulu ja Vuorelan koulu yhdistyivät hallinnollisesti Luolavuoren yhtenäiskouluksi.
Luolavuoren koulurakennuksesta on tehty useita sisäilmailmoituksia. Sisäilmahaittaepäilyjen johdosta kiinteistössä tehtiin useamman vuoden aikajaksolla erilaisia tutkimuksia kuten:
- Kuntoarvio v. 2018
- Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus 2-3/2020
- Altistumisolosuhdearvio 4/2020
- Korjaustapaehdotus 5/2020
- Elinkaariraportti 7/2020
Kuntotutkimuksessa Luolavuoren koulurakennuksessa havaittiin useampia rakennusteknisiä ongelmia, joiden perusteella tehdyn Altistumisolosuhdearvion mukaan, haitalliset altistumisolosuhteet vaihtelivat asteikolla:
mahdollinen – todennäköinen – erittäin todennäköinen
koulurakennuksen eri osien ja tilojen välillä. Tästä syystä Luolavuoren koulurakennus suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2020 ja Luolavuoren koulurakennuksesta toiminta siirtyi väistötiloihin Ruiskadun kampukselle.
Kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen perusteella suurimpana ongelmana on perustuksiin kohdistuva kosteusrasitus, joka ilmenee kapillaarisena kosteudennousuna perustusrakenteilta alapohjiin, ulko- ja väliseiniin sekä muihin liittyviin rakenteisiin niin alkuperäisen kuin laajennusosankin kohdalla. Kapillaarisen kosteudennousun mahdollistaa rakennuksen perustamistapa, rakennus on perustettu betonisille nauha- ja pilarianturoille kallion varaan ilman kapillaarikatkoa. Tämä ei ole enää nykyisin hyväksyttävä perustamistapa ja on pohjimmaisena syynä monelle ongelmalle, jotka ovat vain laajentuneet ajan mittaan. Kapillaarisen kosteudennousun aiheuttamana rakennuksen pohjalaattaan ja kantaviin väliseiniin on syntynyt kosteus- ja mikrobivaurioita, jotka heikentävät sisäilman laatua ilmavuotojen kautta ja aiheuttavat toisinaan myös selvästi aistinvaraisesti havaittavia tummentumia tai poikkeavaa hajua sekä mm. muovimattojen kemiallista hajoamista.
Korjaustapaehdotuksena on vähentää perustusrakenteisiin kohdistuvaa kosteusrasitusta: - mm. parantamalla salaojituksen toimintaa,
- lisäksi perustuksiin tulee tarvittaessa lisätä rakennuksen sisäpuolinen salaojitus alapohjan alle,
- yrittää estää injektoimalla betonirakenteita tai asettamalla erillisiä kuivausjärjestelmiä perustusrakenteiden vierustoille, mutta näiden korjausten pitkäaikaisesta toimivuudesta ei ole varmuutta,
- ettei kalliopohjaa tai maan muotoja pitkin valu vesiä kohti rakennusta ja sen alle, mutta louhinnan riskinä on kallion tasapainotilan muuttuminen, louhinnasta aiheutuva tärinä voi avata mahdollisia vesisuonia.
Kaikki edellä mainitut korjaustoimenpiteet vaativat massiivisia, ellei jopa koko alapohjarakenteen purkua sekä alkuperäisosassa että laajennusosassa.
Lisäksi koko rakennuksen yläpohja-, vesikatto-, ulko- ja väliseinärakenteiden kostuneiden, rapautuneiden tai muuten vaurioituneiden osien kohdalla, joissa on tehty havaintoja halkeamista ja mikrobi- ja/tai lahovaurioista, korjausehdotuksena on kaikkien vaurioituneiden osien purkaminen. Vaurioituneiden rakenneosien purkaminen hävittää suurimman osan rakennuksesta, käytännössä rakennuksesta jäisi jäljelle vain betoninen pilari-palkkirunko sekä mahdollisesti välipohjan kaksoislaattarakenteen alempi betonilaatta.
Rakennuksen kunnon lisäksi täydellistä peruskorjausta edellyttävät myös koulun toiminnalliset tilatarpeet. Sekä alkuperäisen että laajennusosan rakennusrunkojen pitkä ja kapea muoto, tilojen sijoittuminen pitkien käytävien varsille, ei mahdollista nykyaikaista pedagogista oppimisympäristöä. Nykyisen rakennuksen korjaaminen sellaisenaan ei siis vastaa nykyvaatimusten mukaisia tilaratkaisuja ja esteettömyysvaatimuksia. Luolavuoren koulun kohdalla erityisesti esteettömyysvaatimukset, niin liikkumisen kuin aistiärsykkeidenkin osalta korostuvat, koulun oppilaiden eriasteisten kehitysvamman ja autisminkirjon piirteiden sekä eriasteisten neuropsykiatristen oireiden vuoksi.
Koska kahdessa ratkaisuvaihtoehdossa Luolavuoren koulurakennusta ehdotetaan purettavaksi osittain tai kokonaan, tilapalvelut on pyytänyt lausuntoa Turun kaupungin museokeskukselta, rakennusvalvonnalta ja kaupunkisuunnittelulta Turun kaupungin Luolavuoren koulurakennuksen suojeluasteesta.
Lausuntopyynnössä tilapalvelut esittää, että suojeluvaade voitaisiin Luolavuoren koulun kohdalta poistaa, jotta rakennus voitaisiin tarvittaessa purkaa. Museokeskukselta ja kaupunkisuunnittelulta saadut lausunnot ovat kokonaisuudessaan lausuntopyynnön liitteinä 7 ja 8. Rakennusvalvonnalta ei saatu lausuntoa.
Tilapalvelut esittää toteutettavaksi ratkaisuvaihtoehtoa
C)Nykyisen koulurakennuksen purku ja uudisrakennus
Uudisrakennus takaa terveellisen ja turvallisen, esteettömän ja nykyaikaisen oppimisympäristön toiminnalliset vaatimukset täyttävän kokonaisuuden toteutumisen.
Taloudellinen tarkastelu
Koulujen uudisrakennushankkeiden kustannustaso on tämänhetkisen arvion mukaan 3500–4000 €/m².
Hankkeen kustannustasoon vaikuttavat hankkeen kokoluokka, sijainti ja tilaohjelma. Luolavuoren koulun kohdalla kustannustasoon vaikuttaa myös erityisopetuksen oppilaiden toimintaympäristön vaatimukset kuten liikkumis- ja aistiesteettömyys.
Luolavuoren koulun uudisrakennushankkeen kustannustaso onkin todennäköisesti lähempänä 4000 €/m².
Huonetilaohjelman laajuus on 6455 hum².
Lisäksi rakennukseen tulevat huolto- ja tekniset tilat, aula- ja liikennetilat sekä väestönsuojat, jolloin bruttoala-arvio on 9000 m².
Uudisrakennuksen kohdalla kustannukset olisivat arviolta 31,5–36 M€ (alv.0%).
Lausunto:
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudessa on valmisteltu seuraavansisältöinen lausunto:
Luolavuoren koulu on merkitty vireillä olevan Yleiskaava 2029:n karttaan 8 (Arvokkaat rakennetun ympäristön kohteet) merkinnällä ”Arvokas rakennus tai rakennetun ympäristön kokonaisuus. Arkkitehtonisesti, kulttuurihistoriallisesti ja/tai kaupunki- tai kyläkuvallisesti arvokas rakennetun ympäristön kohde, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Luvanvaraisista toimenpiteistä tulee kuulla museoviranomaista.” Kaupunginvaltuusto hyväksyi yleiskaavaehdotuksen 13.2.2023 § 27. Ehdotus ei ole vielä tullut voimaan, mutta arvokohdemerkintää ei voi siitä enää poistaa.
Luolavuoren koulurakennuksesta tehdyt kuntoselvitykset ja korjaustapaehdotukset osoittavat, että rakennusta ei todennäköisesti pystytä korjaamaan käyttökelpoiseksi. Siksi tilatarveselvityksessä esitetty uudisrakentamisvaihto c on perusteltu. Kaupunkirakenteen ja kulttuurihistorian kannalta on kuitenkin tärkeää, että koulun tontti säilyy koulukäytössä. Tontti sijaitsee keskeisellä paikalla Luolavuoren asuinalueen kannalta ja sopii hyvin koulutontiksi myös lähellä olevien metsä- ja ulkoilualueiden vuoksi. Tontille pääsee monelta suunnalta, joskin sijainti mäen päällä aiheuttaa haasteita esteettömyyden saavuttamiselle.
Jos harkitaan koulun purkamista, on syytä pyytää jo varhaisessa vaiheessa kannanotto Turun museokeskukselta. Museokeskus antoi 11.5.2022 Turun kaupungin tilapalveluille lausunnon Luolavuoren koulurakennuksen suojeluasteesta (diaarinumero 4437-2022) ja esitti, että ”Luolavuoren koulusta tehdään rakennushistoriallinen selvitys, jossa tarkemmin tutkitaan koulun kulttuurihistoriallinen arvo yksittäisenä rakennuksena sekä osana Turun kaupungin koulurakennusten kokonaisuutta sekä koulun merkitys arkkitehti Veijo Kahran suunnittelutöiden joukossa”. Rakennusvalvonta tarkastelee purkamisluvan edellytyksiä erikseen mahdollisen purkamislupahakemuksen yhteydessä.
Kaavoitus suosittelee, että koulutontin rakennukset suunnitellaan nykyisen asemakaavan mukaisesti. Kaavassa tontin rakennusoikeus on 9000 kerrosneliömetriä ja suurin sallittu kerrosluku kaksi kerrosta. Autopaikkojen määrää voidaan arvioida kaavasta poiketen koulun tarpeiden mukaan.
On tärkeää huomioida, että Luolavuoren koulun lähelle on suunnitteilla paljon uusia asuinrakennuksia. Muun muassa osoitteeseen Peltolantie 3 on vireillä asemakaavanmuutos, joka toisi alueelle useita satoja uusia asukkaita. Tarveselvityksestä ei ilmene, sisältyykö kaavanmuutosalueiden tuleva asukasmäärä väestöennusteeseen.
Tarveselvityksessä ei ole lainkaan käsitelty liikennettä, liikkumista ja saavutettavuutta. Hankesuunnitteluvaiheessa valmisteluun tulee kytkeä liikennesuunnittelu ja liikkumisen palvelut. Koulurakennusten ja pihan suunnittelussa on huomioitava kaikkien käyttäjäryhmien tarpeet, kuten jalankulku- ja pyöräilyväylien turvallisuus ja toimivuus, polkupyörien pysäköintipaikkojen riittävyys sekä huoltoliikenteen, saattoliikenteen ja mahdollisen pysäköintialueen aiheuttaman liikenteen turvallisuus ja toimivuus.
Toimitilojen rakennuttaminen on osallistunut teknisen korjausarvion lähtökohtien selvittämiseen ja yhtyy tilapalvelujen näkemykseen siitä, että riskien minimoimisen näkökulmasta sekä toiminnallisesti parhaan vaihtoehdon saavuttaminen edellyttää vanhan koulurakennuksen purkamista vaihtoehdon c mukaisesti.
Liite 1Luolavuoden koulun tarveselvitys
Oheismateriaali 1Luolavuoren koulun pedagoginen suunnitelma
Oheismateriaali 2RS¹- Kuntoarvio
Oheismateriaali 3Luolavuoren koulun Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimusraportti
Oheismateriaali 4Altistumisolosuhdearvio
Oheismateriaali 5Korjaustapaehdotus
Oheismateriaali 6Luolavuoren koulu elinkaariraportti
Oheismateriaali 7Turun museokeskuksen lausunto
Oheismateriaali 8Kaupunkisuunnittelun kaavoituksen lausunto
Oheismateriaali 9Lausuntopyyntö
Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon konsernihallinnon tilapalveluille ja hyväksyy osaltaan Luolavuoren koulurakennuksen tarveselvityksen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
lausKonsernihallinto, tilapalvelut