Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8907.03.20233

7250-2017 (613, 627, 065)

Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteiden päivittäminen; Skanssin kolmio (21/2018)

Tiivistelmä: -

Kylk § 89

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelainen 1.3.2023:

Kaavoituksessa on valmistunut osallistumis- ja arviointisuunnitelman päivitys:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaava ja asemakaavanmuutos Koivulan ja Skanssin kaupunginosiin kuuluvalle Skarppakullantien, Skanssinkadun ja Sorakadun rajaamalle alueelle. Työnimeltään kaavanmuutos on Skanssin kolmio. Kaavan tavoitteet on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 12.3.2019 § 90. Kaavan lähtökohdat ovat muuttuneet, jonka vuoksi tavoitteita on tarve päivittää. Polttoaineaseman sijoittamisesta alueelle on luovuttu pohjavesialueen vuoksi ja toimitilarakentamisen luonne on muuttunut kaupan suuryksiköistä toimistorakentamiseksi. Uutena tavoitteena on tullut asuinrakentamisen ja päiväkodin sijoittuminen alueelle.

Kaava laaditaan kaupungin ja korttelin 23 tontin 4 osalta yksityisen maanomistajan aloitteesta ja kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelainen.

Kaavan tavoitteet

Kaavatyön tavoitteena on jatkaa Skanssin kaupunginosan kehittämistä kaupunginhallituksessa 5.11.2012 § 509 ohjeellisena noudatettavaksi hyväksyttyjen Skanssin suunnittelun tavoitteiden mukaan ja vuoden 2015 Skanssin yleissuunnitelmaa mukaillen. Kaavan laadinnassa huomioidaan Skanssin 10 teemaa:

1. Älykäs rakennettu ympäristö, sähköisten palvelujen kehittäminen

2. Aluekokonaisuuden älykkäät energiaratkaisut

3. Ympäristöystävälliset liikenneratkaisut

4. Rakennussuunnittelu: koerakentamiskohteet, rakennusmateriaalit

5. Työpaikkojen ja palvelujen sijoittuminen alueelle

6. Vesien hallinta osaksi kaupunkimiljöötä (hulevesi ja pohjavesi)

7. Virkistysalueiden korostaminen, ympäristörakentamisen prosenttiperiaate

8. Monipuolinen kaupunkirakenne

9. Jätehuollon kehittäminen / uudet jätehuoltoratkaisut

10. Aktiivinen kaavatalousnäkökulma

​Tavoitteena on kaavoittaa Skanssinkadun varteen tiivistä korttelikaupunkia, johon voidaan sijoittaa asumista sekä liike- ja toimistotiloja. Myös päiväkotitontin sijoittumista alueelle tutkitaan. Kaupunkirakenteen on tuettava Skanssin aluekeskuksen kehittymistä, erityisesti kaupunkikuvallisilta ratkaisuiltaan. Asuinrakentaminen painottuu kerrostalorakentamiseen, mutta alueelle tutkitaan lisäksi kaupunkipientalojen sijoittamista. Tavoitteena on myös kaavatyön yhteydessä selvittää alueen suojeluarvot erityisesti luonnonympäristön ja maiseman osalta ja huomioida ne rakentamisen määrän ja korkeuden määrittämisessä. Suurin osa nykyisestä metsästä on tarkoitus säästää.

​Liikenneverkon osalta tavoitteena on alueen jalankulun ja pyöräilyn eritasoisten reittien parantaminen, varsinkin alueen metsien virkistyskäytön kehittämiseksi. Autoliikenteen osalta tavoitteena on liittymä alueelle olemassa olevan Skanssinkadun maanalaisen kiertoliittymän kautta.

​Turun kaupungin päivitetty ilmastosuunnitelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 16.5.2022 § 103. Skanssin kolmion alueen kehittämisellä tavoitellaan kaupungin ilmastotavoitteita, erityisesti kestävien kulkumuotojen osuuden kasvattamista, vähähiilisen rakentamisen edistämistä ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamista.

​Tavoitteena on, että kaavaehdotus viedään kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn vuonna 2024.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Skanssin kolmio

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloite (Turun kaupunki) liitteineen 15.6.2017

Oheismateriaali 3​Asemakaava-aloite 24.4.2020​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen päivitetyt tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Skanssin kolmio.

PäätösAsia pantiin pöydälle​ Toivarin Hellstenin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.