Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9107.03.20235

1691-2023 (02 05 00)

Kaavoitustaksan tarkistaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen hyväksymien kaavoituksen sujuvoittamiseksi tehtävien toimenpiteiden mukaan kaavoitustaksaa päivitetään siten, ettei omakotitonttien jakamisen mahdollistavien kaavamuutosten yhteydessä enää tehdä kaavan valmistelusopimuksia. Samalla päätetään tuntiveloitushintojen, luottamuselinkäsittelystä aiheutuvien maksujen ja kuulutusmaksujen tarkistamisesta. Kaupunkiympäristölautakunta päättää kaavan hyväksymisen yhteydessä tai tarvittaessa erillisellä päätöksellä kaavan valmistelukustannusten perimisestä.

Kylk § 91

Ympäristölakimies Nina Mattila 28.2.2023:

Maankäyttö- ja rakennuslain 59 §:n mukaan, jos asemakaava tai kaavanmuutos on pääasiassa yksityisen edun vaatima ja laadittu maanomistajan tai -haltijan aloitteesta on kunnalla oikeus periä tältä kaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneet kustannukset.

Kaupunginvaltuusto on 2.3.2015 hyväksynyt asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä perittävien maksujen perusteet. Taksa on ollut voimassa 1.5.2015 alkaen. Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt 10.12.2019 § 492 nyt voimassa olevan kaavoitustaksan, jota on sovellettu 1.1.2020 alkaen.

Kuntalain mukaan valtuuston tehtävänä on päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Hallintosäännön 36.2 §:n 4 kohdan mukaan lautakunnan yleiseen toimivaltaan kuuluu päättää asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

Kaupunginhallitus on 6.2.2023 § 53 päättänyt toimenpiteistä ja palvelulupauksista kaavoituksen sujuvoittamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä on mainittu kaavoitustaksan muuttaminen siten, että vaikutuksiltaan vähäisten omakotitonttien jakamisen mahdollistavien asemakaavamuutosten osalta ei enää jatkossa tehtäisi kaavan valmistelusopimuksia ja niiden valmistelusta aiheutuneiden kustannusten perimisestä päätettäisiin kaavan hyväksymispäätöksen yhteydessä. Omakotitontin jakamista koskevat vähäiset kaavamuutokset voidaan tehdä joko kaupungin omana työnä tai tarvittaessa kaupungin puitesopimuskonsultti voi osallistua niiden laatimiseen, mutta aloitteentekijältä veloitetaan aina taksan mukainen kiinteä maksu. Muiden kaupunkiympäristölautakunnan päätösvaltaan kuuluvien kaavamuutosten osalta tällaista taksamuutosta ei kannata tehdä, koska työmäärä ei ole yhtä helposti arvioitavissa ja valmistelutyöstä on syytä laskuttaa jatkossakin tehtyjen työtuntien perusteella.

Voimassa olevan kaavoitustaksan mukaan kaavan laatimisaloitteen tekijän ja kaupungin välillä solmitaan sopimus kaavan valmistelutyöstä ja maksut peritään sopimuksessa kaavan valmistelutyöstä sovittavalla tavalla. Lautakunnalle ehdotetaan, että kaavoitustaksaa päivitetään siten, että jatkossa pienistä omakotitontin jakamisen mahdollistavista kaavanmuutosten laatimisesta ei tehdä enää kaavanlaatimissopimusta, vaan kaupunkiympäristölautakunta päättää niiden laatimisesta aiheutuvien maksujen perimisestä kaavoitustaksan mukaisesti. Vähäiset omakotitonttien jakamisen mahdollistavat kaavamuutokset edellyttävät erittäin harvoin ulkopuolisella asiantuntijalla teetettävää suunnittelua tai selvityksiä. Mikäli jossain tapauksessa selvityksiä tarvittaisiin, maksaa kaavan laatimisaloitteen tekijä näiden kustannukset kaavoitustaksan 2.3 §:n mukaisesti. Aloitteentekijää tiedotetaan tarvittavien selvitysten teettämisestä ennen niiden tekemistä. Siltä varalta, että omakotitontin jakamisen mahdollistavista asemakaavamuutoksista valitetaan, ehdotetaan, että tuomioistuimelle annettavan lausunnon laatimisesta peritään 400 € asemakaavamuutosta kohti. Voimassa olevan kaavoitustaksan mukaan kaikista tuomioistuimille laadittavista lausunnoista on peritty aikaveloitusperusteisesti toteutuneiden tuntien mukaisesti. Lakimiehen osalta tuntiveloitus on voimassa olevan kaavoitustaksan mukaan 85 €. Omakotitonttien jakamista koskevista asemakaavamuutoksista valitetaan harvoin ja lausunnot eivät ole niiden kohdalla suuritöisiä.

Samalla lautakunnalle ehdotetaan, että kaavoitustaksan tuntiveloitushintoja nostetaan n. 5 %:a palkkakustannusten nousun takia. Myös luottamuselinkäsittelystä aiheutuvia maksuja nostetaan 5 %:a, koska myös hallintohenkilöiden palkkakustannukset ovat nousseet. Kuulutusmaksuja nostetaan vastaavasti 5 %: a.

Liite 1​Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut 1.5.2023 alkaen

Oheismateriaali 1​Vanha taksa 1.1.2020 alkaen​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset uudet maksut, jotka tulevat voimaan 1.5.2023 alkaen. Uutta kaavoitustaksaa sovelletaan kaikkiin kaavoihin, jotka käynnistyvät 1.5.2023 jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedXXXXX


Liitteet:

Kylk § 91
Liite 1:Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut 1.5.2023 alkaen