Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8528.02.20231

1373-2023 (02 08 02)

Raunistulan koulun uuden osan peruskorjaus sekä vanhan osan IV:n rakentaminen, urakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Raunistulan koulun uuden osan peruskorjaus ja vanhan osan IV rakentaminen -nimisen urakan käynnistämistä ja että hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Kylk § 85

Salassa pidettävä, salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 § 1 momentin 2 kohta

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Matti Toivonen 9.2.2023:

Raunistulan koulun uuden osan peruskorjauksen ja vanhan osan IV:n rakentaminen hanke on kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden investointiohjelmassa vuosina 2021-2024.

Rakennusurakoitsijan (pääurakoitsija velvoittein) tulee täyttää esitetyt minimivaatimukset sekä edellytetään yhteiskuntavelvoitteiden täyttämistä.

Kohteen arvioitu urakka-aika on 5.6.2023 – 31.12.2024.

Rakennusurakka on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta ja siitä julkaistaan ilmoitus julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa. Hankintamenettelynä käytetään avointa hankintaa ja valintaperusteena halvinta hintaa. Päästäkseen mukaan tarjouskilpailuun on urakoitsijan täytettävä minimikriteerit.

Hankinnan kustannusarvio on 4.438.000,00 euroa (alv 0 %), laskettuna kustannustasolla 1/2020 (Haahtela indeksi 97).

Hankkeessa käytetään indeksiehtoa. Vuoden 2023 töiden osuus (aikataulun kohdat 1, 2) pyydetään erikseen ja aikataulun kohdat 3 ja 4 eli vuoden 2024 töistä pyydetään oma hintaosuus. Ennen vuoden 2024 töiden aloitusta tarkastellaan hintatason eli rakennuskustannusindeksin muutos osien 3 ja 4 osalta verrattuna tarjouksen jättöhetkeen ja korjataan hintaa tarvittaessa. Tällä pyritään minimoimaan urakoitsijan riskivarauksien tasoa hintatason vaihtelun ollessa edelleen melko ennalta-arvaamatonta.

Pääurakan toteutus on teknisesti sekä hallinnollisesti haastava ja siihen tulee saada urakoitsija, jolla on riittävät edellytykset sekä kokemusta työn suorittamiselle.

Hanke on tarkoitus suorittaa osissa. Töitä tehdään myös koulun toiminta-aikana ja töiden suoritusjärjestys ja aikataulu on sovittu käyttäjän kanssa.

Tämänhetkinen alustava kohteen rakennustöiden aikataulu:

Uusi puoli;

1. Touko-kesäkuu 2023-syys-lokakuu 2023

-nykyisen sisääntulokatoksen purku

-sokkelin ulkopuoliset korjaustyöt

2. Touko-kesäkuu 2023-joulukuu 2023 (viimeistään valmis helmikuu 2024)

-IV-konehuoneen rakentaminen (laajennus)

-liikuntasali sekä sen yhteydessä olevat puku- ja pesutilat sekä wc-tilat

-ruokala ja keittiö ovat käytössä normaalisti, mutta tiloihin järjestetään väliaikainen ilmanvaihto

-teknisentyön tilat (erotetaan väliseinällä muista kerroksen opetustiloista)

-iltapäiväkerhon tiloista kulku ulos kierreportaasta ja pääoven kautta

3.​ Tammikuu tai maaliskuu 2024 (riippuen edellisen vaiheen valmistumisesta) -syyskuu 2024

-keittiön ja ruokasalin korjaus (ruokailu hoidetaan jo korjatussa liikuntasalissa, ruoka tuodaan muualta)

-opetustilat 2. kerroksessa eli käytävät, iltapäiväkerhon ja esiopetuksen tilat

Nämä tilat saadaan korjattua kesän 2024 aikana, jolloin on koulun kesäloma

4. Vanha puoli;

-talvi 2023-2024 IV-konehuoneen rakentaminen

-IV-putkistot opetustiloihin asennukset kesä 2024. Asia tarkentuu, kun kohteelle saadaan urakoitsijat.​

Rakennustyöt toteutetaan siten, että koulu voi toimia korjaustöiden aikana lähes normaalisti. Ensi vaiheessa korjattavan teknisentyön tilojen aikana teknisentyön opetus toteutetaan läheisessä Rieskalähteen koulussa. Keittiön ja ruokailutilan korjausten yhteydessä koulun ruokailu toteutetaan korjatussa liikuntasalissa, jonne ruoka tuodaan koulun ulkopuolelta (koulussa ei ole omaa valmistuskeittiötä nykyiselläänkään). Samoin astiahuolto hoidetaan muualla. Järjestelyt sovitaan yhdessä käyttäjän ja palvelutuottajan kanssa.

Urakkamuoto

Urakkamuotona on jaettu urakka, jossa rakennusurakoitsija toimii pääurakoitsijana päätoteuttajan velvoittein. LVISA-urakat alistetaan pääurakkaan.

Rakentamisessa noudatetaan hankekohtaista kosteudenhallintasuunnitelmaa.

Pääurakoitsijan minimikriteerit

1.​ Päästääkseen mukaan vertailuun tarjoajan tulee toimittaa tarjouksen yhteydessä valaehtoinen vakuutus siitä, että tilaajavastuulain 1233/2006 mukaiset selvitykset ja velvoitteet ovat hoidettu. Valituksi tulevan yrityksen tulee toimittaa mainitut selvitykset tilaajalle ennen sopimuksen allekirjoittamista. Toimitettavat selvitykset eivät saa olla kolmea kuukautta vanhempia. Todistukset ja selvitykset on toimitettava suomenkielisinä. Edellä esitettyjen todistusten ja selvitysten lisäksi on urakoitsijan toimitettava myös selvitys tai riittävä vakuutus siitä, ettei urakoitsijaa työmaalla edusta tai sen johto- ja hallintotehtävissä muutoin toimi liiketoimintakiellossa oleva henkilö.

2.​ ​Tarjoajien ja niiden taustakonsernien luottokelpoisuusluokituksen tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa-suosituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava.

Tarjoukseen on liitettävä Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa-yritysraportti tai muu luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunto.

3.​ ​Hankkeen kieli on suomi ja urakoitsijan tulee käyttää suomen kieltä rakennuttajan kanssa.

4.​ Tarjoaja yrityksen liikevaihdon kolmen viimeisen vuoden ajalta pitää olla keskiarvona vähintään 3.000.000,00 euroa / vuosi (alv 0 %).

5.​​ Tarjoajien tulee tuntea Suomen rakentamismääräykset.

6.​ Tarjoajalla tulee olla referenssinä vähintään 2 kpl vastaavanlaista ja kokokoista koulun tai päiväkodin korjausurakkaa (valmistuneita tai vähintään rakenteilla). Referenssien vastaanotosta saa olla maksimissaan seitsemän (7) vuotta. Referenssissä tulee ilmoittaa hankkeen nimi, laajuus, rakennustyyppi. Referenssit tulee ilmoittaa tarjouspyynnön liitteenä olevalla lomakkeella.

7.​ Kohteen vaativuusluokka on ”VAATIVA”. Urakoitsijalla tulee olla kohteen vaativuuden mukainen, omaan henkilökuntaan kuuluva, vastaava työnjohtaja, jolla tulee olla vähintään viiden (5) vuoden kokemus vastaavista tehtävistä. Työnjohtajan pätevyyden tulee muuten täyttää mrl 122§e ja Toptenrava.fi sivuston tulkinnan mukaiset vaatimukset koulutuksen ja kokemuksen perusteella.”

Vastaavalla työnjohtajalla on oltava referenssinä vastaavan kokoisen korjauskohteen työnjohto.

Työnjohtajalla tulee olla sijainen loma-aikoina ja mahdollisen sairasloman aikana.

Tarjoukseen on liitettävä vastaavan työnjohtajan tiedot minimikriteerien osalta.

8.​ Tarjoajalla tulee olla voimassa oleva toiminnan vastuuvakuutus, joka on riittävä hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, kuitenkin vähintään 1​.000.000.00 euroa/ vahinko, ja joka kattaa tilaajalle, tämän omaisuudelle ja kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot. Tarjoukseen on liitettävä vakuutusyhtiön todistus toiminnan vastuuvakuutuksen olemassaolosta ja maksetuista vakuutusmaksuista.

9. Tarjouksen yhteydessä tulee toimittaa todistus tilaajavastuulain 1233/2006 mukaisten yhteiskuntavelvoitteiden täyttämisestä sekä todistus työterveyshuollon järjestämisestä.

10. Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Pakotteet

Euroopan unioni ja Yhdistyneet kansakunnat ovat asettaneet ja saattavat tulevaisuudessa asettaa pakotteita lainsäädännössään ja/tai toimielintensä päätöksillä.

• Toimittaja vakuuttaa, että:

a. edellä tarkoitettuja pakotteita ei ole asetettu

- toimittajalle,

- toimittajan hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenille tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa

käyttäville henkilöille,

- toimittajan välittömille tai välillisille omistajille,

- sellaisille alihankkijoille, jotka osallistuvat tämän sopimuksen mukaisten tuotteiden tai palvelujen toimittamiseen,

- kyseisten alihankkijoiden hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenille tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa kyseissä alihankkijoissa käyttäville henkilöille eikä kyseisten alihankkijoiden välittömille tai välillisille omistajille,

b. Toimittaja ilmoittaa välittömästi Tilaajalle, jos pakotteita asetetaan yhdellekään a) kohdassa tarkoitetulle taholle ja

c. tämän sopimuksen mukainen toiminta tai Toimittajan ja sen alihankkijoiden tuottamien tuotteiden tai palvelujen käyttö ei riko edellä mainittuja pakotteita.

• Toimittaja antaa pyynnöstä viipymättä Tilaajalle tiedot välittömistä tai välillisistä omistajistaan, alihankkijoistaan ja muista edunsaajistaan.

Lisäksi Toimittaja sitoutuu ilmoittamaan viipymättä Tilaajalle, jos hankintaan liittyvät suoritukset voivat välillisesti tai välittömästi päätyä pakotteiden kohteena olevalle taholle jos

1) Euroopan unioni tai Yhdistyneet kansakunnat asettavat Toimittajalle tai yllä a) kohdassa tarkoitetuille tahoille pakotteita tai

2) hankintaan liittyvät suoritukset voivat välillisesti tai välittömästi päätyä taholle, jolle on asetettu tässä luvussa tarkoitettuja pakotteita

• Tilaaja voi irtisanoa tämän sopimuksen päättymään välittömästi joko kokonaan tai niiden tuotteiden tai palvelujen osalta, joihin pakotteet liittyvät.

​ • Jos tämän luvun mukaisia vakuutuksia on rikottu, Toimittaja on velvollinen korvaamaan Tilaajalle kaikki sille aiheutuneet vahingot, eikä vastuunrajoituksia sovelleta.

Liite 1​Tarjouspyyntö

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- Raunistulan koulun uuden osan korjaustyötä sekä vanhan osan IV:n rakentaminen koskeva rakennusurakan hankinta voidaan aloittaa edellä kuvatuin taloudellisten ja teknisten vaatimusten mukaisesti ja liitteen 1 mukaisella tarjouspyynnöllä,

-​ hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

- kaupunkirakentamisjohtaja valtuutetaan tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä ja allekirjoittamaan tarjouspyyntö,

- toimitilojen rakennuttamispäällikkö valtuutetaan allekirjoittamaan mahdolliset lisäkirjeet urakkakyselyyn, ja

-​ ​ pöytäkirja tämän asian kohdalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 85
Liite 1:Tarjouspyyntö