Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5514.02.202313

14115-2022 (10 03 01)

Kupittaanpuisto -nimisen puiston osan puistosuunnitelma (Kupittaa)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kupittaanpuisto -nimisen puiston osan puistosuunnitelma. Puistosuunnitelmassa Kupittaa 3 -niminen nykyinen kivituhkapintainen kenttä on esitetty rakennettavaksi monitoimikentäksi, joka toimii aluksi Parkin kentän väistökenttänä ja jää myöhemmin pysyväksi monitoimikentäksi. Kenttään liittyy huoltorakennus. Rakennussuunnitelmassa on painotettu kentän maisemallisuutta ja istuvuutta rakennettuun ympäristöön. Hankkeeseen sisältyvän infrarakentamisen kustannusarvio on 2,817 milj. euroa (alv 0 %).

Kylk § 55

Kaupunkirakentaminen, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Mika Laine 8.2.2023:

Yleistä

Kupittaan puistoon sijoittuva Kupittaa 3 monitoimikenttä toimii Parkin tekojääkentän väistötilana kaupunginvaltuuston 14.2.2022 § 22 hyväksymän Parkinkenttä -nimisen asemakaavan toteuttamisen ajan, jonka jälkeen kohde jää pysyvään käyttöön ja se täydentää kaupungin talviulkoliikunnan palveluverkkoa. Parkin kentän peruskorjaus on liitetty Parkinkentän asemakaavaan.

Kupittaalle suunniteltu Kupittaa 3 monitoimikenttä on Turun toinen tekojääkenttä ja on osa​ Turku liikuttaa kaikkia - tulevaisuuden linjaukset Turun liikuntapaikkaverkon ja liikuntakulttuurin kehittämiseksi -kokonaisuutta, joka on päätetty kaupunginvaltuustossa 11.4.2022 § 67.

Kupittaan puiston osalle on laaditussa puistosuunnitelmassa Kupittaan puistossa sijaitsevalle Kupittaa 3 -nimiselle nykyiselle hiekkakentälle rakennetaan monitoimikenttä. Monitoimikentän tarkoituksena on toimia talvikaudella tekojääkenttänä ja kesäkaudella erilaisten kovan alustan vaativien lajien harjoituskenttänä. Suunnitelma on laadittu Liikuntapalveluiden pyynnöstä ja aikataulussa on huomioitu rinnakkaisvaikutus Parkinkentän asemakaavan suhteen.

Kupittaa 3 -kenttä on esitetty ensimmäisen kerran vuoden 1937 asemakartassa. Kenttä on ollut alkuperäisiltä mitoiltaan noin 110 metriä pitkä ja 70 metriä leveä. Kenttä on pienentynyt Veritas Stadionin rakentamisen myötä pienemmäksi kuin viereiset Kupittaa 1 ja 2 kentät. Kupittaanpuistoa koskeva asemakaava (853 30/1999) on tullut voimaan 3.8.2002.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät yleiset turvallisuuden ja käytettävyyden laatuvaatimukset. Suunnittelussa on erityisesti pyritty ottamaan huomioon alueen monipuolinen käyttö virkistysalueena. Monitoimikentän valaisu on mahdollista aikatauluttaa ympäristö huomioon ottaen. Kenttäalue on aidattu, jolloin alue voidaan tarvittaessa sulkea erilaisiin tapahtumiin sekä maksullisina tekojään käyttöaikoina. Kenttä asemoituu korkotasossa alueen luontaisiin sekä rakennettuihin muotoihin. Kentän hulevesipengerrykset istutetaan niittynurmeksi. Alueen oleva puusto Pallokentäntien reunalla on säilytetty.

Taustaa

Kupittaa 3 -kentän suunnittelu tekojääkentäksi on käynnistynyt Parkinkentän kaavan seurauksena. Parkin kenttä on Turun kaupungin ainoa kattamaton tekojääkenttä. Vastaavasti Kupittaan luistelumato on Turun kaupungin ainoa kattamaton luistelurata. Kupittaa 3 -kentän on tarkoitus toimia Parkin kentän toteutuksen aikana väistötilana, ja myöhemmässä vaiheessa lisätä kaupungin tarjoamaa talviurheilumahdollisuutta.

Suunnittelun edetessä havaittiin, että kentän monikäyttöisyyttä voidaan lisätä suunnitteluratkaisuilla. Esimerkiksi tekojääkentän lämmöneristysrakenne nostaa kentän kantavuutta ja pintarakenteena toimiva asvaltti sallii kentän käytön myös urheilutoiminnan ulkopuolella. Kenttää on mahdollista käyttää erilaisiin tapahtumiin tai lisäämään tapahtuma-aikaisen pysäköinnin kapasiteettia. Lisäksi huoltorakennukseen suunnitellut WC-tilat mahdollistavat palvelun lisäämistä alueella.

Kupittaa 3 -kentän asemakaavallinen status on VU. VU merkinnän alaisella urheilu- ja virkistystoiminnan alueella ei ole rakennusoikeutta. Kaupunkiympäristöjohtaja on hyväksynyt huoltorakennukselle haetun poikkeamispäätöksen päätöspöytäkirjalla 5.10.2022 § 320.

Hankkeesta on laadittu Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukainen hankesuunnitelma. Liikuntalautakuntan on antanut hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon 7.6.2022 § 57 ja hankesuunnitelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 22.8.2022 § 178. Hankesuunnitelmassa on käsitelty infran ja toimitilojen rakennuttamisen osa-alueet.

Suunnitelma

Kupittaa 3 kenttä on suunniteltu monitoimikäyttöä varten asfalttipintaisena. Asfalttipintainen kenttä soveltuu monitoimikäyttöön huomattavasti paremmin kuin muilla päällystemateriaaleilla pinnoitetut kentät. Kentän koko on optimoitu käytettävän tilan ja pääkäyttötarkoituksen mukaan. Jäädytettävälle alueelle voidaan sijoittaa kaukalo ja vapaaluistelualue. Alueen kehittämistarpeet ja kiertotalouden näkökulmat on otettu huomioon jo hankesuunnitelmaa laadittaessa. Rakentamisen ja ylläpidon kustannusrakenteeseen on pyritty löytämään kestävän kehityksen arvojen mukainen ratkaisuvaihtoehto.

Tekojääkentän toiminta tuottaa, vuodenajasta ja säätilasta riippuen, prosessilämpöä. Suoraa kohdetta lämmön hyötykäyttöön ei ole suunnitteluvaiheessa ollut olemassa. Lämmön hyötykäyttö on kuitenkin huomioitu kentän ja parkkialueen reunaan sijoitetun varausputkiston myötä. Tekojään jäähdytyslaitteiston tuottama hukkalämpöä voitaisiin käyttää esimerkiksi Kupittaan maauimalan tai Kupittaa 5 tekonurmen lämmityksen tarpeisiin.

Monitoimikentän reunalle rakennetaan huoltorakennus, johon sijoitetaan toiminnan vaatimat tekniset laitteet, jäänhoitokoneen vaatimat tilat, käyttäjien WC-tilat sekä varastotiloja jääradan välineille. Luistimien vaihtotilaksi on varattu avokatos, jossa on tilavaraus 49 penkkipakalle. Kaikki julkiset tilat suunnitellaan esteettömäksi Turun kaupungin esteettömyysohjeistuksen mukaisesti.

Nykyisen kentän pinnan taso nostetaan vastaamaan alueen yleistä korkotasoa. Kentän korkotason nostolla saadaan aikaan kentän reunoille hulevesipainanteet ja huleveden johdatus. Kentän alle asennetaan vaahtolasikerros, joka toimii sekä kevennysrakenteena, että lämmöneristysrakenteena. Uuden kentän asvalttialueen vapaa-alueen mitat ovat 74 metriä pitkä ja 69 metriä leveä, jäädytettävä alueen koko on 72 metriä pitkä ja 62 metriä leveä. Kenttä varustetaan siirrettävällä kaukalolla. Uusi kenttä asvaltoidaan 2-kerrosasvatilla, johon upotetaan tekojääkenttään tarvittavat jäähdytysliuosputkistot. Tekojääkenttä on jaettu jäähdytyksen osalta kahteen vyöhykkeeseen, jolloin kenttä on mahdollista jäädyttää vain toinen puolikas osa kerrallaan. Jäähdytysliuos on suunniteltu toimimaan myrkyttömillä sekä ympäristöystävällisillä kemikaaleilla.

Kenttäalue ympäröidään kolmemetrisellä kolmilankateräsaidalla, alueen huolto- ja mahdollinen sisäänajo tapahtuvat huoltoporteista. Aita ja kova asvalttipinta mahdollistavat alueen monitoimikäytön esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä. Kenttä valaistaan perustasoisena molemmin puolin kentän pitkää sivua.

Nähtävilläolo

Suunnitelma oli nähtävillä 19.12. 2022 – 2.1.2023. Suunnitelmasta ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Kaupunginvaltuuston 22.8.2022 § 8 hyväksymässä hankesuunnitelmassa hankkeen hankeosalaskennan mukainen kustannusarvio on ollut 3,813 milj. euroa (alv 0 %), josta infrarakentamisen osuus on ollut 2,595 milj. euroa (alv 0 %). Infran kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on ollut 112,3 (2015=100, lokakuu 2021) ja kustannusarvio on sisältänyt 20 % hankevarauksen.

Hankesuunnitelmavaiheen kustannusarvio korotettuna maarakennuskustannusindeksin pistelukuun 127,2 (joulukuu 2022) (2015 = 100) on 2,939 milj. euroa (alv 0 %).

Puistosuunnitelman laatimisen yhteydessä hankkeen infrarakentamiselle on laadittu rakennussuunnitelmatasoinen kustannusarvio. Hyväksyttäväksi esitetyn suunnitelman toteuttamisen rakennussuunnitelmatasoinen kustannusarvio on Maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 127,2 (joulukuu 2022) (2015 = 100) 2,817 milj. euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää hankevarauksen 15 %. Varausta on pienennetty suunnitelmien tarkkuuden parannuttua. Kustannusarvio sisältää tekojääkentän kaukalon kustannuksia 40​ 000 euroa.

Kaupunginvaltuuston päätöksessä 14.11.2022 § 7 infrahankkeelle on osoitettu määräraha 2,6 milj. euroa. Kustannusarvioon tehtävä indeksikorotus ja esitys määrärahan korotuksesta kaupunginhallituksen suhdannevarauksesta tehdään osavuosikatsauksen yhteydessä.

Liite 1​Kupittaanpuiston osan puistosuunnitelma W 5420 212 pvm 16.12.2022

Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kupittaanpuiston puistosuunnitelman osan liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esittelijänä toimi kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 55
Liite 1:Kupittaanpuiston puistosuunnitelma W 5420 212 pvm 16.12.2022