Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6514.02.20233

977-2023 (10 00 01)

"Turku Ratapiha" asemakaavanmuutosehdotuksen 2/2018 edellyttämä maankäyttösopimus, os. Junakatu 5

Tiivistelmä:

Pohjolan kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jossa tontille Pohjola-29-8 (853-71-29-8) osoitetaan vähäisessä määrin lisärakennusoikeutta ja osoitetaan osa nykyisestä tontista katualueeksi. Kaupungin ja tontinomistajan Kiinteistö Oy Turun Pajakadun kanssa tehdään maankäyttösopimus, jolla tontinomistaja luovuttaa kaupungille asemakaavaehdotuksessa tontista Pohjola-29-8 Junakadun katualueeksi osoitetun noin 71 m2:n suuruisen määräalan.

Kylk § 65

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski 2.2.2023:

Kaupunki on laatinut VR:n aloitteesta asemakaavanmuutosehdotuksen Pohjolan kaupunginosaan kortteliin 29. Asemakaavanmuutoksessa osoitetaan tontille Pohjola-29-8 lisärakennusoikeutta​ 800 k-m2:n verran asuin-, liike- ja toimistorakennuksia varten ja osoitetaan tontista 71 m2​ katualueeksi.

Kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Pohjolan kaupunginosassa on tehty ja tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista.

Turku ratapiha 2/2018 asemakaavaehdotuksen johdosta tulee maankäyttösopimus laadittavaksi tontin Pohjola-29-8 osalla. Tämä on kytköksissä VR yhtymän kanssa saman kaavan johdosta laadittavaan maankäyttösopimukseen.

Koska ko. tontille on asemakaavanmuutoksen yhteydessä osoitettu lisärakennusoikeutta vain 800 k-m2, erillistä maankäyttösopimuskorvausta ei peritä vaan korvaukseksi riittää 71 m2​ alueen luovutus tontista kaupungille katualueeksi. Tämän tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.

Liite 1​Maankäyttösopimus ja kartta M 498/20.12.2022

​Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

Ehdotus​​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

-​ kaupunki hyväksyy liitteenä Pohjolan kaupunginosan ”Turku ratapiha” 2/2018 asemakaavaehdotuksen edellyttämän maankäyttösopimuksen, ja

- maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimukseen vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

Samalla päätetään, että päätös pannaan täytäntöön sen lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösAsia pantiin pöydälle​ Hellstenin Ålandin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esittelijänä toimi kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.


Liitteet:

Kylk § 65
Liite 1:Maankäyttösopimus ja kartta M 498/20.12.2022