Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta2124.01.20237

9433-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijaonmuutosehdotus; Herttuankulman linnakortteli, Satama (os. Nosturinkatu 6) (16/2022)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutos perustuu 30.12.2020 § 118 myönnettyyn poikkeamispäätökseen. Korttelista poistuu pysäköintirakennus ja asuinrakennusten sijaintia muutetaan maanomistajan suunnitelman mukaiseksi niin, että asumisen rakennusoikeuden määrä ei muutu. Korttelialueelle on osoitettu rakennusoikeutta yhteensä 27715 k-m2. Korttelissa korvataan pysäköinnille osoitettu 7500 k-m2 rakennusoikeus mahdollistamalla autojen säilytyksen rakentamisen pihakannen alle sekä autokatoksiin rakennusoikeutta ylittäen.

Kylk § 21

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie 11.1.2023:

Asemakaavanmuutos laaditaan 061 Sataman kaupunginosaan ja sijoittuu kortteliin 20. Suunnittelualueeseen on lisäksi sisällytetty osa Amtmanninkadusta ja Kreivinaukiosta sekä Turnajaispolun osa korttelin eteläpuolella kaavateknisistä syistä.

Asemakaavanmuutosalueen pinta-ala on 1,536 ha.

Asemakaavanmuutos perustuu 30.12.2020 § 118 myönnettyyn poikkeamispäätökseen, jonka voimassaolo päättyy 15.2.2023. Maanomistajan suunnitelmassa pysäköinti on sijoitettu pääosin pihakannen alle. Siten kortteli voidaan toteuttaa yhtenä kokonaisuutena ilman voimassa olevan asemakaavan mukaista nelikerroksista pysäköintitaloa korttelin pohjoisreunalla. Pysäköinnin vienti suurimmalta osin kannen alle mahdollistaa yhtenäisemmän virkistystoimille osoitetun sisäpihan korttelin asukkaiden käyttöön. Poikkeamispäätöksen mukainen rakentaminen edellyttää asemakaavan muuttamista niin, että koko kortteli muodostaa yhden korttelialueen ajantasa-asemakaavan neljän korttelialueen sijaan. Tämä korttelialue jaetaan sitten hakijan toiveiden mukaisiin tontteihin. Rakentaminen tonteille 2 ja 14 (määräala M503) on käynnistynyt keväällä 2022.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu 30.12.2020 § 118 myönnettyyn poikkeamispäätökseen, jonka ehtona oli kaavanlaatimissopimus ennen rakennusluvan myöntämistä.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 17.5.2022 § 193.

Ilmoitus asemakaavanmuutoksen vireilletulosta on lähetetty kirjeitse osallisille (sis. 9.5.2022 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma) ja se on kuulutettu vireille 28.5.2022.

Maanomistajan suunnitelman pohjalta valmisteltiin asemakaavaehdotus, joka vietiin viranomaisten lausuntokierrokselle, samalla se asetettiin julkisesti nähtäville. Kaavaehdotus oli nähtävillä 28.11. – 27.12.2022. Ehdotuksesta saapui kolme lausuntoa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos huomautti nostopaikan sallimisesta istutusalueelle. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ja Turku Energia Sähköverkoilla ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksesta. Muistutuksia ei jätetty.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen lausunto koski istutusalueen kaavamääräystä ja pelastustien sallimista sen läpi, joten kaavamääräyksen teksti muutettiin muotoon: ”Istutettava alueen osa. Pelastusajon liittymä on sallittu Hovineidonkadun puolelta ja pelastustien saa rakentaa istutusalueelle pinnoitettuna sepelillä, kiveyksellä, nurmikivellä tai vastaavalla.”

Lausunnon perusteella tehdyn vähäisen muutoksen johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Asemakaavan kuvaus

Suurin muutos kaavassa on pysäköintirakennuksen poistuminen ja pysäköinnin hoituminen koko korttelin kattavana kansipysäköintinä. Sen myötä voimassa olevan kaavan AK-1, AK-3, LPA-1 ja AL-1-korttelialueet on muutettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi AK.

Korttelin kymmenen 6-8 kerroksiset asuinkerrostalot ryhmittyvät kaavamuutoksen hakijan suunnitelmien mukaisesti tasaisesti korttelia ympäröiden ja muodostavat yhteisen pihan pihakannen päälle. Tontin 5 rakennus pitää myös sisällään vaatimuksen myymälätilasta ja ulokkeesta aiemman kaavan mukaisesti, jotta yleisten alueiden suunnitelmiin ei ole tarvetta muuttaa.

Asemakaavanmuutoksen korttelin pihatilaan kohdistuvien muutosten takia kaavamääräyksissä on olennaisesti huomioitu hulevedet ja korttelin kaupunkikuva. Korttelialueelle on määrätty viherkerroin 0,8 ja pihakannelta on ohjattu viihtyisä julkinen kulku viereiseen puistoon. Julkisivumääräykset ja katutason julkisivun ohjeistus mukailee aiempaa asemakaavaa. Kortteliin on asetettu hulevesimääräykset tulvariskialueen läheisyyden vuoksi.

Korttelialueelle on osoitettu rakennusoikeutta yhteensä 27715 k-m2, josta asumiseen 26800 k-m2, myymälätiloille 600 k-m2 sekä katokselle ja asumista palveleville toiminnoille 300 k-m2. Hovineidonkadun varteen saa sijoittaa enintään 15 k-m2 suuruisen muuntamon. Lisäksi pihakannelle saa toteuttaa autokatoksia sallittua rakennusoikeutta ylittäen.

Asumisen monipuolisuuden lisäämiseksi on kaavaehdotukseen sisällytetty voimassa oleviin asunto- ja maapoliittisiin periaatteisiin (Kv 15.6.2020 § 98) perustuva määräys, jonka mukaan jokaisen asuinrakennuksen huoneistomäärästä on vähintään 20 % toteutettava vähintään kahden makuuhuoneen asuntoina.

Alueelle sijoittuisi arviolta n. 540 asukasta (50 k-m2/asukas).

Ajo pihakannen alle tapahtuu pohjoissuunnasta Nosturinkadun ja Amtmanninkadun risteyksestä ja ajo kannen päälle autosuojiin tapahtuu Hovineidonkadulta. Pelastusajoneuvoille on varattu tila rakennusten väleistä maantasolta. Hoviväenpuiston ja Narrinpolun välinen nurkkaus määräytyy myymälätilan sekä ulokemaisen katoksen myötä julkiseksi kohtaamispaikaksi. Rakennusten luoma katutila ympäröiville kaduille luodaan laadukkaana kivijalkamaisena maantasokerroksena.

Pysäköintiä kaava-alueelle on mitoitettu 1 ap/ 120 k-m2 eli n. 224 kpl, ja vieraspaikkoja 1 ap /10 asuntoa eli n. 67 kpl.

Seuraava vaihe

Asemakaavanmuutos on valmisteltu vaikutuksiltaan vähäisenä. Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1​Kartta Herttuankulman linnakortteli

Oheismateriaali 1​Selostus Herttuankulman linnakortteli

Oheismateriaali 2​Tilastolomake Herttuankulman linnakortteli

Oheismateriaali 3​Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot​

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 11.11.2022 päivätyn ja 11.1.2023 lausunnon perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Herttuankulman linnakortteli. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset: SATAMA 20.-7-10.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue


Liitteet:

Kylk § 21
Liite 1:Kartta Herttuankulman linnakortteli