Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta517.01.20235

294-2023 (02 05 00)

Esitys sisäasiainministeriölle pysäköintivirhemaksun korottamisesta pysäköinnin I-maksuvyöhykkeellä

Tiivistelmä:

Turun kaupunki esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksun määrä Turun kaupungin keskusta-alueen kalleimmalla I-pysäköintimaksuvyöhykkeellä koro-tetaan 60 eurosta 80 euroon. Muilla pysäköintimaksuvyöhykkeillä virhemaksu säilyy ennallaan (60 euroa).

Kylk § 5

Kaupunkiympäristö, luvat ja valvonta, valvontajohtaja Leena Salmelainen 11.1.2023:

Sisäasiainministeriö on syksyllä 2022 ilmoittanut kunnille, että pysäköintivirhemaksun korottamista pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 §:n mukaisesti pitää hakea sisäasiainministeriöltä 31.1.2023 mennessä.

Turun kaupunki on jaettu kolmeen pysäköintimaksuvyöhykkeeseen ja pysäköintivirhemaksun määrä on kaikilla alueilla tällä hetkellä 60 euroa.

Pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 §:ssä todetaan virhemaksusta seuraavaa: ”Pysäköintivirhemaksu on pysäköintivirheen laadusta riippumatta 20 euroa. Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan kuitenkin säätää korkeammasta pysäköintivirhemaksusta kunnassa tai sen osassa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat. Pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on 60 euroa. Jos kunnan eri osissa peritään erisuuruista pysäköintimaksua, pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on kuitenkin 80 euroa siinä osassa, jossa pysäköintimaksu on suurin. Jos kunnallinen pysäköinninvalvonta on järjestetty, sisäasiainministeriön on ennen asetuksen antamista pyydettävä lausunto kunnalta ja tarvittaessa asianomaiselta poliisilaitokselta.”

Tampereen ja Helsingin kaupunkien kalleimmilla pysäköintimaksuvyöhykkeillä pysäköintivirhemaksun määrä on tällä hetkellä 80 euroa. Käytännössä nämä alueet ovat mainittujen kaupunkien keskusta-alueita. Turun kaupunki on henkilöautotiheydeltään ja muilta liikenteellisiltä ominaisuuksiltaan edellä mainittujen kaupunkien kaltainen, joten on perusteltua, että pysäköintivirhemaksua korotetaan myös Turussa keskusta-alueella.

Kallein maksuvyöhyke

Turun kaupungissa pysäköintivirhemaksun korotus 80 euroon koskisi keskusta-alueen kalleinta I-pysäköintimaksuvyöhykettä, joka käsittää Turun ydinkeskustan. Alue on maantieteellisesti melko suppea. Liikenteellisesti alue on kuitenkin vilkas ja kaupungin suurimmat liikenteelliset ongelmat keskittyvät tälle alueelle. Noin 30 % kaikista pysäköintivirhemaksuista kirjoitetaan ydinkeskustan alueella.

Ydinkeskusta-alueen pysäköintipaikat on tarkoitettu lyhytaikaiseen pysäköintiin. Myös taksan suuruuden on tarkoitus ohjata alueen pysäköintiä lyhytkestoiseksi. Virheellinen pysäköinti ja pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen haittaavat pysäköintipaikkojen suunnitelman mukaista käyttöä.

Alueella sijaitsee valtaosa joukkoliikenteen paikallisliikenteen keskustan päätepysäkeistä. Koska kadut eivät ole kovin leveitä, virheellisesti pysäköidyt ajoneuvot saattavat hidastaa ja vaikeuttaa joukkoliikenteen sujuvuutta merkittävästi.

Erityisesti koronapandemian aikana yleistyneiden ruokalähettipalveluajoneuvojen virheellinen pysäköinti aiheuttaa suuria ongelmia ja liikenneturvallisuuden vaarantumista juuri keskusta-alueella. Jalkakäytävälle pysäköity ajoneuvo haittaa ja estää jalankulkuliikennettä ja suojatien eteen pysäköinti vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuutta vilkkaasti liikennöidyllä keskustan alueella. Lisäksi virheellinen pysäköinti tavarankuljetukseen tarkoitetuille kuormaus- ja purkupaikoille vaikeuttaa jakeluliikennettä huomattavasti. Tällöin jakeluliikenne joutuu usein pysähtymään ajoradalle, mistä puolestaan aiheutuu haittaa liikenteen sujuvuudelle.

Tehokas pysäköinninvalvonta edistää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Asetettuja kieltoja ja rajoituksia valvomalla myös edellä mainituille käyttäjäryhmille ja toiminnoille varatut paikat saadaan paremmin niille tarkoitettuun käyttöön.

Pysäköinninvalvonnan ennalta ehkäisevän vaikutuksen syntyminen edellyttää, että pysäköintivirhemaksu on riittävän korkea. Erityisesti tietoisen ja välinpitämättömän virheellisen pysäköinnin kuriin saaminen edellyttää riittävän merkittävää ja tuntuvaa seuraamusta. Tällaisista virheellisistä pysäköinneistä myös aiheutuu valtaosa edellä kuvatuista haitallisista seuraamuksista liikenneturvallisuudelle ja liikenteen sujuvuudelle Turun ydinkeskustassa. Nykyisen 60 euron pysäköintivirhemaksun ydinkeskustan alueella ei enää voida katsoa olevan riittävän vaikuttava ja ennalta ehkäisevä, joten virhemaksun enimmäismäärä tulisi korottaa 80 euroon.

Yhteenveto

Turussa määrättiin vuonna 2022 pysäköintivirheen johdosta pysäköintivirhemaksuja yhteensä 38622 kappaletta, joista noin 30 % eli noin 11​500 kappaletta määrättiin ydinkeskusta-alueella. Pysäköintivirheiden määrä sekä liikenteen turvallisuus ja sujuvuus puoltavat 80 euron pysäköintivirhemaksun käyttöön ottamista Turun keskusta-alueella.

Liite 1Kartta kalleimmasta pysäköintimaksuvyöhykkeestä

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksun määrä Turun kaupungin keskusta-alueen kalleimmalla I-pysäköintimaksuvyöhykkeellä korotetaan 60 eurosta 80 euroon.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiSisäministeriö
tpvKaupunkiympäristö, pysäköinninvalvonta


Liitteet:

Kylk § 5
Liite 1:Kartta kalleimmasta pysäköintimaksuvyöhykkeestä