Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö211.01.2023 

204-2023 (14 03 05)

Päätös Turun Satama Oy:n hakemukseen eräiden rauhoittamattomien eläinlajien sekä minkin ja supikoiran pyyntiin

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, Ympäristönsuojelu, luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen 10.1.2023

Hakemus

Turun Satama Oy hakee lupaa rauhoittamattomien variksen, harakan, naakan, harmaalokin, kesykyyhkyn ja rotan, sekä haitallisten vieraslajien minkin ja supikoiran, pyyntiin 1.1.–1.5.2023 sekä 15.07.–31.12.2023 Turun sataman alueelle.

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan päätöksellä (29.9.2021, § 272) ympäristönsuojelupäällikölle on delegoitu metsästyslupien myöntäminen kaupungin omistamilla alueilla.

Päätös​Päätän, että Turun Satama Oy:lle myönnetään lupa pyytää jäljem­pänä mainittuja rauhoittamattomia eläimiä sekä haitallisia vieraslajeja supikoiraa ja minkkiä Turun sataman alueella seuraavilla ehdoilla:

​Perustelut:

​Turun sataman alueella on koettu haittaa linnuista, jotka mm. likaavat nosturien portaita ja kulkusiltoja. Hallien katoilla oleilevista lokeista irtoavat sulat ja ulosteet sekä kuolleet linnut ovat aiheuttaneet rännien tukkeutumista. Satamassa käsitellään ja varastoidaan myös elintarvikkeita, viljaa ja rehua, jotka houkuttavat lintuja ja rottia. Lintuja on yritetty häätää muilla keinoin siinä kuitenkaan onnistumatta.

​Turun kaupunki linjaa metsästyslupien käsittelystä antamissaan periaatteissa (Kaupunkiympäristölautakunta 15.6.2022 § 233), että sen alueella ei metsästetä uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi luokiteltuja eläinlajeja. Viimeisimmän, vuoden 2019 uhanalaistarkastelun mukaan harmaalokki luokiteltiin uhanalaisuusluokkaan vaarantuneet ja harakka silmälläpidettäväksi, eikä niiden pyyntiin myönnetä lupaa.

​Minkki ja supikoira on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi, minkä seurauksena lajit on poistettu metsästyslaista ja niiden pyynti on 1.6.2019 alkaen vaatinut vain maanomistajan luvan. Kyseisten lajien tehokkaan pyynnin positiivinen vaikutus linnustoon ja sammakkoeläimiin on todistettu tieteellisesti erityisesti kosteikoilla sekä saaristoympäristössä.

​Satama on kertonut linnuista aiheutuvan monenlaista haittaa ja merkittäviä taloudellisia tappioita, ja pyynnistä on koettu olevan apua ongelman hallinnassa. Edellisvuosien pyyntiraporttien perusteella metsästys satama-alueella on ollut hyvin satunnaista, vain joitakin kertoja vuodessa. Useammin oli ammuttu terminaalien alueella, missä erityisesti kesykyyhkyt ovat olleet ongelmana. On vaikea nähdä, että vain muutamia kertoja vuodessa tapahtuva ampuminen toisi merkittävää helpotusta sataman lintuongelmaan. Vaikka lintuja ammuttaisiin huomattavasti enemmänkin, palaavat ne nopeasti niin kauan kuin niille on tarjolla ravintoa.

​Pyyntilupa myönnetään pyydetyn vuoden sijaan kaksivuotisena. Turun Sataman tulee aloittaa aktiivinen selvitystyö lintuongelmien vähentämiseksi muilla keinoilla, kuin ampumalla niitä.

Lisätietoja asiassa antaa luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen (emma.kosonen@turku.fi), p. 040​180 2822.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedSuomen riistakeskus
aoTurun Satama Oy
tiedTurun Seudun Riistanhoitoyhdistys ry
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta